Na poslední chvíli: Jedlé dárky

Na talíři / 22.12.2013

Potěšte své blízké a vyrobte jim pár jedlých dárků pod stromeček. Určitě to ocení!

Pokud se na Vánoce chcete odlišit a darovat výrobky, jejichž výrobě věnujete trochu času a lásky, zastavte se a začtěte se do následujících tipů. Přátele a rodinu překvapte dobrotami, připravenými vlastníma rukama, výsledek je jistě ohromí. Vybírat můžete z nejrůznějších druhů dobrot, my vám přinášíme ty nejlepší varianty.

Kde hledat jedlé dárky:

pinterest

foodgawker

heslo: edible gifts

Když se rozhodnete pustit do výroby jedlých dárků, nejdříve je třeba najít inspiraci k výrobě. Prohledat můžete internet, vaše oblíbené kuchařky nebo jen zapřemýšlet, co vaši blízcí mlsají nejraději.

Když už vyberete některé z receptů, nejprve popřemýšlejte o vhodném dárkovém balení a nakupte materiál. Vedle nešlápnete s dárkovými krabičkami, efektní jsou také velké mašle na celofánových sáčcích.

Inspirace na výrobu jedlých dárků:

Sůl - dárekBylinková sůl

Připravit bylinkovou nebo kořeněnou sůl není nic náročného. V obchodě kupte hrubší mořskou sůl a doma ji promíchejte s vaším oblíbeným kořením v poměru 5:1. Směs pak nasypte do celofánového sáčku a doplňte vlastnoručně vyrobenou etiketou.

Varianty:

  • Provensálská sůl (sůl s provensálským kořením)
  • Uzená sůl (sůl s uzenou paprikou)
  • Chilli sůl (sůl s flíčky sušeného chilli)
  • Citronová chilli sůl (citronová kůra, drcená chilli paprička)

Vanilkový cukr

Tento cukr bude skvělým dárkem pro kuchaře nebo kuchařku. Do mixéru vložte půl kila krupicového cukru a jeden na kousky nakrájený vanilkový lusk. Mixér důkladně uzavřete a mixujte, dokud se vanilka nerozmělní. Naplnit můžete opět sáček s vhodnou etiketou.

Kořeněné ořechy

Kupte půl kila oblíbených nesolených ořechů nebo i směs. Doma je smíchejte se dvěma lžícemi oleje a lžičkou libovolného koření. Směs rozložte na plech s pečícím papírem a pečte v troubě na 180°C asi 20 minut dozlatova.

Čokoládové lanýže

Čokoládové lanýže

Kdo by neměl rád čokoládu. Pro všechny milovníky této dobroty připravte vlastnoručně vyrobené lanýže. Hned se budou cítit jako v té nejlepší belgické pralinkárně.

Na lanýže budete potřebovat:

  • 380 gramů tmavé čokolády
  • 280 ml smetany ke šlehání
  • 50 gramů másla

Ve vodní lázni  rozpusťte máslo a čokoládu, přidejte smetanu a přiveďte k varu. Směs stáhněte z plotny a nechte důkladně vychladit. Z vychladlé směsi pak rukama vytvořte kuličky a obalte je v kakau.

Ochucená vodka

Pokud má vaše rodina ráda něco ostřejšího k popíjení, můžete jim připravit ochucenou vodku. Vodka je v tomto případě nejvhodnější, protože má neutrální chuť, a tak se případné ochucení lépe projeví. Nahradit ji ale můžete v podstatě jakýmkoliv silnějším alkoholem.

Do litru vodky přidejte:

  • na skořicovou vodku – tři celé svitky skořice
  • na pomerančovou vodku – oranžovou část kůry ze dvou pomerančů
  • na granátovou vodku – šťávu ze dvou granátových jablek spolu se zrníčky

Vodku nechte naloženou alespoň týden a čas od času protřepte. Po týdnu slijte a přelijte do pěkných lahví.

Nezapomeňte, že fantazii se meze nekladou. Vzniknout tak mohou nejrůznější variace příchutí a výrobků. Tak co, najde vaše rodina něco na zub pod stromečkem?

Zdroj perexové fotografie: photl.com

Zdroj ostatních fotografií: Karolína Kounová Roubíčková, Generace 21

Karolína Kounová Roubíčková

Karolína Kounová Roubíčková

Velmi ráda vařím (a jím) stále něco nového a ještě raději o tom píšu. Více z mého světa točícího se okolo jídla naleznete na mém blogu http://svasniprojidlo.blogspot.com/.

Zanechte komentář



Vaše názory

  • Petra Pospíchalová

    Skvělé tipy! 🙂 .. určitě vyzkouším tu vodku, už se těším 🙂