Udělejte si doma posvícení

Na talíři / 5.11.2013

Na sladkosti od kolotočářů nemusíte čekat do dalšího posvícení nebo poutě. Zvládnete je i doma.

Když nakupuji, tak si málokdy přihodím do košíku nějakou tu sladkost. Tedy čokoládu si občas dám, ale třeba bonbony si sama téměř nekupuji. Ale když máme posvícení, jsem jak utržená z řetězu a nakoupím si turecký med, lízátko ve tvaru dudlíka a druhý den zase cukrovou vatu. Proč ale čekat celý rok? Zamlsat si můžete kdykoliv, protože si všechny tyto pouťové dobroty uděláte jednoduše doma. Nebo tak můžete udělat někomu radost a obdarovat ho jeho oblíbenou sladkostí.

Perníčky

Začneme klasicky a zlehka. Perníčky si uděláte jednoduše jako vždy na Vánoce či Velikonoce, jen se můžete při zdobení více odvázat a napsat třeba někomu hezké věnování.

nějaký titulek, zdroj: Alice Pazderová, Generace21.cz

Napište na perníkové srdce věnování. Zdroj: Alice Pazderová, Generace21.cz

Potřebujete:

  • 550g hladké mouky
  • 1 lžičku perníkové koření
  • 200g moučkového cukru
  • 1 lžička jedlé sody
  • 8g kakaa
  • 50g másla
  • 50g medu
  • 3 vejce
  • 50 ml mléka
  • bílek na pomašlování

(můžete přidat i rum)

Postup:

Na válu smíchejte mouku, perníkové koření, cukr, kakao a sodu. Přidejte nakrájené máslo, med a vejce. Postupně zpracovávejte a přidávejte mléko. Hotové hladké těsto dejte vychladit asi na hodinku až dvě do ledničky.

Po vychladnutí ho vyválejte a vykrájejte tvary, které chcete. Vložte na pečicí papír na plech a pomašlujte bílkem. Pečte na 170°. Doba pečení závisí na velikosti tvarů.

Na ozdobení ušlehejte půl lžičky škrobu, moučkový cukr a pomalu přidávejte bílek. Přidat můžete i citronovou šťávu či potravinářská barviva.

TIP: Práci s polevou vám ulehčí již hotové tubičky, které lze sehnat v obchodech.

Turecký med

Ač se to nezdá, na přípravu měkkého tureckého medu potřebujete opravdu málo surovin. O to víc je však třeba trpělivost při přípravě, ale nebojte, zvládnete to jistě hravě.

Do medu přidejte, co máte rádi. Zdroj: Alper Kurtulus, sxc.hu

Do medu přidejte, co máte rádi. Zdroj: Alper Kurtulus, sxc.hu

Potřebujete:

  • 160g moučkového cukru
  • 120g medu
  • ořechy (lískové, vlašské, madle – podle chuti)
  • 3 bílky
  • 2 oplatky (můžete použit i více)

Postup:

Ve vodní lázni ušlehejte bílky s cukrem tak dlouho, než bude směs hustá „na nit“. Pomalu malým pramínkem přilívejte (rozpuštěný, tekutý) med a stále míchejte. Nakonec přidejte podle chuti ořechy a nechte trochu vychladnout.

Připravte si oplatky a lehce vychladlou směs na ně naneste a opět přikryjte oplatkou. Med je pak třeba něčím lehce zatížit a nechat do druhého dne uležet a vychladnout.

TIP: Nemusíte vždy používat oplatky, stačí turecký med dát na takové nádobí, z kterého půjde poté snadno dolů.

U cukrové vaty si ale bez stroje nevystačíte, ale nezoufejte, menší stroje se dají sehnat i na netu. Co takhle si napsat Ježíškovi? Zdroj: Vera Reis, sxc.hu

U cukrové vaty si bez stroje nevystačíte, ale nezoufejte, menší stroje se dají sehnat i na netu. Co takhle si napsat Ježíškovi? Zdroj: Vera Reis, sxc.hu

Lízátka

Jediným problémem je mít nějakou formičku, ve které lze lízátka udělat. Mnoho jich už seženete na internetu (nabízí například Tchibo, Světpečení, Lilie e-shop atd.). Šikovnější z vás si vystačí s formičkami na led, které je však třeba upravit, aby do nich mohly přijít i tyčky či špejle. Využít můžete i vánoční formičky, ale je třeba je potřít tukem, abyste lízátka vyklopili.

Potřebujete:

  • špejle nebo tyčky na lízátka
  • formičky
  • 10 lžic cukru
  • 4 lžíce octa
  • 10 lžic vody
  • potravinářské barvivo

 Postup:

Vše dejte do hrnce a vařte. Doba vaření závisí na vašem sporáku, ale až začne hmota houstnout, nalijte do formiček a nechte ztuhnout. Pokud si nejste jistí, zda je již hmota dostatečně hustá, zkuste nalít trochu do nějaké silikonové formičky a zkontrolujte, jestli rychle tuhne v ledničce.

Žužu

Marshmallows neboli žužu je také oblíbená pouťová pochoutka. Jeho příprava je asi nejsložitější ze všech našich dnešních receptů, protože je třeba přesně hlídat teplotu při vaření.

Vynrajujte i jiné tvary než klasické válečky. Zdroj: Claudia Meyer, sxc.hu

Vykrajujte i jiné tvary než klasické válečky. Zdroj: Claudia Meyer, sxc.hu

Potřebujete:

  • 1 a půl hrnečku (250ml) cukru krupice
  • 2 a půl polévkové lžíce želatiny
  • 1 hrneček (250ml) kukuřičného sirupu = glukózy
  • špetka soli
  • voda
  • moučkový cukr
  • (vanilkový extrakt, potravinářské barvivo)

Postup:

Připravte si želatinu, smíchejte ji s 1dcl studené vody a nechte odstát. V hrnci promíchejte cukr, sirup, sůl a opět 1dcl vody a ohřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Po rozpuštění zvyšte teplotu a hlídejte ji. Při 118°C začne tuhnout a v tu chvíli ji okamžitě sundejte z ohně.

Vezměte ruční šlehač a při nejnižší teplotě pomalu zašlehávejte směs do želatiny, poté ještě šlehejte asi deset minut při maximální rychlosti, dokud směs neztuhne a nenabude na objemu. Při šlehání přidejte případně potravinářské barvivo a vanilkový extrakt. Posypte plech moučkových cukrem (použijte nějaký s vyšším okrajem), vlijte hmotu a nechte přes noc odstát. Nepřikrývejte.

Doufáme, že se vám sbíhají sliny a až něco vyzkoušíte, dáte nám vědět.

Zdroj perexové fotografie: Alice Pazderová, Generace 21

Alice Jendelová

Alice Jendelová

Jsem holka plná protikladů. Ačkoliv už věkem přes 20, stejně milovnice pohádek, Hello Kitty a hlavně Harryho Pottera. Ačkoliv už ne studentka, stejně sběratelka lepíků, notýsků, zvýrazňovačů a všelijakých dalších roztomilostí a nutností z papírnictví. Ačkoliv milovnice domova a svého klidu, stejně cestovatelka celým srdcem s mnoha cestovatelskými sny. A ačkoliv kuchtička, co mnohokrát něco připálí a zaneřádí celou kuchyň, stejně redaktorka sekce Na talíři. ♥

Zanechte komentář