Silvestr stylově a přitom za hubičku

Na talíři / 30.12.2013

I s povánočně prázdnou peněženkou můžete připravit občerstvení, které nikoho rozhodně neurazí.

Ať už jste sami organizátory vánoční párty, či se chystáte na oslavu ke známým, jedno je jisté. Budete potřebovat nějaké to silvestrovské pohoštění. Loni jste společně s námi mohli vyzkoušet skvělé kanapky. Letos bychom vám rádi ukázali, že i s málem se dá zahrát hodně muziky a není ani potřeba sahat hluboko do úspor.

Nikdo nevíme, co všechno s sebou nový rok přinese. Co ale vím jistě je, že pokud vyzkoušíte občerstvení podle našich receptů, v prvních vteřinách nadcházejícího roku se na vás pohrnou jen pochvaly. A to je přece krásný začátek.

Bleskové kanapky s hermelínem

Kanapky s hermelínem

Kanapky zalahodí nejen vašim mlsným jazýčkům, ale také vašemu oku. Kombinace jemného sýra a nakyslých brusinek zaručuje dokonalé snoubení chuti.

Suroviny na cca 50 ks

  • 3 tmavé bagety, nakrájené na kolečka
  • 3 balení smetanového hermelínu, nakrájené na plátky
  • marmeláda z brusinek

Ze všeho nejdříve zahřejte troubu na 180°C. Plátky bagetky pomažte marmeládou, na ni přidejte plátky hermelínů a dejte na plech s pečícím papírem. Pečte cca 10 minut (záleží na typu trouby) tak, aby se sýr rozpustil a zezlátl. Nakonec dozdobte brusinkami, popř. snítkou rozmarýnu.

Vylepšená varianta

Hermelín nahraďte kvalitní italskou gorgonzolou a použijte pomerančovou marmeládu. Hotovou kanapku zakápněte pomerančovým likérem a ozdobte pomerančovou kůrou z biopomeranče.

Minilangoše

Minilangoš

Jistě všichni znáte klasické stánkové langoše, bohatě potřené česnekem, kečupem a zasypané sýrem. Zkuste připravit jejich jednoduchou a zmenšenou verzi z jogurtového těsta. Hosté vám je budou doslova trhat z rukou.

Suroviny na cca 30 kousků:

  • 150ml bílého tučného jogurtu
  • 2 kelímky od jogurtu (objem 150ml) polohrubé mouky
  • 100ml zakysané smetany
  • 1 lžička sody a špetka soli
  • na dokončení 2 stroužky česneku, olej, kečup a strouhaný sýr

Do mísy vyklopte jogurt, přidejte polohrubou mouku, zakysanou smetanu, sodu a sůl. Vše pořádně promíchejte a vypracujte vláčné a nelepivé těsto. Bude-li se vám lepit, přidávejte po lžících polohrubou mouku tak dlouho, dokud nepřestane. Množství uvedené v receptu je pouze orientační, záleží na obsahu vody v jogrutu atp. Hotové těsto nechte minimálně 30 minut odležet v chladničce.

Po této době těsto vyndejte, vyválejte z něj placku silnou cca 0,5cm a pomocí malé skleničky vykrajujte kolečka. Ty následně smažte na pánvi (nebo ve fritovacím hrnci) ve vyšší vrstvě oleje dozlatova. Langoše potírejte olejem (cca 4 lžíce) smíchaným s prolisovanými stroužky česneku, kečupem a nakonec sypte sýrem.

Nebojte se připravit i sladkou variantu s povidly, tvarohem a pořádným kopcem šlehačky.

Jednohubky

Jednohubky

Silvestr bez jednohubek by rozhodně nebyl Silvestr. Proto jsme si v redakci zamilovali jednoduché pomazánky, které se k novoročnímu hodování prostě hodí.

Suroviny na cca 30 jednohubek:

  • 5 celozrnných a pět obyčejných rohlíků
  • 2 pomazánková másla bez příchuti
  • 100g šunky
  • 50g strouhaného sýra
  • 1 trojúhelník taveného sýra
  • 1 stroužek česneku
  • pažitka nebo petrželka
  • 100g plátkového sýra
  • cherry rajčátka
  • hroznové víno, popř. oříšky
  • sůl a pepř

Rohlíky si nakrájejte na kolečka. Pomazánková másla rozdělte do dvou misek. Do první přidejte najemno nasekanou šunku, pažitku a trochu soli. Vše důkladně promíchejte.

K druhému máslu přisypte nastrouhaný sýr, tavený sýr, prolisovaný stroužek česneku a nasekanou pažitku nebo petrželku. Opepřete, se solí v tomto případě šetřete, resp. solit vůbec nemusíte. Sýry jsou slané samy o sobě. Všechny suroviny opět důkladně promíchejte.

Kolečka rohlíků namažte pomazánkami a dozdobte dle své fantazie. My jsme ze šunkových jednohubek vytvořili malé lodičky a přidali na ně nakrájená cherry rajčátka spolu se zbylou šunkou. Ty sýrové zase skvěle ladí s oříšky a hroznovým vínem.

Můžete také vyzkoušet

Mrkvová pomazánka

12 trojúhelníčků taveného sýra smíchejte s 3 lžičkami majonézy a 3 lžičkami bílého jogurtu. Přidejte 6 prolisovaných stroužků česneku a 3 najemno nastrouhané mrkve. Vše promíchejte a dochuťte solí, pepřem a kapkou citronové šťávy.

