Tradiční cukroví, které nesmí chybět na žádném stole

Na talíři / 14.12.2012

Vánoční cukroví má v České republice skutečně dlouhou tradici, bez něj si svátky mnozí z nás ani nedovedou představit… Ani já ne.

Na začátku prosince se přehrabuji v receptech a hledám něco nového, nevšední recepty, tipy a triky. Nakonec ale často skončím u receptů, které se v naší rodině osvědčily již po desítky let. Protože jaké by to bylo cukroví bez lineckých koleček, vanilkových rohlíčků a pracen?

Linecké cukroví

Při pečení nejen lineckého cukroví je dobré dbát na kvalitní suroviny. Domácí vejce či vlastní rybízová marmeláda jej posunou ještě o level výš.

Suroviny:
70 g moučkového cukru
140 g másla
210 g hladké mouky
2 žloutky
šťáva z půlky citronu, nastrouhaná kůra z 1 citronu
rybízová marmeláda


1. Suroviny smícháme a zpracujeme v hladké těsto. Necháme odpočinout v lednici ideálně do druhého dne.

2. Pak těsto vyválíme a vykrajujeme. Klademe na plech vyložený pečícím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C asi 10 minut. Dobu pečení přizpůsobte zkušenostem s vlastní troubou.

3. Vychladlá „kolečka“ slepujeme kvalitní rybízovou marmeládou a případně ještě posypeme moučkovým cukrem.

Vanilkové rohlíčky

Vlašské nebo lískové ořechy na vanilkové rohlíčky? Nebo raději mandle? Každý je rád jinak. S mandlemi se mi zdají jemné, s vlašáky zase moc „ořechové“. Dejte na svou chuť! Ale hlavně skutečně přidejte vanilkový lusk, na výsledku se to odrazí.

Suroviny:
150 dkg hladké mouky
2 dkg cukru
10 dkg másla
5 dkg jemně namletých ořechů
1 žloutek
1 vanilkový lusk
moučkový cukr a vanilkový cukr na obalování

1. Suroviny vymícháme v hladké těsto, necháme v chladu do druhého dne.

2. Pak z těsta postupně tvarujeme rohlíčky a klademe je na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v předehřáté troubě na 170 °C zhruba 10 – 15 minut.

3. Ještě teplé obalujeme v moučkovém cukru smícháném s vanilkovým.

Vanilkové rohlíčky a ořechové kuličky.

Vanilkové rohlíčky a ořechové kuličky patří k tradičnímu vánočnímu cukroví.

Oříškové kuličky

Oříškové kuličky jsou hned po lineckých mé nejoblíbenější… Jsou skutečně jednoduché, rychlé a přitom tak jedlé!

140 g hladké mouky
105 g másla
50 g mletých lískových ořechů
1 žloutek
25 g moučkového cukru + na obalení
celé lískové ořechy na plnění

1. Ze surovin vypracujeme hladké těsto a necháme v chladu uležet do druhého dne.

2. Pokud nenarazíte na oříšky bez slupky, pak nezbývá, než je „oloupat“ doma. Oříšky vsypeme v jedné vrstvě na rozehřátou pánev. Kroužíme lehce nad plamenem, abychom je nespálily, do té doby, než začne praskat slupka. Horké je nasypeme do utěrky a třením zbavíme slupek. Občas to stojí dost úsilí, opakované zahřívání na pánvi i oškrabování nožem, ale jinak to není dobré.

3. Lískové ořechy balíme po jednom do kousků těsta a tvarujeme kuličky.

3. Pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C asi 10 – 15 minut. Ještě teplé obalujeme v moučkovém cukru.


Pracny

Pracny.

Pracny patří k tradičnímu cukroví. Hřebíček, skořice a badyán je hezky provoní.

Suroviny:
175 g polohrubé mouky
130 g másla
125 g cukru
120 g ořechů
30 g kakaa
trochu mleté skořice, hřebíčku a badyánu

1. Suroviny smícháme a vypracujeme těsto. Necháme vychladit v lednici asi hodinu a pak jím plníme formičky.

2. Pečeme ve vyhřáté troubě na 160 °C asi 15 minut. Vyndáme z trouby, necháme zchladnout a vyklápíme. Dle chuti obalujte v moučkovém cukru.

Jaké pečete cukroví vy? Jaké je vaše nejoblíbenější? Inspirujte nás!

Foto: Lucie Zikmundová, Generace 21

Lucie Zikmundová

Lucie Zikmundová

Zanechte komentář