V hlavní roli jedna surovina: Brambory

Na talíři / 17.12.2013

Co dělat, když v lednici nic moc a v žaludku kručí? Máme pro vás hned několik tipů, jak vařit z jedné suroviny. A začneme s bramborami.

Bombajské brambory

Připravila: Karolína Kounová Roubíčková

Naprostá bomba z několika surovin, která původem pochází z Indie. Zde se servíruje jako příloha, ale úplně si vystačí jako samostatný pokrm. Díky kombinaci chutí nebudete absolutně postrádat maso a s prázdným talířem budete žadonit o další porci.

Bombajské brambory

Brambory podle staré indické receptury jsou ideální lehkou volbou  s intenzivní chutí! Zdroj: Karolína Kounová Roubíčková, Generace 21

Suroviny na 4 porce:

  • 8 brambor střední velikosti
  • 2 lžíce oleje + 4 lžíce másla
  • 2 lžičky hořčičných semínek
  • 2 lžičky drceného římského kmínu
  • 1 lžičku kurkumy
  • špetku mletého koriandru
  • 2 stroužky česneku
  • podobně velký kus zázvoru
  • 2 velká rajčata
  • velkou cibuli
  • špetku chilli
  • 2 hrsti čerstvého koriandru
  • sůl

1. Brambory očistěte důkladně kartáčkem od všech nečistot a uvařte celé ve slupce doměkka. Měkké brambory slijte, nechte vychladnout, oloupejte a nakrájejte na kostky.

2. Připravte si zeleninovou směs. Do vyšší nádoby vložte oloupaný česnek, zázvor, na kusy nakrájenou cibuli a rajče a ponorným mixérem rozmixujte na kaši.

3. Na pánvi rozehřejte olej spolu s máslem, přidejte hořčičná semínka, římský kmín, kurkumu a mletý koriandr a za stálého míchání krátce opražte. Přilijte zeleninovou kaši, promíchejte, nechte provařit a zhoustnout.

4. Po chvíli přidejte kostky brambor a za občasného míchání opékejte na středním plameni asi 5-10 minut dozlatova. Nakonec dosolte, přidejte chilli a čerstvý koriandr a promíchejte.

Plněná brambora jen tak k večeři

Připravila: Pavla Doležalová

Česká klasika, která má mnoho variací. Tentokrát jsme vybrali kombinaci zakysané smetany a uzeného lososa.

Suroviny na 2 porce:

  • 4 brambory ve slupce

    brambora, uzený losos

    Pečenou bramboru si můžete naplnit směsí dle vaší chuti. Zdroj: Pavla Doležalová, Generace 21

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 200 g (kelímek) zakysané smetany
  • 75 g uzeného lososa
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • hrst nakrájeného kopru
  • sůl
  • pepř

1. Brambory budete péct ve slupce, takže je třeba je pořádně očistit. Poté každou bramboru ze všech stran potřete olivovým olejem a několikrát propíchněte vidličkou. Takto připravené brambory dejte do vyhřáté trouby na mřížku péct cca hodinu na 200 stupňů.

2. Mezitím si připravte náplň, která je velmi jednoduchá. Smíchejte zakysanou smetanu s dijonskou hořčicí, nasekaným koprem, solí a pepřem. Uzeného lososa můžete nakrájet na menší kousky do smetanové směsi, ale můžete si nechat i větší plátky na dozdobení a dochucení navrch brambory.

3. Brambory po hodině vyjměte z trouby a pod alobalem nechte ještě 10 minut dojít. Pak už jen stačí bramboru rozkrájet, ale ne úplně, a můžete ji naplnit směsí. Svoji večeři ozdobte větším kouskem lososa a koprem a máte hotovo. Dobrou chuť!

Takto připravenou bramboru si můžete dát se slaninou nebo houbami a nebo jen tak s bylinkami a česnekem.

Francouzské brambory jsou klasika

Připravila: Alice Pazderová

Klasika, kterou každý dělá úplně jinak.

Každý z nás je dělá jinak. Já s rozmarýnem. Zdroj: Alice Pazderová, Generace 21

Každý z nás je dělá jinak. Já s rozmarýnem. Zdroj: Alice Pazderová, Generace 21

Suroviny:

Co se týče surovin, nemohu vám říct přesně, kolik jsem čeho použila, takže to vezmeme trochu netradičně. Potřebovat budete brambory, oloupejte jich tolik, kolik se vám jich vejde do zapékací mísy. Smetanu na vaření, ideálně tak 300 ml, koření (rozmarýn, koření na brambory), sůl a pak už je to na vás, vaší chuti, nebo toho, co máte zrovna v ledničce. Já použila ještě šunku, 200 g, a strouhaný sýr, také 200 g.

Postup je jednoduchý, oloupejte brambory, omyjte a nakrájejte je na plátky. Vymažte si trochou másla zapékací mísu a brambory vyskládejte na dno. Vrstvu osolte a přidejte rozmarýn (a popřípadě i jiné koření). Dále dejte vrstvu šunky a sýru a pak zase brambory, které osolte a okořeňte. Jednoduše stále opakujte. Na závěr zalijte smetanou na vaření. Můžete si ji nalít předem do misky, okořenit a pak zalít brambory celou směsí.

Moje trouba občas peče, jak se jí zlíbí, takže než brambory změknou, trvá to většinou kolem 45 minut při 200°C, ale jak to znáte ze všech receptů, pečte podle zkušeností s vlastní troubou.

