Perníčky, na které nemusíte čekat

Na talíři / 12.12.2012

Máte strach, že jste nestihli upéct perníčky včas, aby byly na Vánoce měkké? Už nemusíte!

S tímto receptem na perníčky jsem se poprvé potkala v Kuchařce pro dceru Jany Zatloukalové a díky němu se výrazně zkrátilo období, ve kterém se „musí“ péct vánoční cukroví. Perníčky jsou hned měkké, medově voňavé a báječné!

400 g mouky

140 g moučkového cukru

2 vejce

50 g másla

2 lžíce medu

1 lžička jedlé sody + 1 lžička perníkového koření

Žloutek na potření

Všechny přísady smíchejte dohromady a rukama důkladně propracujte, dokud nezískáte hladké, trošku lepkavé těsto. Zabalte ho do potravinové fólie a nechte přes noc odležet v chladu.

Perníček

Vykrajovátka seženete ve všem možných motivech! Zdroj: Martina Vymětalová, Generace21

Z tence vyváleného těsta vykrajujte své oblíbené tvary. (Doporučuji nakoupit si různá vykrajovátka, která vám zvednou náladu v předvánočním shonu.) V troubě předehřáté na 160°C pečte na plechu vyloženém pečícím papírem asi 10 minut. Ještě horké perníčky potřete lehce zředěným žloutkem, který jim dodá lákavý lesk.

Po vychladnutí zdobte polevou bílou nebo barevnou nebo různými posypy.

Zdroj perexové fotografie: Martina Vymětalová, Generace21

Martina Vymětalová

Martina Vymětalová

Jsem věčná studentka, milovnice dobrého jídla (a pití), koček a bot. Většinu volného času trávím s knihou (ne vždy kuchařskou), s přáteli nebo hraním PC her.

Zanechte komentář



Vaše názory

  • Silvie Trebatická

    Dnes je uděláme! Jsem zvědavá, jestli váš recept nelže:))