skořice, pomeranč, zima

Jak se chutně zahřát

Na talíři / 7.12.2013

Přinášíme vám tipy na zahřátí jako dělané do těchto zimních dnů.

V tomto už zimním počasí je nejlepší relaxací zalézt si do peřin, pustit si dobrý film a k tomu popíjet něco teplého.  A když se ještě podíváte na to počasí venku, není nic lepšího. Dnes vás naučíme, jak se správně a hlavně chutně zahřát.

Kořeněné víno

Suroviny:

  • 100 g třtinového cukru
  • 2 pomeranče
  • 2 celé skořice
  • 5 hřebíčků
  • muškátový oříšek
  • 0,75 l červeného vína

Pomeranče lehce vymačkejte do hrnce a jejich dužinu nakrájejte na kostky. Pokud nemáte chemicky ošetřenou kůru pomeranče, můžete ji nastrouhat k dužině. K takto připravenému pomeranči přisypte cukr, 2 celé skořice, hřebíček a čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek.

Přichystanou směs koření zalijte 300 ml vody a dejte vařit. Vařte asi 10 minut, aby se chutě hezky vylouhovaly. Nádherně se vám po bytě rozvoní ta správná vůně zimy a blížících se Vánoc. Poté zalijte červeným vínem a nechte chvíli povařit. Takto připravené kořeněné víno si nalijte do silných sklenic a zalezte pod peřinu.

čokoláda, skořice, zima

Něco pro zahřátí do zimních dnů. Zdroj: Pavla Doležalová, Generace 21

Horká čokoláda

Taky vás nebaví dávat si horkou čokoládu z prášku, která čokoládu připomíná jen z dálky? Nyní si můžete udělat svoji pořádnou horkou čokoládu s pořádnou šlehačkou.

Suroviny:

  • 100 g pořádné čokolády 70 – 86%
  • 200 ml smetany ke šlehání (více jak 30%)
  • ušlehaná smetana ke šlehání při podávání

Do hrnce nalijte smetanu ke šlehání a opatrně zahřejte. Mezitím si čokoládu nalámejte na menší kousky. Pozor, smetana nesmí vřít! Poté smetanu sundejte z plotny a vložte do ní čokoládu. Pořádně rozmíchejte metličkou.

Čokoláda je lepší, když se nechá několik hodin uzrát a pak můžete znova zahřát. Ale můžete ji podávat rovnou. Horkou čokoládu si nalijte do sklenice, zakryjte závějí ušlehané šlehačky a posypte nastrouhanou čokoládou.

Vaječňák

Tento nápoj se nepodává teplý, ale určitě vás zahřeje svým obsahem vysokoprocentního alkoholu. A taky k zimě a Vánocům „vaječňák“ prostě patří.

Suroviny:

zima, hrnek

Brrr, to je ale zima!
Zdroj: photl.com

  • 500 ml neslazeného kondenzovaného mléka
  • 350 g krupicového cukru
  • 1 vanilkový lusk
  • 5 žloutků
  • 100 ml rumu (karibského rumu)
  • 50 ml brandy

V hrnci si pomalu svařte kondenzované mléko s cukrem a vydlabanou dužinou vanilkového lusku. Stačí jen, aby začalo vřít. Sejměte z plotny a nechte vychladnout.

Poté si připravíme vodní lázeň tj. dva kastrůlky nad sebou. Ve spodním je voda a vrchní, o trochu menší kastrůlek, je v ní ponořen. Do horního kastrůlku dejte všechny žloutky, přilijte mléčnou směs a míchejte, dokud směs nezhoustne. Poté odložte stranou a opět nechte vychladnout. Do takto vychladlé směsi vlijte alkohol.

Záleží na vás jaký poměr nebo jaký druh alkoholu zvolíte. Měl by to být pořádný alkohol, aby vás dokázal zahřát.

Takto připravený „vaječňák“ nalijte do sklenice a dejte chladit do lednice. Můžete ho popíjet při pečení vánočního cukroví pro ještě lepší vánoční atmosféru, pro zahřátí u krbu nebo ho můžete darovat svým blízkým jako vánoční dárek.

Pro zahřátí si také můžete udělat klasický svařák, punč nebo grog. Tak co, kterou variantu zahřívacích nápojů máte nejraději?

 

Zdroj perexové fotografie: www.photl.com

Pavla Doležalová

Pavla Doležalová

Miluji jídlo (www.milujidlo.blogspot.cz), vaření a vše kolem něj...občas také sport (joga, tanec, kolo), knížky a lenošení.

Zanechte komentář