Udělejte si jablečný závin neboli štrúdl

Na talíři / 9.11.2013

Máte chuť na něco sladkého a k tomu doma hromadu jablek a spadlých ořechů? Udělejte si náš štrúdl. Jak ten tradiční, tak s troškou inovace.   

Historie štrúdlu

Štrúdl neboli jablečný závin se nepeče jen u nás. Můžeme ho najít zejména ve střední a východní Evropě. Rozšířil se po celé Habsburské monarchii z Turecka. Nyní je uváděn jako vídeňská specialita Apfelstrudel. A pokud půjdete ze střední Evropy směrem na východ, bude tento moučník ještě vláčnější a jemnější.  Jak se ale dělá u nás?

Jablečný závin

Závin se skládá z plátu taženého těsta, do kterého se přidá náplň – jablíčka, cukr, skořice, rozinky, ořechy. A to vše se zavine. Jak se vlastně dělá tažené těsto a co všechno budete potřebovat na 2 nohavice?

Suroviny na těsto:

  • 280 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 100 ml vlažné vody
  • 2 lžíce oleje
  • ½ lžičky citronové šťávy
  • Špetka soli

Do mísy prosejte celou mouku a uprostřed udělejte důlek. V hrníčku rozkvedlejte celé vejce, přidejte vodu, olej, citronovou šťávu a sůl. Směs z hrníčku vlijte do důlku v mouce. Pomalu od středu zpracovávejte těsto, nejdříve vidličkou, poté rukama. Přendejte z mísy na vál a hněťte rukama, dokud těsto nebude hladké a lehce lepivé. Zabalte do potravinářské folie a nechte při pokojové teplotě cca 30 minut odpočinout. Těsto máte hotovo.

V případě nutnosti a časového presu se štrúdl dělá i z listového těsta, ale když jednou vyzkoušíte domácí tažené těsto, tak už nebudete chtít jiné.

štrúdl, jablka

Čím si štrúdl naplníte vy?
Zdroj: Pavla Doležalová, Generace 21

Na náplň budete potřebovat:

  • 3 lžíce rozpuštěného másla
  • Hrst strouhanky
  • 6 jablek (oloupaných)
  • 4 lžičky mleté skořice
  • 4 lžíce cukru (krupice nebo vanilkového cukru)
  • Hrst rozinek
  • Hrst vlašských ořechů nasekaných nahrubo

Těsto vybalte z folie a rozkrojte na půl. Každou půlku lehce vyválejte a pak vytahujte dlaní do stran. Opatrně,  abyste ho neroztrhli.   Plát potřete rozpuštěným máslem, nastrouhanou polovinou jablek, posypte skořicí, cukrem, oříškami a rozinkami. Pro zvýraznění chuti můžete kápnout trochu rumu. Po okrajích si nechte asi 2 cm volného místa pro lepší zavinutí. Postupně od kraje zaviňte a přendejte na plech. Spoje a ukončení závinu dejte dospod. Štrúdl potřete rozpuštěným máslem a dejte péct do vyhřáté trouby na 180 stupňů cca 40 minut.

Po upečení znovu potřete máslem, nechte chvíli vychladnout a můžete podávat. Tento tradiční štrúdl si posypte moučkovým cukrem nebo dozdobte domácí šlehačkou.

Inovace štrúdlů

Sladké verze pak můžete různě obměňovat.  Můžete si jablka nahradit jakýmkoliv sezonním ovocem (meruňkami, višněmi) a doplnit ho tvarohem. Nebo si místo jablek přidejte mák a udělejte si tak domácí makový závin. Aspoň si budete jisti, že to není jen těsto a trocha máku. Ale taky stačí jen místo strouhanky použít kokos nebo jablka nahradit hruškami a zase to bude úplně o něčem jiném.

Vaše inovace však nemusí být jen ve sladké variantě, ale můžete zkusit i slané podoby tohoto dezertu.

Můžete vyzkoušet:

Vyzkoušejte i slanou verzi.  Zdroj: Pavla Doležalová, Generace 21

Vyzkoušejte i slanou verzi závinu.
Zdroj: Pavla Doležalová, Generace 21

  • Mozzarellu s rajčaty a bazalkou
  • Šunku se špenátem a sýrem
  • Zelí s klobásou (uzeným)
  • Hrušky s plísňovým sýrem
  • A mnoho dalších…

Taky se při pojídání štrúdlu vracíte do dětství a vzpomínáte na ten nejlepší jablečný štrúdl, který vám pekla babička?

Zdroj perexové fotografie: Pavla Doležalová, Generace 21

Pavla Doležalová

Pavla Doležalová

Miluji jídlo (www.milujidlo.blogspot.cz), vaření a vše kolem něj...občas také sport (joga, tanec, kolo), knížky a lenošení.

Zanechte komentář