Škola skutečného pečení: Co nahradit čím?

Na talíři / 27.12.2013

Dnešní díl našeho seriálu nebude o receptu, ale praktický. Podíváme se, čím nahradit nejčastější suroviny při pečení.

Seriál Škola skutečného pečení není jen o receptech, ale také o technikách při pečení a o přísadách. Dneska se zaměříme na to druhé, protože se to dříve či později stane každému z nás. Chceme upéct dezert a najednou zjistíme, že jedna surovina chybí. Poradíme vám, čím ji nahradit. V závěru se podíváme i na potravinové alergie.

Že bez vajec se to nespojí?

I údajně nenahraditelná vajíčka nutně nepotřebujete. Zdroj: Pixmac.cz

I údajně nenahraditelná vajíčka nutně nepotřebujete. Zdroj: Pixmac.cz

kynutém těstě, kde je přísadou i mléko nebo tuk, přidejte tyto suroviny a vejce prostě vynechejte.

Více tipů na nahrazení vajec najdete zde.

Omyl. Vejce lze nahradit tolika běžně dostupnými ingrediencemi. Do moučníků je můžete nahradit ovocem. Za jedno vejce vám vystačí například půlka banánu či avokáda nebo pár lžic jablečné přesnídávky. Úplně jednoduše lze ale nahradit vajíčko kypřicím práškem do pečiva, kdy na jeden pytlíček připadne 1-2 vejce. Stejně tak pomůže i droždí. Oblíbenou náhražkou vajec je také bramborový škrob – Solamyl. A v případě nouze nejvyšší lze nahradit dvěma lžícemi horké vody a zakápnout olejem.

Čím nahradit mléko a mléčné výrobky?

Mléčné výrobky se nejlépe nahrazují samy navzájem. Zdroj: Photl.com

Mléčné výrobky se nejlépe nahrazují samy navzájem. Zdroj: Photl.com

Ztužovač šlehačky nahradíte sněhem z bílků, který opatrně vmícháte do ušlehané smetany.

Mléko nahradíte jednoduše, máte-li doma smetanu. Když je tučná, seberte tuk a zbytek přidejte do moučníku. Bude-li se vám zdát hustá, nařeďte ji vodou. Podmáslí můžete nahradit zase mlékem se lžičkou octa a já už několikrát pomotala v receptech kefír a podmáslí a chutnalo to vždy stejně. Kyselou smetanu si vyrobíte jednoduše, když v hrnečku vykvedláte vlažné mléko, ke kterému přidáte lžíci másla, trochu hladké mouky a pokapete citronem. A plnotučnou zase nahradíte jogurtem.

Dočetli jsme se, že mléko lze nahradit i sycenou vodou, ale vlastní zkušenosti nemáme. Zkoušeli jste to? Funguje to? Podělte se s ostatními v komentáři.

A co když není prášek do pečiva?

Pokud nemáte prášek do pečiva, pomůže soda. Nemáte-li ani tu, stačí vyšlehat bílky, ke kterým přidejte lžíci opravdu ledové vody a špetku soli. Moučník bude pak nadýchaný. Vyšlehejte klidně i žloutky (nejlépe do pěny, pak zašlehejte med nebo cukr). Jestli to dovoluje zbytek přísad v receptu, můžete nahradit dvěma lžícemi rumu nebo koňaku, ale ne do každého dezertu se hodí alkohol.

Zjistíte-li, že nemáte potřebnou surovinu, nezoufejte. Zavolejte někomu o radu, zapátrejte po internetu a nebojte se experimentovat. Pokud se vám náhražka osvědčí, zapište si ji do své kuchařky.

ČÍM NAHRAZOVAT PŘI POTRAVINOVÝCH ALERGIÍCH:

Náhražky klasické mouky mají na českém trhu hojné zastoupení. Zdroj: Pixmac.cz

Náhražky klasické mouky mají na českém trhu hojné zastoupení. Zdroj: Pixmac.cz

Máte-li alergii či intoleranci na některé suroviny, je třeba hledat náhražky. Čím tedy naradíme…

Vejce:

hraška (hrachová směs, seženete i s vanilkovou příchutí, cizrnka)

mleté lněné semínko, které namočíte na chvilku do trochy vody

Vaječné náhražky:  REWA (firma Paleta), No egg (firma Orgran), Vajahit (firma ASP)

Kravské mléko:

mandlový nápoj, lískooříškový nápoj

 rýžový nápoj, ovesný nápoj, sojový nápoj, špaldový nápoj, sezamový nápoj

kozí mléko (při pečení opatrně, kozí mléko má své aroma)

Mouka:

kukuřičná, rýžová, pohanková, jáhlová, cizrnová, amarantová, sojová, čočková…

kukuřičný či bramborový škrob

[one_fourth]

Více tipů na nahrazování surovin.

[/one_fourth]

Budeme rádi za vaše tipy a zkušenosti při nahrazování surovin. Poraďte ostatním v komentářích.

Zdroj perexové fotografie: Photl.com (upraveno)

Alice Jendelová

Alice Jendelová

Jsem holka plná protikladů. Ačkoliv už věkem přes 20, stejně milovnice pohádek, Hello Kitty a hlavně Harryho Pottera. Ačkoliv už ne studentka, stejně sběratelka lepíků, notýsků, zvýrazňovačů a všelijakých dalších roztomilostí a nutností z papírnictví. Ačkoliv milovnice domova a svého klidu, stejně cestovatelka celým srdcem s mnoha cestovatelskými sny. A ačkoliv kuchtička, co mnohokrát něco připálí a zaneřádí celou kuchyň, stejně redaktorka sekce Na talíři. ♥

Zanechte komentář