Zavařování - perex

Zavařujeme netradičně, snadno a rychle!

Na talíři / 9.12.2013

Myslíte si, že sezóna zavařování už dávno skončila? Nechte se přesvědčit o opaku!

Také se vám velmi často stává, že máte obrovskou chuť na něco a doma není vůbec nic? Čokoládu už jste dávno spořádali, cukroví bylo uklizeno tak dokonale, že by i Sherlock Holmes měl co dělat a v lednici najdete jen lístek s nápisem:

Tady nic nehledej, i já raději odcházím. Tvůj Jerry.“

Právě kvůli těmto okamžikům pro vás tentokrát máme tři velmi zajímavé recepty, které vás snadno přesvědčí o tom, že zavařování není žádná věda. Ba dokonce může být zábavné a kreativní. Odprostěte se tedy od představy jablečných a třešňových kompotů a začněte společně s námi experimentovat. Velmi snadno si tak můžete vykouzlit skleničky plné dobrot vždy připravené k mlsání.

Nakládaný květák s vůní Asie

Nakládaný květák

Nakládaný květák s přehledem válcuje oblíbené „nakládačky“. Zdroj: Barbora Venháčová, Generace 21

 

Suroviny na 4 středně velké sklenice

1 lžička koriandrových semínek
1 lžička hořčičných semínek
1/2 lžičky římského kmínu
1 lžička kuliček černého pepře
1/2 lžičky chilli
1 lžička mletého zázvoru
2 hrnky jablečného octa
5 stroužků česneku, prolisovaných
1 cibuli, nakrájenou na kolečka
1/2 hrnku krupicového cukru
2 lžíce soli
1/2 lžičky kurkumy
1 květák
4 středně velké mrkve, nakrájené na kolečka
1 paprika, nakrájená na kostky

[two_third]Při zavařování používejte vždy vysterilizované sklenice. Sterilizace dosáhnete velmi snadno. Perfektně umyté sklenice dejte do hrnce s vodou tak, aby byly zcela ponořeny, přiveďte k varu a pár minut „vařte“. Zničíte tak všechny bakterie. Nezapomeňte dát na dno hrnce čistou utěrku, aby vám sklenice nepopraskaly. [/two_third]

Koriandr, hořčičná semínka, římský kmín, celý pepř, chilli a zázvor nasypte do středně velkého kastrůlku a položte na sporák. Koření nasucho opražte na středním plameni. Postačí velmi krátce, cca 2 minuty, aby se nepřipálilo. Jakmile se koření „rozvoní“, přilijte jablečný ocet, prolisované stroužky česneku, kolečka cibule, kurkumu a sůl. Celou směs ještě zalijte 1 hrnkem vody a vše přiveďte k bodu varu.

Do sklenic (4 cca půllitrové) naskládejte květák rozebraný na menší růžičky, nakrájenou mrkev i papriku. Vše zalijte horkým nálevem, sklenice pořádně zašroubujte a můžete zavařovat.

Troubu předehřejte na 100°C. Dno pekáče vyložte utěrkou, naskládejte do něj sklenice s naloženým květákem a přidejte vodu tak, aby byly sklenice zpola ponořeny. Takto „pečte“ v troubě 25 minut. Poté vyndejte, sklenice obraťte dnem vzhůru a nechte zcela zchladnout.

Pokud se vám nebude chtít květák zavařovat, nevadí. Jen naložený vám vydrží v lednici až 2 týdny.

