Čokoládovo-karamelová tartaletka

Tartaletky – sladké i slané pokušení

Na talíři / 29.10.2013

Tartaletky – křehké koláčky plněné čerstvým ovocem, čokoládou nebo slanou směsí. Záleží jen na vaší fantazii.  Je to dezert pro každého.

Co je to tartaletka?

Tartaletka je koláček z křehkého těsta, který pocházející z Francie. U nás je známý zejména s čerstvým ovocem, ale můžete si ho udělat na mnoho slaných a sladkých způsobů. Těsto na tartaletky se naplní do malých formiček, které si můžete pořídit i s vyjímatelným dnem pro lepší manipulaci. Po upečení těsta můžete přidat jakoukoliv náplň.

Cokoliv, co máte rádi. Zdroj: pixmac.cz

Cokoliv, co máte rádi. Zdroj: pixmac.cz

Inpirujte se:
jahody s mascarpone
černý rybíz s vanilkovým krémem
maliny s tymiánem
broskve s rozmarýnem
citrony
čokoláda s levandulí
špenát s ricottou
špenát s lososem
pórek s fetou
kozí sýr a cuketa
čtyř sýrové

Vyzkoušejte si je! Máme pro vás recept na jednu sladkou a slanou variantu. Snad vám budou chutnat.

Tartaletky s čokoládou a slaným karamelem

Suroviny na 4 formičky:

Těsto:

  • 120 g hladké krupice
  • 30 g krupicového cukru
  • 90 g másla

Karamel:

  • 55 g mandlí nebo mandlových lupínků, oloupaných
  • 115 g krupicového cukru
  • Pár kapek citronové šťávy
  • 65 ml smetany ke šlehání (min. 30%)
  • 1 lžíce másla (15 g)
  • Pár kapek vanilkového extraktu
  • Špetka soli

Čokoládová vrstva:

  • 80 g tmavé čokolády (min. 70%)
  • 30 ml smetany ke šlehání (min. 30%)
  • 20 g másla

Postup:

Jako první si připravte těsto, které vytvoříte z mouky, cukru, másla a 1 lžíce vody. Vypracujte pevné těsto. Pokud se těsto lepí, přisypávejte mouku. Zabalte jej do potravinářské fólie a dejte minimálně na hodinu vychladit.

Mezitím si rozehřejte troubu na 190 stupňů. Těsto si vyválejte a postupně naskládejte do připravených košíčků (formiček). Pořádně přimáčkněte na dno a po stranách forem. Dejte ještě na 30 minut vychladit. Poté každou formičku přikryjte pečícím papírem a vysypejte fazolemi vždy do středu tartaletky. Dejte na 15 minut péct. Sejměte pečící papír a dejte ještě na 8 minut dopéct dozlatova. Těsto nechejte vychladnout.

Mezitím si připravte karamelovou náplň. Mandličky si v troubě cca 2 minuty opražte, nechte vychladnout a nasekejte nadrobno. Na mírném ohni rozpusťte v hrnci cukr s 50 ml vody a citronovou šťávou. Postupně přiveďte k varu a vařte až do zezlátnutí cukru. Karamel nemíchejte! Sundejte hrnec ze sporáku, přidejte smetanu, vmíchejte máslo, vanilkový extrakt, sůl a opražené mandle. Vše opatrně zamíchejte a nalijte do vychladlých koláčků.

Na čokoládovou vrstvu vložte čokoládu a smetanu do hrnce a postupně zahřívejte. Za občasného míchání vytvořte hladkou směs, do které vmíchejte máslo. To vše nalijte na karamel. A máte hotovo.

Teď už jen cca 1 hodinu nechte vychladit v lednici, uvařte si kávu a dobrou chuť!

Recept převzat a upraven z časopisu Apetit 11/2013.

Slané tartaletky – prosciutto a sušená rajčata

Suroviny:

Těsto :

  • 100 g špaldové mouky
  • 25 g cukru krupice
  • 55 g změklého másla
  • špetka soli
  • 2 lžíce vlažné vody

Náplň:

  • 1/2 cukety
  • 1 jarní cibulka
  • 4 plátky prosciutta
  • 2 plátky goudy
  • 2 sušená rajčata (ale nejsou třeba)
  • kousek másla
  • 1 vejce
  • 250 ml smetany
  • bylinky dle libosti
  • sůl, pepř

Postup:

Na těsto si prosejte mouku, přidejte máslo, cukr a sůl. Hněťte v hnětači cca 5 minut dokud se vám nevytvoří  drobenka, pak přidejte  vodu a těsto už dohněťte rukama. Zabalte do potravinářské fólie  a dejte vychladit do lednice na cca 1 hodinu.

Po vytažení z lednice těsto vyválejte cca na 5 mm. Formu na tartaletky si lehce obtiskněte do těsta, přidejte 1 cm navíc na všech stranách a ukrojte. Vložte do vymazané formy. Pořádně přimáčkněte ke dnu a k okrajům formičky.  Několikrát na dně propíchněte vidličkou a dejte na 30 minut vychladit do lednice. Mezitím si vyhřejte troubu na 190 stupňů. Opět formičky přikryjte pečícím papírem, vysypte fazolemi a dejte péct na 10 minut.  Pak oddělejte papír a pečte ještě 7 minut dozlatova.

Během pečení těsta si připravte slanou náplň. Nakrájejte si nadrobno cibulku, cuketu, 1/2 goudy a rajčata na kostky. Prosciutto natrhejte na drobné kousky. Na másle zpěňte cibuli, orestujte cuketu, přidejte prosciutto a sušená rajčata, bylinky, sůl a pepř a po chvilce odstavte. V odměrce si rozmíchejte jedno celé vejce se smetanou, solí a pepřem.

Do vychladlých  tartaletek přidejte pár lžic náplně, posypte zbylou goudou a to všechno pak zalijte smetanou s vajíčkem. Dejte zpátky do trouby a pečte cca 20 minut dozlatova. Můžete jíst teplé i studené. Záleží na tom, jak dlouho odoláte.

Slané tarletky

Záleží jen na vaši chuti a fantazii. Zdroj: Pavla Doležalová, Generace 21

Tartaletky se v poslední době staly velmi oblíbeným dezertem či svačinou. Můžete si je sami upéct nebo si je při polední pauze koupit v kavárně nebo  farmářských prodejnách. Pokud se vydáte na farmářský trh, stánky jejich prodejců hrají všemi možnými chutěmi a barvami.

Zdroj perexové fotografie: Pavla Doležalová, Generace 21

Pavla Doležalová

Pavla Doležalová

Miluji jídlo (www.milujidlo.blogspot.cz), vaření a vše kolem něj...občas také sport (joga, tanec, kolo), knížky a lenošení.

Zanechte komentář