Avokádový krém

3 zralá avokáda rozpulte, vyndejte z nich pecky, vydlabejte je a dužinu vložte do mísy. Přidejte 300g žervé, špetku soli a zakápněte citronovou šťávou. Podle chuti můžete přidat také worcesterovou omáčku a česnek. Vše rozmixujte.

Krabí pomazánka

1 balení krabích tyčinek pokrájejte na kousky a smíchejte s 1 bílým jogurtem. Osolte, opepřete bílým pepřem, zakápněte citronovou šťávou, popř. ještě doslaďte cukrem.

Těstovinový salát

Těstovinový salát

Po půlnoci, kdy už je zábava v plném proudu a malé občerstvení je dávno fuč, dostává spousta hostů ještě hlad. Buďte na tuto chvíli připraveni a hladovcům naservírujte lehký těstovinový salát.

Suroviny pro 1 osobu:

  • 1 lžíce bílého tučného jogurtu
  • 1 lžička majonézy
  • 1 lžička balzamikového octa
  • 2 lžičky olivového oleje
  • sůl, pepř
  • 80g těstovin (penne, fafralle)
  • po 3 lžících mraženého hrášku a kukuřice
  • 1 lžíci nasekané bazalky (petrželky) a 3 cherry rajčátka

V receptu záměrně uvádíme množství pro jednu osobu, abyste si snáze vypočítali, kolik surovin budete pro své hosty potřebovat. Samotná příprava salátu je velmi snadná. Z jogurtu, majonézy, octa, olivového oleje, trochy soli a pepře smíchejte zálivku a dejte ji chladit do lednice. Uvařte těstoviny a na poslední minutu k nim přidejte hrášek a kukuřici. Důležité je, aby těstoviny byly opravdu al dente, z rozvařených by ani vám salát nechutnal. Vše sceďte, propláchněte studenou vodou a prolejte olivovým olejem. Těstoviny smíchejte se zálivkou, bazalkou a nakrájenými cherry rajčaty. Podávejte vychlazené, ideálně v malých mističkách z pevného papíru.

Vylepšená varianta

V salátu vynechte mraženou kukuřici a hrášek. Naopak přidejte orestované kuřecí nudličky, pořádnou porci cherry rajčátek a bůvolí mozzarellu. Hotový salát před podáváním ozdobte bazalkovým pestem a posypte piniovými oříšky.

Smetanové želé s ananasem

Želatina

I na Silvestra si každý rád zamlsá. Nezkoušejte však štěstí se zbylým vánočním cukrovím. Tím opravdu nikoho neoslníte, i když nepochybujeme o tom, že vaše maminka prostě dělá ty nejlepší vanilkové rohlíčky. Jenže ruku na srdce, komu by se je po tom vánočním šílenství chtělo jíst? Smetanová želatina je nápaditá a tak akorát sladká.

Suroviny na 6 menších skleniček:

  • 1 čerstvý ananas
  • 2 lžíce medu
  • 250g husté zakysané smetany nebo řeckého jogurtu
  • 3 sáčky vanilkového cukru
  • 2 menší lžíce práškové želatiny

Ananas nakrájejte na kostky. V pánvi zahřejte med, do kterého vsypte ananas. Plamen ztlumte a vše nechte karamelizovat cca 8 minut za občasného míchání. Směs nechte vychladnout.

Želatinu si připravte do kastrůlku a zalijte čtyřmi lžícemi vody. Nechte ji nabobtnat. Mezitím smíchejte zakysanou smetanu či jogurt s vanilkovým cukrem. Nabobtnalou želatinu dejte na sporák (zapněte jej na nejnižší stupeň – želatina se nesmí vařit) a za stálého míchání ji nechte rozpustit. Jakmile bude rozpuštěná, sundejte kastrůlek ze sporáku a po lžících do želatiny vmíchávejte smetanu. Pokud byste želatinu nalili do smetany, celá směs by se srazila! Jakmile budete mít hotovo, vše opatrně nalijte do skleniček tak, abyste je neupatlali, a dejte ztuhnout do lednice. Před servírováním přidejte karamelizovaný ananas. Netroufnete-li si pracovat se želatinou, nezoufejte. Do skleniček nalijte jen oslazenou smetanu (popř. jogurt) a nechte krém maličko ztuhnout v lednici. Pak přidejte ananas.

Vylepšená varianta

2 sáčky vanilkového cukru utřete se 4 žloutky do světlé pěny a pomalu přimíchejte jedno balení mascarpone. Dále postupujte podle receptu.

Dejte sbohem letošnímu roku se vší parádou, vyzkoušejte naše silvestovské laskominy a hlavně vykročte do roku nového tou správnou nohou. A až se z oslav pořádně vyležíte, pochlubte se nám se svými silvestrovskými gastrozážitky.

Šťastný nový rok!

Zdroj všech fotografií: Barbora Venháčová, Generace 21

Barbora Venháčová

Barbora Venháčová

Obyčejná holka, momentálně máma na plný úvazek a kuchařka tělem, duší a hlavně srdcem. Na vaření nemám papír, ale jídlo, vařečky a plotna jsou mou největší vášní. A největší radostí zase to, když chutná. "Když si člověk počíná pečlivě, když používá správné přísady a všemu dá, co tomu patří, může většinou uvařit něco moc dobrého."

Zanechte komentář