Šťavnatá sekaná

Naučte se opravdu šťavnatou sekanou pečeni

Na talíři / 26.11.2013

Sekaná, jídlo, které snad musí umět každý, říkáte si. Opak je pravdou. Jen málokdy narazíte na krásně šťavnatý a voňavý kousek.

Mleté maso

Stejně jako u každé pečínky, i u sekané záleží na kvalitě masa. Nakupujte tedy nejlépe u řezníka, který vámi vybrané kusy masa rád i namele. Pamatujte, že směs na sekanou by neměla být zcela libová.

Po dlouhé odmlce přicházíme s naší Školou vaření a receptem na tu nejlepší sekanou, jakou jste kdy jedli. Nevěříte? Vařte tedy společně s námi. Litovat rozhodně nebudete.

Sekaná pečeně, to je taková česká klasika. Pravdou ovšem zůstává, že jen málokdo ji umí udělat tak, aby na talíři nepřistál jen vysušený plátek upečeného mletého masa s vajíčkovým terčem uprostřed.

Ta, kterou se dnes společně s námi naučíte, je plná šťávy, nezahuštěná kily strouhanky a i ten vaječný terč jsme vynechali. Místo toho jsme mleté maso zabalili do košilky z kvalitní slaniny a posadili na zeleninové lůžko. Už jste se nechali zlákat a chopili se nožů? Pokud ano, tak hurá do zástěr.

Suroviny na cca 6 porcí

Koláž petržel, cibule

  • 750g mletého masa (nejlépe směsi z vepřového a telecího)
  • 2 rohlíky z předchozího dne
  • 1 větší červená cibule
  • větší svazek petrželové natě
  • 3 vejce
  • 100g kvalitní, spíše libovější slaniny vcelku
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 150g slaniny na zabalení

Nejprve začneme přípravou na samotné vaření. Mleté maso vyklopte do větší mísy a prozatím nechte odpočívat v lednici. Mezitím si nakrájejte rohlíky na menší kostky, dejte do misky a zalijte cca 1dcl mléka. Pečivo s mlékem promíchejte a nechte tekutinu zcela vsáknout. Mezitím nakrájejte cibuli najemno a totéž proveďte z petrželovou natí. Slaninu nakrájejte na kostičky (cca 1 lžíci si nechte stranou). Ve chvíli, kdy máte vše přichystáno, přichází opět řada na maso.

Do mísy s masem přisypte nasekanou petrželku, cibuli a slaninu. Z namočeného pečiva v dlani vymáčkněte přebytečné množství mléka a také jej přidejte k masu. Do masové směsi vyklepněte dvě vejce. Třetí rozdělte na bílek a žloutek. Bílek si ponechte stranou a žloutek vlijte k ostatním surovinám. Vše posolte a popepřete.

Míchání sekané

Nebojte se do masa sáhnout!

Nyní přicházejí na řadu vaše ruce. Jako všechno, i sekaná pečeně potřebuje tu svou trochu laskání a pozornosti, vyhrňte si rukávy a všechny suroviny pomocí rukou pořádně propracujte v jednu hmotu. Správné promíchání všech ingrediencí je, hned po kvalitě masa, tím nejdůležitějším krokem ke skvělému výsledku.

Ze směsi vytvořte šišku, potřete ji bílkem a plátek po plátku ji zabalte do slaniny. Takto připravenou sekanou pečeni přeneste na větším prkénku či talíři do lednice a nechte chvíli chladnout.

Před pečením

Sekanou celou zabalte do slaniny!

Zeleninové lůžko

Zeleninové lůžko

  • 1 lžíce nakrájené slaniny
  • 1 lžíce másla
  • 1 větší mrkev, nakrájená na kostičky
  • cca 1/4 menšího celeru, nakrájený na kostičky
  • 1 petržel, taktéž nakrájená
  • 1 bílá cibule, nasekaná najemno
  • 5 kuliček celého pepře
  • 2 kuličky nového koření
  • 1 bobkový list
  • snítka tymiánu
  • cca 1dcl vývaru na podlití
  • sůl

Na pořádně rozpálenou pánev nasypte slaninu (bez oleje), kterou jste si ponechali stranou, a pomalu ji opékejte. Jakmile začne zlátnout, přidejte máslo, cibuli, pokrájenou zeleninu i koření. Všechny suroviny důkladně orestujte. Tento základ osolte, přelijte na dno pekáčku a položte na něj šišku sekané pečeně.

Sekaná

Vše zalijte vývarem (lze použít i vodu), přikryjte poklicí nebo alobalem a vložte do trouby. Tu si však nezapomeňte nejprve rozehřát, v tomto případě na 170°C. Sekanou pečte přikrytou asi hodinu (mezitím ji cca co 10 minut podlévejte výpekem). Po hodině pekáček odkryjte a znovu dejte do trouby. Tentokrát jen tak dlouho, aby slanina na povrchu získala krásně zlatavou barvu.

A máte hotovo! Sekanou podávejte s bramborovu kaší nebo vařeným bramborem. Výborná je však i za studena jen s chlebem a kyselou okurkou.

Sekaná na talíři

Jaký recept či kuchařský postup byste rádi viděli ve škole vaření příště? Napište nám a my vám rádi splníme vaše přání. Těšíme se na všechny nápady.

Zdroj fotografií: Barbora Venháčová, Generace 21

Zdroj perexové fotografie: Barbora Venháčová, Generace 21

Barbora Venháčová

Barbora Venháčová

Obyčejná holka, momentálně máma na plný úvazek a kuchařka tělem, duší a hlavně srdcem. Na vaření nemám papír, ale jídlo, vařečky a plotna jsou mou největší vášní. A největší radostí zase to, když chutná. "Když si člověk počíná pečlivě, když používá správné přísady a všemu dá, co tomu patří, může většinou uvařit něco moc dobrého."

Zanechte komentář