Pečeme z jablek a mrkve

Na talíři / 3.12.2013

Studentský život je někdy krušný. Málo jídla, málo peněz, samá menza, nikde nic.

Co s tím? Jaké jídlo je levné a hodí se třeba na snídani nebo na svačinu? Koláče a buchty!

Po velké sezóně jablek letos zbyly plné košíky, stejně tak mrkve vyhrabali domácí pěstitelé kupu. Udělat z nich nějaký dobrý moučník je vlastně docela snadné, jen se musí vybrat ty správné recepty. Upečené musí vydržet dlouho dobré a nesmíte moc prodělat na ostatních surovinách. Tak hurá na to!

Vybrala jsem koláč, ke kterému potřebuji jen mouku – tu mám doma, skořici – tu někde najdu, cukr – taky doma a máslo – to jediné musím koupit, protože u nás mizí jak pára nad hrncem. A navíc jablka – od maminky, ze sadu, od sousedů, ze zelinářství…

Jablečný koláč

Na těsto:

  • 180 g másla
  • 350 g hladké mouky
  • špetku soli
  • 6 lžic studené vody

Na vnitřek:

  • asi kilo jablek (prostě hodně)
  • 125 g cukru (nejlíp třtinového)
  • 1 lžičku mleté skořice
  • + na potření mléko nebo ušlehané vejce

V míse smíchám mouku a sůl, přidám změklé máslo a prsty zpracuji na drobenku. Potom napěchuji formu jablky. Ze zbytku těsta vyválím tenký plát a ten položím na formu, oříznu konce a teď pozor – navlhčím vodou okraje těsta ve formě a přilepím je k tenkému plátu. Uzavřu tak celý koláč svrchu.

Ze zbylých kousků těsta tvořím ozdoby, které připevním na koláč tak, že je zespodu opět navlhčím. Hotový koláč přetřu vajíčkem nebo mlékem a na dvou místech do vrchního těsta píchnu. Ve vyhřáté troubě na 220 °C pak peču 20 minut, na dalších 30 minut ještě snížím teplotu na 180 °C a dopeču koláč. Krásně voní!

koláče jablko mrkev

Koláč s jablky vpravo byl krásně strukturovaný.

Ještě mi zbyly mrkve. Vezmu si tedy jednoduchý recept s perníkovým kořením a udělám buchtu.

  • 2 hrnky polohr. mouky
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 1 hrnek mléka
  • 1/2 hrnku oleje
  • 3 mrkve
  • 2 vejce
  • 1 lžičku perníkového koření
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 lžíci kakaa

Mrkvový perník

V míse smíchám mouku, cukr, perníkové koření, prášek do pečiva a kakao, přidám očištěnou nastrouhanou mrkev a zbylé ingredience. Všechno promíchám, prošlehám, až vytvořím hladké tekuté těsto. To vliju do formy vyložené pečicím papírem a peču asi 30 minut na 180 stupňů. Vychladlý perník si můžu potřít marmeládou, cukrovou polevou nebo povidly. Ale i samotný zůstane vláčný ještě dlouhou dobu.

detail koláč mrkev

Mrkvový koláč jsem si dochutila domácí meruňkovou marmeládou. Také produktem tohoto léta.

Zdroj fotografií: Eliška Studená, Generace 21

 

 

Eliška Studená

Eliška Studená

Jsem ve fázi hledání sebe a ženy ve mě, vaření mi k tomu poskytuje voňavou a kreativní cestu. Pomáhá mi, já jeho prostřednictvím pomáhám lidem kolem. Objevuji chuť jednoduchých pokrmů, prostých čistých chutí potravin, hledám to pravé ořechové i makové. Ovlivňujeme to, co nám vyjde z rukou, i svou náladou, myslí? Mým cílem je udělat si z jídla meditaci, klid, prožitek, láskyplné dílo. Držte mi palce, ať se to zdaří.

Zanechte komentář