Jak to chodí na zabíjačce

Na talíři / 8.1.2014

Milujete zabíjačkové hody? Jak vlastně taková zabíjačka vypadá? Já jednu takovou nedávno zažila. 

Na vesnicích je velmi často se zimou spojována zabíjačka.  Ve větších městech si můžete zabíjačku, když už né tu úplně domácí, vychutnat na zabíjačkových hodech v restauracích či na farmářských trzích.

Pokud máte možnost, prasátko si můžete vychovat sami doma. Je to  sice běh na dlouho trať, ale určitě se osvědčí, protože víte, čím ho krmíte. Nebo se můžete domluvit s řezníkem a koupit si od něj jedno živé a již vychované prase. Výběr řezníka je nejdůležitější, protože vás pak provází celým dnem.

U nás je zabíjačka něco jako oslava narozenin. Sejde se celá rodina, popíjí se slivovice a pořád se jen jí. Ne nadarmo se říká, že prase má nejvíce příbuzných.

Brzy ráno

maso, zabíjačka

Stačí už jen naplnit jelítka.

Vše začíná brzo ráno zatopením pod kotli a vařením vody. Pak přichází ta nejhorší část dne – přivést prase. Vše je však rychlé a mužeme začít chytat krev a rozmělňovat sraženiny. Tato činnost je velmi důležitá, protože krev se poté přidává do jelit nebo do polévky.

Následuje očištění prasete od nečistot a chlupů. Tento proces trvá asi dvacet minut, kdy je prase pomocí horké vody a řetězů převalováno v trokách a dochází tak k oškrábání nečistot. Pak už stačí ho jen pověsit a řezník může začít porcovat.

První na řadu přichází mozeček. Je to první jídlo, které se na zabíjačce jí. Něco jako pozdní snídaně.

zabíjačka

Vypadá nic moc, ale chutná výborně!

Na sádle se zpěníme cibulku, přidáme odblaněný a nakrájený mozeček a do toho přidáme 6 vajec. Osolíme, opepříme dle chuti.

Když jsem byla malá, myslela jsem si, že jsem si, že na snídani dostáváme míchána vejce. Až časem jsem zjistila, že to nebyly jen vejce. Ale za ochutnání to určitě stojí!

 

Pak se vnitřnosti, části hlavy a boků dají vařit do kotle, do kterého přidáme i trochu kořenové zeleniny a koření (černý pepř, nové koření). Pak pár hodin čekáme, až vše bude měkké a můžeme servírovat oběd.

Na oběd je samozřejmě zabíjačková polévka. My děláme světlou tj. vývar z kotle, do kterého přidáváme předem uvařené kroupy. Někdo může přidat trochu krve s kroupami a má tmavou zabíjačkovou polévku. Jako druhý chod je pak servírováno maso z polévky se zelím. To vše doplněno čerstvým chlebem a křenem.

maso, zabíjačka

Postupně už toho ubývá!

Odpoledne

Po obědě už je špinavá práce hotová a z venku se přechází dovnitř, kde se už škvaří sádlo na škvarky a sádlíčko na vaření. Řezník míchá kroupy s krví na jelita, čistí střeva, připravuje maso a vnitřnosti na jitrnice a tlačenku. Pak už jen střeva pěkně vycpat připravenou směsí, zauzlovat pomocí špejlí a dát vše ovařit.

A zabíjačka končí tím nejlepším – večeří. To je čerstvé pečené maso se zelím.

Pečené maso se zelím

Recepty na jitrnice apod. nepřinášíme, nechci vás podceňovat, ale budete si vařit doma lalok, bok a podobně? Proto aspoň jeden recept, a to na jednoduché a přitom zabíjačkou vonící pečené maso.

Budete potřebovat:

  • 2 lžíce vepřového sádla
  • 2 cibule, nakrájené na kostky
  • 1kg kysaného zelí
  • Sůl a kmín
  • 500 g vepřového bůčku
  • 500 g vepřových žeber
  • 500g vepřové krkovice
  • 5 stroužků česneku

Ve velkém pekáči rozpustíme sádlo, přidáme nadrobno nakrájenou cibulku a necháme zesklovatět. Do takto připraveného pekáčku vložíme zelí, které osolíme a okmínujeme. Na zelí hezky rozprostřeme maso. Žebra můžeme nechat vcelku, bůček taky, ale klidně ho můžeme nakrájet na větší kostky. Krkovici si nakrájíme na plátky nebo také na větší kostky. To vše pořádné okmínujte, osolte a maso potřete rozmačkaným česnekem. Dejte do předem vyhřáté trouby na 180 stupňů a pečte cca 2 hodiny. Pak už stačí jen přidat čerstvý chléb a přeji dobrou chuť.

maso, zabíjačka

Už je naporcováno. Stačí jen upéct.

Pokud však nemáte možnost dělat zabíjačku doma, jitrnice, jelita apod. si můžete koupit u dobrého řezníka. Zapomeňte na supermarkety, ale najděte si svého řezníka, který si dělá tyto věci sám. Chuť poznáte okamžitě. Určitě můžete zkusit i farmářské trhy, kde něco ze zabíjačky koupíte. Pokud byste však chtěli recepty i na jitrnice, neváhejte napsat do redakce nebo komentáře a rádi se podělíme.

Zdroj fotografií: Pavla Doležalová, Generace 21

 

Pavla Doležalová

Pavla Doležalová

Miluji jídlo (www.milujidlo.blogspot.cz), vaření a vše kolem něj...občas také sport (joga, tanec, kolo), knížky a lenošení.

Zanechte komentář



Vaše názory

  • Beckie

    Vypadá to lákavě. Také jsme doma přemýšleli, že si koupíme pašíka a uspořádáme zabijačku. Ale my jsme hrdinové jen na oko. Myslím, že kdyby se to stalo, tak máme široko daleko nejstarší prase v okolí, protože bychom neměli „koule“ na to ho picnout. 🙂

  • Restaurace

    Klobouk dolů je to nejspíš pořádná fuška. Pokud jde o mozeček byla jsme na tom podobně v restauraci mi přítel objednal specialitu, já ani pořádně nevěděla co to je a nakonec mi to chutnalo.