Zaostřeno na nože!

Na talíři / 15.11.2013

Šikovné ruce, vytříbené chuťové pohárky a pořádná „kudla“. Právě to dělá každého kuchaře mistrem svého oboru.

Amatéřští kuchaři (a bohužel nejen ti) velmi často podceňují jednu z nejdůležitějších kuchařských pomůcek – obyčejný nůž. Přitom takový kvalitní a umně nabroušený kousek dokáže doslova zázraky. Jakmile jej jednou vezmete do ruky, velmi rychle pochopíte, proč Zdeněk Pohlreich vykostí kuře během 3 vteřin, zatímco vy bezradně „pižláte“ kůži od kosti dlouhé minuty (velmi šikovní jedinci klidně i hodiny). Vše je jen o cviku a NOŽI!

Fiskars

Kuchyňský nůž, Fiskars, az-shop.cz, 344,-

KUCHYŇSKÝ NŮŽ potřebujete z jednoho prostého důvodu. S čepelí dlouhou cca 20cm nasekáte cibuli či bylinky dvakrát rychleji než s 10cm nožíkem vaší maminky. Manipulaci s kuchyňským nožem je třeba trochu natrénovat, ale není se čeho bát. „V ruce“ ho budete mít raz dva. Odměnou vám bude rychlejší, snadnější a bezpečnější (je všeobecně známo, že nejvíc řezných ran v kuchyni je způsobeno tupými, malými noži) krájení. Kuchyňský, nebo též kuchařský nůž, využijete při krájení masa i zeleniny, pomůže vám krájet nahrubo i najemno, sekat a plochou stranou i drtit.

UNIVERZÁLNÍ POMOCNÍK

Chef Knife

Shun-nůž šéfkuchaře, japonskeostri.cz, 4.950,-

Kvalitní nože nejsou zrovna levnou záležitostí, proto je ideálním řešením pořízení nože kuchařského. Chef Knife zvládne v kuchyni opravdu cokoliv. Nasekáte s ním bylinky, nakrájíte maso či vykostíte již zmiňované kuře. Při výběru pamatujte, že vám nůž musí dobře „padnout do ruky“. Střenka by měla celá zmizet v dlani.

Filetovací nůž, kulina.cz, 2.140,-

Filetovací nůž Professional „S“ ZWILLING, kulina.cz, 2.140,-

Nůž na zeleninu

Nůž na zeleninu, Spitzenklasse Plus 9cm, WMF, kulina.cz, 1.039,-

vykošťovací nůž

Vykošťovací nůž, Grand Gourmet, WMF, kulina.cz, 2.209,-

Nůž na pečivo

Nůž na pečivo, Fiskars, fiskars-shop.com, 414,-

FILETOVACÍ NŮŽ má dlouhou pružnou čepel, která najde své využití při zpracovávání masa a krájení velmi tenkých plátků. Ti nejšikovnější dokáží s kvalitním filetovacím nožem nakrájet průhledné plátky pršutu.

NŮŽ NA ZELENINU v základní výbavě rozhodně nesmí chybět. Má čepel dlouhou cca 10cm a jak jeho název napovídá, pomůže vám při zpracování zeleniny a ovoce. Nemáte-li doma vykošťovací nůž, lze se zeleninovým nožem naporcovat i drůbež. Musí však být velmi dobře nabroušený.

NŮŽ NA PEČIVO by měl společně s kuchyňským tvořit základ vaší výbavy. Je to nůž s čepelí dlouhou cca 25cm a je pro něj charakteristické zubaté ostří. Využijete jej na veškeré pečivo (i to křupavé a čerstvé, které vám normální nůž zmáčke, rozdrolí, ale nenakrájí), ale uplatnění najde například i u hodně zralých rajčátek. Prostě všude tam, kde je třeba „pilovat“.

VYKOŠŤOVACÍ NŮŽ má úzkou středně dlouhou čepel s pružnou špičkou. Hravě s ním vyfiletujete rybu či prošpikujete svíčkovou.

Dejte jim tu nejlepší péči

Rozhodli jste se investovat nekřesťanské peníze a přinesli si domů obravdu kvalitní kousek? Věřte, že nákupem to začalo, ale zdaleka nekončí. Tak jako vše ostatní, i nůž vám bude dobrým sluhou, pouze budete-li se o něj řádně starat.

Krájejte na prkénku. Možná budete překvapení, ale vašemu noži bude rozhodně více svědčit plastové než dřevěné.

Myjte ručně. Ihned po použití omyjte nůž pod tekoucí vodou, osuště a uložte. Nůž nepatří do myčky a neměl by se ani válet v odkapávači mezi ostatním nádobím.

Neházejte s ním do šuplíku. Vašemu noži bude stokrát lépe v bloku nebo na magnetu. V přihrádce se nože dotýkají navzájem (a nejen samy sebe) a úspěšně se tupí. Jak říká Gordon Ramsay: „Jediné, čeho se nůž může dotýkat, je jídlo, prkýnko, morká houbička a utěrka.“

Pozor na horkou vodu. Netestujte, zda-li jsou vařící se brambory hotové, špičkou nože. Horká voda napomáhá ke ztrátě ostří. S nožem dále bezhlavě neházejte do dřezu, neotvírejte s ním konzervy a nekrájejte potraviny na talířích.

Broušení raději přenechte profíkovi

Je to jako s auty. Když se porouchá, možná se pokusíte nakouknout pod kapotu, ale opravu necháte na zkušeném mechanikovi. Nakupujete-li kvalitní a drahý nůž, běžte raději do kamenného obchodu, kde by vám měli poradit, jak a hlavně kde nůž brousit. Pokud to neumí, jste ve špatném obchodě.

Na dobrušování doma se vyplatí mít klasický brusný kámen a ocílku. Mějte však na paměti, že ocílkou nůž nenabrousíte, ta jen rovná ostří. Pozor na známá brousítka s kotoučky, nadělají více škody než užitku a nože spíše ničí. Než se pustíte do domácího broušení, nechte si od odborníka poradit, jak na to. Jen tak si nůž uchová svou kvalitu.

Na videu se můžete podívat na ukázku broušení nože pomocí brusného kamene.

Nůž je vaší prodlouženou rukou a je jedno, zda v ní máte dražší či levnější kousek. Vy a váš nůž si prostě musíte „sedět“, proto jeho nákup nepodceňujte a pečlivě vybírejte. Nebo už máte svého oblíbence doma? Neváhejte a pochlubte se nám!

Zdroj perexového obrázku: photl.com

Zdroj videa: youtube.com

Barbora Venháčová

Barbora Venháčová

Obyčejná holka, momentálně máma na plný úvazek a kuchařka tělem, duší a hlavně srdcem. Na vaření nemám papír, ale jídlo, vařečky a plotna jsou mou největší vášní. A největší radostí zase to, když chutná. "Když si člověk počíná pečlivě, když používá správné přísady a všemu dá, co tomu patří, může většinou uvařit něco moc dobrého."

Zanechte komentář



Vaše názory

  • Petr

    pěkný článek, sám zmíněné nože Fiskars v kuchyni používám, jsou dobré, pro hobby vaření zcela dostačující, když se často brousí..