Ochutnejte naše narozeninové menu!

Na talíři / 17.11.2013

Od přípitku po dezert!

Dnes slaví Generace 21 rok od spuštění a naše kulinární sekce se rozhodla pro vás připravit slavnostní menu. Po přípitku začneme dvěma předkrmy, švestkami se slaninou a mandlovou paštikou, které můžete ale určitě zkusit podávat dohromady. Dále jsme uvařili mrkvovou polévku se zázvorem – ideální pro chladné dny. Jako hlavní chod šťavnatou krkovici a skončíme s čokoládovým koláčem a medovým karamelem. Těšíte se?

Na úvod si připijme!

Recept na nápoje připravila Alice Pazderová

Co by to bylo za oslavu bez přípitku? Nemůžete-li či nechcete-li pít alkohol, mám pro vás koktejl ze zeleného čaje a nebo alkoholický z bílého vína.

Když použijete růžové víno a nalijete ho opatrně přes lžičku, docílíte barevných přechodů. Zdroj: Alice Pazderová, Generace 21

Když použijete růžové víno a nalijete ho opatrně přes lžičku, docílíte barevných přechodů. Zdroj: Alice Pazderová, Generace 21

Generační nealko koktejl

Proč jsou koktejly generační? Hledali jsme něco se „zelenou příchutí“, protože logo Generace 21 je také zelené. Finální nealkoholický koktejl sice zelený není, ale výborně chutná.

Potřebujeme: 100 ml zeleného čaje, pomeranče, ze kterých vymačkáme 50 ml šťávy, 2 cl limetkové šťávy, cukr, led a ovoce na ozdobení

Vše jednoduše smícháme, ideálně v šejkru, nalijeme do sklenice a ozdobíme ovocem.

Alkoholická Generace 21

Potřebujeme: 150 ml bílého vína (my zvolili šumivé), 100 ml kaktusového džusu, 1 cl limetkového sirupu, led

Záleží na vás, jak poměry vína (vyberte nějaké sladší) a nealkoholických nápojů zvolíte. Nejdříve v šejkru protřepeme kaktusový džus s ledem a limetkovým sirupem. Přes sítko nalijeme do sklenice a dolijeme  vínem. Ozdobíme limetkou.

Pro nabuzení chuťových buněk

Jednohubky se slaninou a švestkou

Recept připravila Eliška Studená

Začněme švestkami. Zdroj: Eliška Studená, Generace 21

Začněme švestkami. Zdroj: Eliška Studená, Generace 21

Potřebujeme: plátky slaniny, sušené švestky a párátka

Kombinace slaniny a švestek. Mmmmňám! Tato delikatesa mě naprosto odvařila. Výborné jsou teplé jako předkrm, ale i jako jednohubky na oslavu.

Eliška

Slaninu lehce opražíme na pánvi z obou stran, nemusíme ani přidávat olej. Potom vychladlou obalíme kolem švestek a upevníme párátkem. Dáme do trouby na chvilku péct, aby se dvě ingredience ‚skamarádily‘. A můžeme podávat.

Játrová paštika s brusinkami

recept připravila Pavla Doležalová

Paštiku podávejte s pečivem. Zdroj: Pavla Doležalová, Generace 21

Paštiku podávejte s pečivem. Zdroj: Pavla Doležalová, Generace 21

Potřebujeme: 500 g kuřecích (kachních) jater, 1 cibuli, 1 stroužek česneku, pár snítek tyminánu, může být i sušený (3 lžičky), 75 g másla, 75 ml smetany ke šlehání 30%, hrst mandlí (loupaných, celých i plátků), hrst brusinek, kmín, sůl, pepř

Můžete si ji dát i k snídani, svačině či večeři nebo podávat na párty plátky paštiky na bagetě.

Pavla

Omytá játra si očistíme a nakrájíme na menší kousky, cibulku nakrájíme na kostičky. Do pánve přidáme půlku másla, na něm zpěníme cibulku, kterou necháme hezky zesklovatět. Přidáme česnek nakrájený na plátky a třetinu tymiánu (1 lžičku). Minutku restujeme, pozor, ať česnek nezhořkne, a přidáme játra. Játra chvíli orestujeme, okmínujeme, přilijeme vodu, aby játra byla skoro ponořená, přikryjeme je a dusíme cca 20 minut.

Ještě teplá játra s cibulkou atd. přelijeme do nádoby a rozmixujeme. K takto rozmixované směsi přidáme sůl, pepř, třetinu tymiánu, smetanu, trochu másla a vše promícháme. Pokud je třeba, můžeme ještě rozmixovat. Přidáme mandle a brusinky.

Připravíme si nádobu (např. srnčí hřbet) a vymažeme ji máslem. Můžeme dát dospod i plátky slaniny. Paštiku přesuneme do nádoby, posypeme brusinkami a můžeme vyskládat mandličky.

V kastrůlku si ještě rozpustíme máslo a přidáme zbytek tymiánu. To vše nalijeme na paštiku a máme hotovo! Teď už jen nechat vychladit a můžeme baštit.