Jablečný kompot s hroznovým vínem a kardamomem

Jablečný kompt

Díky hroznovému vínu a kardamomu dostane obyčejný jablečný kompot překvapivý, exotický nádech. Zdroj: Barbora Venháčová, Generace 21

Suroviny na 4 středně velké sklenice

1kg jablek
1/2 kg hroznového vína
0,5kg cukru krupice
1 citron
1 lžíci kyseliny citronové
2 tobolky kardamomu
citronovou kůru
hřebíček

Sladké zavařování je jednodušší, než se na první pohled může zdát. Ze všeho nejdříve si připravte nálev. Ten se skládá z vody a cukru v poměru 1:1. Do hrnce si tedy nalijte 0,5l vody a přidejte 0,5kg cukru. Vymačkejte šťávu z citronu a také ji přilijte k nálevu. Tobolky kardamomu rozpůlte a semínka vsypte do hrnce. Celou směs nechte zahřát až k budu varu a krátce provařte, postačí cca 5 minut.

Jablka oloupejte, zbavte jadřinců a nakrájejte na kostičky. Hroznové víno rozpulte a vypeckujte. Tuto práci si však můžete velmi zjednodušit koupí bezpeckaté odrůdy. Do čistých, sterilních sklenic skládejte střídavě kostky jablíček a hroznové víno. Nahoru přidejte do každé skleničky 2-3 hřebíčky a trochu citronové kůry. Takto připravené sklenice zalijte horkým nálevem a opět sterilizujte v troubě při teplotě 100°C 25 minut. Nechte chladnout dnem vzhůru.

 Ananasový kompot s vanilkou

Ananasový kompot

Obyčejný ananasový kompot se lehce stane delikatesou s pomocí vanilky a ananasové šťávy. Zdroj: Barbora Venháčová, Generace 21

Suroviny na 4 středně velké sklenice

250ml ananasové šťávy či džusu
200g cukru
2 vanilkové lusky
1 kávová lžička kyseliny citronové
2 středně velké ananasy

Ze všeho nejdříve si opět připravte jednoduchý nálev. Do hrnce nalijte ananasovou šťávu, přidejte cukr, 250 ml čisté vody a lžičku kyseliny citronové. Vanilkové lusky rozpulte a také vhoďte k nálevu. Vše přiveďte k varu a krátce provařte, postačí cca 5 minut.

Připravte si čisté, sterilní sklenice, do kterých vložte na kostičky nakrájený ananas. Vanilkové lusky rozdělené na poloviny také přidejte do připravených sklenic. Vše zalijte nálevem, zavařujte v troubě vyhřáté na 100°C cca 25 minut a znovu nechte chladnout dnem vzhůru. Jak snadné, viďte?

[one_fourth]

Zavařovací sklenice

Zavařovací sklenice Tulip, 950ml,Zdroj: ezavarovani.cz, 52,-

[/one_fourth]

K zavařování nepotřebujete obří hrnec, ani teploměr a moře času. Postačí vám šikovné ruce, trouba a zavařovací sklenice. Pokud se rozhodnete svými vlastnoručně udělanými zavařeninami někoho obdarovat, sáhněte po stylovém kousku. Velmi pěkné a účelné sklenice najdete například na stránkách ezavarovani.cz. E-shop nabízí velmi kvalitní sklenice všech tvarů a velikostí, ze kterých až přechází zrak. Mimo to na jeho stránkách najdete i další zajímavé recepty. A těch není nikdy dost.

Máte-li však v plánu zavařovat jen pro sebe, postačí, když si tu a tam schováte sklenice od marmelády či majonézy. Pak už jen bude stačit pomocí horké vody sloupnout etiketu, pořádně je vymýt a mohou vám ještě několikrát posloužit.

Nechali jste se přesvědčit a pustíte se do některého z našich receptů? A nebo vaše kuchařské zápisníky ukrývají ještě větší poklady? Neváhejte a pochlubte se!

Zdroj perexového obrázku: Photl.com

Barbora Venháčová

Barbora Venháčová

Obyčejná holka, momentálně máma na plný úvazek a kuchařka tělem, duší a hlavně srdcem. Na vaření nemám papír, ale jídlo, vařečky a plotna jsou mou největší vášní. A největší radostí zase to, když chutná. "Když si člověk počíná pečlivě, když používá správné přísady a všemu dá, co tomu patří, může většinou uvařit něco moc dobrého."

Zanechte komentář