7 chyb, které dělají Češi v supermarketech

V obraze / 31.10.2013

„Mámo, jdeme do krámu!“ Co nám vadí na přístupu většiny populace k nakupování? Naprosto totéž, co může vadit i vám.

Také máte pocit, že se z nakupování v supermarketech stal životní styl? Že tlačit obden plný vozík, rvát se o košíky, přihazovat čokoládu při čekání ve frontě je pro společnost ukazatelem, že žijete úspěšný život, neboť je dostatečně hektický? Že ládovat se pečivem ze zmraženého polotovaru ještě než dorazíte domů k večeři je „normální“, protože to dělají všichni? Zastavte se na vteřinku, udělejte si šálek zeleného čaje a zamyslete se spolu s námi, kam nás bezmyšlenkovité nákupy vedou.

Jste to, co jíte – a tudíž co nakupujete. Zdroj: Zdroj: Photl.com

Jste to, co jíte – a tudíž to, co nakupujete. Zdroj: Zdroj: Photl.com

Tentokrát nás téma pro rubriku „Nikdy více“ tak nadzvedlo ze židle, že jsme s kolegyněmi daly redakční hlavy dohromady a společně vypíchly 7 chyb, které dělají Češi při nákupech – a jejichž uvědomění může vést k tomu, aby se u nás něco změnilo.

1. Češi upřednostnují kvantitu …

Rodinná balení sušenek, 3 + 1 limonáda zdarma, o 20% víc Snickersky za stejnou cenu, dvojbalení taveného sýru za akční cenu. Srdce skoro pláče tak výhodnou cenovou nabídku nevyužít, že? Ale kdeže!

Zaprvé jde hlavně o chytrou manipulaci, kterou reklama diktuje obsah vašeho talíře. Zadruhé mohou vyjít maxibalení a supermarketové akční nabídky levněji – ale jen na první pohled. Chuť je mizerná, proto v konečném důsledku sníte daleko víc. Zatřetí, na dlouhodobou konzumaci nekvalitních potravin doplatíte akorát vlastním zdravím – a léky taky na něco přijdou, co?

Mám známého, který bral léta léky na vysoký cholesterol. Dietu se snažil dodržovat, ale ne vždy odolal. A pak mu najednou hladina cholesterolu klesla. Lékaři z něj byli na větvi, honili ho od jednoho vyšetření ke druhému, vyděšení, kde se stala chyba. Až pak se zjistilo, že příčina byla jednoduchá. Přestal kupovat uzeninu v supermarketu, ale jednou za čas si zašel do řeznictví, kde si koupil trochu kvalitní šunky.

– Jana Brouková, editorka sekce V obraze, spoluautorka článku

2. … a kvalita nehraje roli

Že je jídlo v supermarketech často nekvalitní, všichni víme. Jsme na to každou chvíli upozorňováni, ale přesto tam většina lidí nakupuje všechno.

Olej za dvě pětky? Raději zapojte zdravý rozum. Zdroj: Photl.com

Olej za dvě pětky? Raději zapojte zdravý rozum. Zdroj: Photl.com

Chceme holt to nejlevnější z nejlevnějšího, což supermarkety radostně poskytnou. Bodejť by ne, když se do nich dováží veškerý potravinový odpad z celé Evropy. To, co si v jiných zemích ani nedovolí vypustit do prodeje, jde k nám. Proč to tak je? Protože to tak chceme – poptávka udává nabídku. Pokud Češi budou stále upřednostňovat cenu před kvalitou, tak se k nám tyto „chutné“ výrobky za nízkou cenu budou dodávat a zvesela prodávat. Pokud po nich přestane být zájem, import ustane. Jednoduché, prosté. Je to jenom na nás.

– Gabriela Nováková, redaktorka sekce V obraze, spoluautorka článku

3. Místo papriky nakoupí pivo

Všímejte si, odkud suroviny pocházejí. Zdroj: Sxc.hu

Pivo nebo paprika, ptal se Hamlet Zdroj: Sxc.hu

Jak už jsme naznačily, cena je pro tuzemce vždy na prvním místě. Média pobaveně informují o průzkumech, ze kterých Češi vycházejí jako nejslabší konzumenti zeleniny a s nadsázkou tvrdí, že máme prostě raději pivo.

Přitom to, co jíme, je naším zdrojem energie. Když do auta natankujete špatný benzín, prostě nejede. Stejně tak je to s naším tělem. Z nekvalitní stravy vznikají civilizační choroby, potravinové alergie, problémy se zažíváním. A to, že Češi nemají peníze? Podívejte se na plné košíky lidí v supermarketech, to myslím mluví za vše.

4. Nečtou a nezajímají se o složení potravin

Jakou roli hraje mléko ve slaných bramborových lupíncích, sušená bramborová kaše v chlebu, hořčice v houskách, bobtnavá mouka (co to vůbec je?) ve vánočce? Jak může zdravý celozrnný chleba obsahovat tolik umělých cukrů? A proč byly v září, hlavní sezóně českých švestek, regály v Bille plné švestek ze Srbska?

Mimo to neuškodí zajímat se o způsob výroby potravin. Zjistíte, že velké množství pšeničných, sójových a kukuřičných výrobků pochází z geneticky modifikovaných surovin, stejně jako až 85% krmiv v EU určených pro konvenční chovy.