Řízná polévka s duší podzimu vás zahřeje

Mrkvová polévka se zázvorem

Recept připravila Karolína Kounová Roubíčková

Mrkvová polévka je na podzim ideální. Zdroj: Karolína Kounová-Roubíčková, Generace 21

Mrkvová polévka je na podzim ideální. Zdroj: Karolína Kounová Roubíčková, Generace 21

Potřebujeme: jednu lžíci másla, jednu velkou cibuli, 0,5 cm čerstvého oloupaného zázvoru, dvě střední mrkve, 0,5l zeleninového vývaru

Lžíci másla rozpustíme v hrnci a necháme na něm zesklovatět cibuli nakrájenou na malé kostičky. Přidáme na kousky nakrájený zázvor a oloupanou mrkev, promícháváme a ještě chvíli opékáme. Opečenou zeleninu zalijeme vývarem a necháme vařit, dokud zelenina nebude měkká. Polévku nakonec rozmixujeme tyčovým mixérem a podáváme na talíři s mrkvovým chipsem.

Ten připravte tak, že škrabkou na brambory naškrábeme delší proužky mrkve, jemně pokapeme olejem a upečeme v troubě předehřáté na 200°C do křupava.

Hlavní chod, kterým oslníte

Pečená medová krkovička

Recept připravila Vendula Balcarová

Podávejte s brambory na jakýkoliv způsob. Zdroj: Vendula Balcarová, Generace 21

Podávejte s brambory na jakýkoliv způsob. Zdroj: Vendula Balcarová, Generace 21

Potřebujeme: 1kg krkovice (balení bylo 1200g, ale bylo s kostí), 1 velká červená cibule, 4 stroužky českého česneku, 1 zarovnanou lžičku soli, 150-200ml BBQ omáčky (domácí či kupované), 1 vrchovatou lžíci kremžské hořčice, 3 polévkové lžíce medu, 2 polévkové lžíce oleje, sůl, pepř

Jako první si samozřejmě připravíme marinádu. Cibuli nakrájíme na půl kolečka a dáme do mísy. Česnek utřeme se lžičkou soli a přidáme k cibuli. Do mísy k česneku a cibuli dáme BBQ omáčku, med, hořčici, olej a dochutíme solí a pepřem. Vše společně důkladně promícháme.

Krkovičku nakrájíme tak na půl palce tlusté plátky a lehce naklepeme. Plátky dáme do mísy k marinádě a pořádně rukama promícháme, aby každý plátek byl obalený. Dáme odpočívat na hodinku, ale klidně i déle, do lednice. Krkovičku rozprostřeme po pekáči a zbytek marinády nandáme na jednotlivé plátky. Pečeme na 160°C 2 hodiny přikryté druhým pekáčem nebo alobalem.  Po dvou hodinách odklopíme a pečeme další půl hodinku.

A dorazte se sladkou tečkou!

Čokoládový koláč s medovým karamelem

Recept připravila Barbora Venháčová

Čokoládová tečka na závěr. Zdroj: Barbora Venháčová, Generace 21

Čokoládová tečka na závěr. Zdroj: Barbora Venháčová, Generace 21

Potřebujeme:

Na těsto: 200g hl. mouky, 80g másla, špetku soli, vodu

Na krém: 380g slazeného kondenzovaného mléka, 2 lžíce medu, 60g másla

Na polevu: 200g tmavé čokolády kolem 52% a více, 60ml smetany ke šlehání

Z másla a mouky vypracujeme drobenku, do které zapracujeme cca 50ml vody. Důkladně hněteme, dokud nezískáme hladké těsto, to zabalíme do fresh folie a necháme odpočívat alespoň 30 minut v lednici.

Troubu předehřejeme na 180°C. Formu na koláč pořádně vymažeme silnější vrstvou másla a vložíme do ní vyválené těsto, propícháme vidličkou a dáme přes něj pečící papír. Na papír nasypeme fazole či hrách jako zátěž a vložíme do trouby. Pečeme, dokud těsto nezačne zlátnout. Necháme vychladnout.

Mezitím jednoduše připravíme krém, a to tak, že v kastrůlku za stálého míchání vaříme kondenzované mléko, med a máslo cca 5-8 minut, tak aby se suroviny pořádně spojily a krém zhoustl. Hotový jej nalijeme na studený koláč a znovu dáme na 30 minut chladit.

V dalším kastrůlku pomalu zahříváme smetanu (nesmí se vařit) a přidáme nalámanou čokoládu. Vymícháme hladkou polevu, přelijeme jí koláč a opět chladíme nejméně 30 minut, ideálně však přes noc.

Slovo editorky…

Za celou redakci sekce Na talíři vám děkuji za přízeň. Doufám, že vám i nadále přineseme zajímavé recepty a články. Budu velmi ráda, pokud mi napíšete, co vám v sekci chybí a co byste si rádi  přečetli. Můj mail alice.pazderova@generace21.cz čeká na vaše připomínky. Teď už vám však mohu popřát jen dobrou chuť!

Zdroj perexové fotografie: Generace 21

Alice Jendelová

Alice Jendelová

Jsem holka plná protikladů. Ačkoliv už věkem přes 20, stejně milovnice pohádek, Hello Kitty a hlavně Harryho Pottera. Ačkoliv už ne studentka, stejně sběratelka lepíků, notýsků, zvýrazňovačů a všelijakých dalších roztomilostí a nutností z papírnictví. Ačkoliv milovnice domova a svého klidu, stejně cestovatelka celým srdcem s mnoha cestovatelskými sny. A ačkoliv kuchtička, co mnohokrát něco připálí a zaneřádí celou kuchyň, stejně redaktorka sekce Na talíři. ♥

Zanechte komentář