Francouzské rozmarýnové brambory nejsou ničím neobvyklým, ale občas na ně zapomínáme, přitom když není čas rozmrazit maso a připravovat večeři, stačí zajít do sklepa pro pár brambor a s trochou koření vykouzlíte chutnou večeři.

Domácím kroketám se ty kupované jen tak nevyrovnají

Připravila: Barbora Venháčová

V mládí jsem byla velkým milovníkem křupavých, bramborových kuliček. Přiznám se, že tak jako téměř zmizely z jídelních lístků, zmizely i z mé paměti. Když jsem však jednoho dne narazila na návod, jak tuto dobrotu připravit doma, neodolala jsem a hned běžela pro brambory. Od té doby jsou krokety zase mou oblíbenou přílohou. A nejen to. Nestydím se připravit jich plný talíř jen jako jednohubku pro přátele.

Bramborové krokety

Domácí krokety šlapou na paty i hranolkům. Zdroj: Barbora Venháčová, Generace 21

Suroviny na základní těsto:
800g středně velkých brambor (tj. cca 5-6ks)
1 vejce
600 – 700g hrubé mouky
2 lžičky soli
Dále pak na krokety:
2-3 jarní cibulky, nakrájené na tenká kolečka i s natí
4 vrchovaté lžíce nastrouhaného sýru typu gouda
1-2 vejce
strouhanka na obalení
olej na smažení

K výrobě kroket budete ze všeho nejvíce potřebovat základní bramborové těsto. Očištěné brambory uvařte i se slupkou v mírně osolené vodě doměkka a nechte zcela zchladnout. Až budou studené, oloupejte je, nastrouhejte na hrubém struhadle a společně s moukou, vejcem a solí zpracujete v hladké těsto. Mouku raději přisypávejte postupně, každé brambory jsou jiné a může se tak stát, že ji zdaleka nevstřebají všechnu. (Pozor! Je také možné, že jí budete muset maličko přidat.)

Do takto připraveného základního těsta vpracujte jarní cibulku a sýr. Pomocí lžíce z těsta oddělujte menší kousky a z nich poté tvarujte stějně velké kuličky. Ty nejprve obalte v rozšlehaném vejci a následně pak ve strouhance. Krokety smažte ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje dozlatova ze všech stran.

Podávat můžete jako přílohu nebo také jako malé občerstvení s různými dipy. Krokety skvěle ladí například s dipem z manga a chilli.

Smetanové brambory

Připravila: Eliška Studená

Vsadila jsem na úplně klasickou úpravu, kterou ale mnozí z kuchtíků neznají. Jsou to zapečené brambory se smetanou. Člověk by si řekl, co je na tom, ale když si vzpomeneme  na to, jak těžké je někdy vytvořit tu správně odlehčenou a lahodnou vaječnou omeletu, uvědomíme si, jak může jednoduché jídlo tkvět v detailech. Správný poměr, doba pečení, postup, ingredience. Předností brambor se smetanou je rychlost, úspornost ingrediencí, cena a lahodnost v jednoduchosti. Bez rozmarýnů, tymiánů nebo kari.

bramborový koláč smetana

Zdroj: Eliška Studená, Generace 21

Suroviny:

Omyté menší brambory
1 větší šalotka nebo klasická cibule
Olivový olej
250 ml mléka
160 ml hustší smetany ke šlehání
3 vejce
Sůl, pepř
Strouhaný čedar /nebo eidam s voňavějším sýrem – Krolewski, parmezán/

Brambory omyté ve slupce vhodím do vroucí osolené vody a vařím na mírném plameni asi 15 minut. Mezitím si smíchám smetanu, mléko a vejce, vše v pokojové teplotě, osolím a opepřím. Na pánvi si na olivovém oleji opeču šalotku dozlatova. Brambory nakrájím na tenké plátky podle chuti, na dno vymazaného (olejem nebo máslem) pekáčku, keramické misky, nebo jiné nádoby do trouby vyskládám jednu vrstvu, zasypu opečenou cibulkou, naskládám druhou vrstvu a zaliji smetanovou směsí. Navrch posypu sýrem a dám do trouby na 180 °C. Po 30 minutách můžu servírovat. Dávám si k tomu ještě čerstvá rajčata nebo salát.

brambory se smetanou

Smetanové brambory byly lehké, chutě se perfektně propojily. Zdroj: Eliška Studená, Generace 21

A jaký recept děláte s brambory vy? Rozšiřte náš seznam receptů.

Výzva pro čtenáře: Napište nám do komentáře, jaká surovina má hrát prim příště! Chceme vařit podle vaší chutě!

Zdroj perexové fotografie: Alice Pazderová, Generace 21

Alice Jendelová

Alice Jendelová

Jsem holka plná protikladů. Ačkoliv už věkem přes 20, stejně milovnice pohádek, Hello Kitty a hlavně Harryho Pottera. Ačkoliv už ne studentka, stejně sběratelka lepíků, notýsků, zvýrazňovačů a všelijakých dalších roztomilostí a nutností z papírnictví. Ačkoliv milovnice domova a svého klidu, stejně cestovatelka celým srdcem s mnoha cestovatelskými sny. A ačkoliv kuchtička, co mnohokrát něco připálí a zaneřádí celou kuchyň, stejně redaktorka sekce Na talíři. ♥

Zanechte komentář