5. Rohlík plný chemie? Za dvě kačky to nevadí

Dříve se k výrobě pečiva použilo pár surovin, dneska nestačí celá laborka. Zdroj: Sxc.hu

Dříve se k výrobě pečiva použilo pár surovin, dneska nestačí celá laborka. Zdroj: Sxc.hu

Kdo si koupí kečup vyrobený z kečupu (ne, vážně nebyla rajčata uvedena ve složení), stolní „slunečnicový“ olej za 20 Kč či „šunku“, ve které je 20 % masa? A jak je možné, že když si koupíme obyčejný rohlík v supermarketu, je nám po něm špatně, kdežto po rohlíku z kvalitní pekárny nikoli?

Našim babičkám stačil k výrobě pečiva kvásek, mouka, sůl a voda. Takže skutečně nepotřebujeme, aby měl obyčejný rohlík 30 ingrediencí, z toho většinu laboratorně vyrobených.

Nebuďte líní, ještě stihnete farmářské trhy. Sezónní dýně se hodí na polévku i koláč. Zdroj: Pavla Lokajová, Generace 21

Nebuďte líní, ještě stihnete farmářské trhy. Sezónní dýně se hodí na polévku i koláč. Zdroj: Pavla Lokajová, Generace 21

6. Zpohodlněli a nevidí v tom problém

Je tak jednoduché zajet do nejbližšího supermarketu a nakoupit tam všechno od ovoce a zeleniny, přes pečivo a maso až po mléčné výrobky nebo víno. Vše pod jednou střechou s dlouhou otevírací dobou.

Nakupovat v malých obchůdcích typu pekárna, řeznictví, ovoce a zelenina znamená, že musíme hlídat otevírací dobu a oběhnout vícero míst. V konečném důsledku získáme mylný pocit, že je tenhle styl nakupování dražší, protože tu peněženku otevíráme vícekrát. Přitom nakupovat lokálně a podle ročních období je tak výhodné – neznáme nic levnějšího a šťavnatějšího než sezonní ovoce a zeleninu na trzích, tomu dá za pravdu každý, kdo našel „svého“ farmáře.

7. Návštěvu supermarketu berou jako životní styl

Češi si nákupy v supermarketu užívají. Zejména starší generace, které zažily fronty na banány a jeden druh výrobku od každé potraviny. Z 10 variant jahodového jogurtu nakonec vyberou stejně ten nejlevnější a mají pocit, že žijí konečně v době, která jim dává možnost výběru – a tedy nakupují levně. To, že ten jogurt nemá vůbec nic společného s jogurtem, ale je to jenom kelímek plný chemikálií, barviv a umělých náhražek, už neřeší.

„Když se v noci podíváš v klubu kolem sebe, většina lidí má triko a džíny. Ale běž v sobotu do nákupního centra a připadáš si jako na módní přehlídce,“ tímhle postřehem mě nedávno překvapil kamarád cizinec.

– Pavla Lokajová, redaktorka sekce V obraze, spoluautorka článku

Dostali jsme se do fáze, kdy konzumujeme „cosi“, co má s danou potravinou společný pouze vzhled. Nabídka supermarketů se nezmění, pokud nezměníme naše každodenní návyky my – jsme totiž ta síla, která tvoří poptávku. Dejme si pozor, abychom nedopadli takto:

Co vám vadí na supermarketech? Máte tipy na farmářské obchody, lokální dovozce a kvalitní výrobky? Těšíme se spolu s redakcí na vaše komentáře.

Zdroj videa: youtube.com

Zdroj perexové fotografie: Shutterstock

Pavla Lokajová

Pavla Lokajová

Copywriterka, redaktorka a věčná životní idealistka. V hlavě se mi neustále rodí nové nápady. Píšu články, které bych sama chtěla číst. Stephena Kinga považuji za mistra slova, z Marquezových knih čerpám moudrost pro každý den.

Zanechte komentář



Vaše názory

  • Marie Š.

    Velké díky (nejen) za tento článek!:)
    Já osobně žiji na vesnici, máme svoje ovoce i zeleninu,
    což si opravdu užívám, nicméně v mém okolí je už tolik supermarketů,
    že člověk ani neví, který má „lepší“ nabídku. Nikdy jsem nebyla úplným
    milovníkem nedělních výletů do bchodních center a trávení pátků v
    Kauflandu, ale také jsem tam nakupovala. nevím, co se pak stalo, ale
    Kaufland apod. už osobně nemůžu ani vidět a ačkoli nemám Bůh ví kolik
    peněz na zbyt, raději toho nakoupím míň, ale s vědomím, že to není až
    takový „žblept“. Z větších obchodů, které jsem ochotná vzít ještě na
    milost, mi zůstal pouze Lidl, který mi vyhovuje svou velikostí i
    nabídkou a přijde mi, že ta kvalita je přece jen trochu jiná, než
    například v Kauflandu (nemám to nijak podložené, je to jen můj osobní
    dojem, možná se pletu…).Jsou mi, ale, čím dál víc sympatické malé
    obchůdky, kde je sice velmi omezená nabídka, ale člověk se tam s nikým
    nerve o košík a taky nenakoupí tolik zbytečností, jako v supermarketu.
    Věřím, že brzy toto supermarketové šílenství zase ustane a šanci
    dostanou domácí potraviny nebo ty, které neobsahují suroviny, které
    někdo někde seškrábal pomalu z cesty a pak přidal do „kvalitní“
    potraviny.
    Ještě jednou díky za mnoho inspirativních článků!:)

  • Jana Brouková

    Děkujeme, Marie, za milý komentář! Jsme rádi, že se na téma supermarketů díváte takhle 🙂