Červená řepa – mnohými nenáviděná, jinými zbožňovaná

Na talíři / 23.10.2013

Vzpomínáte, jak jste ve školních jídelnách dostali na tác misku s červenou řepou a vraceli ji hned zpátky? Tak teď už nebudete. 

Názor na červenou řepu se postupně mění. Avšak stále existují dvě skupiny lidí:

  1. Ti, kteří ji stále nenávidí a nedokážou si představit ji dát do úst.
  2. Ti, kteří ji, i přes nepřízeň školních jídelen, znovu okusili a zjistili, že je to úžasná podzimní zelenina.

Už to není jen „hnusný“ kompot z jídelny, ale můžete z ní dělat polévky, saláty, přílohu k masu, sladké jídlo nebo jen tak si na ní pochutnat jako na chipsech. Asi nejznámější recept z červené řepy je boršč.

Co je červená řepa?

Červenou řepu již jedli staří Římané. Je vyhledávaná hlavně kvůli svým léčivým účinkům. Má pozitivní vliv na imunitní systém, regeneraci organismu a růst tkání. Obsahuje velké množství draslíku, železa, zinku, vitamínu C a E a mnoho dalších. Je používaná v těhotenství, jelikož obsahuje velké množství kyseliny listové. Využívá se také při léčbě rakoviny nebo jako její prevence, kdy je nejvhodnější v syrovém stavu nebo jako šťáva.

Tak co, už jsme vás trochu přesvědčili k ochutnání červené řepy? Pokud ano, tak vyzkoušejte naše recepty.

Salát z pečené řepy

Salát z červené řepy

Vyzkoušejte ji. Překvapí vás.

Suroviny:

  • 4 koule červené řepy
  • 1 lžička tymiánu (nejlépe čerstvý, ale může být i sušený)
  • 1lžička balzamikového octa
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička medu
  • 0,5 sáčku rukoly (cca 50g)
  • 1 balení mozzarelly (cca 125g)
  • piniové oříšky
  • sůl
  • pepř

Postup:

Čerstvou červenou řepu si oloupejte. Pozor jen na červené zbarvení. Je dobré ji loupat na starých novinách, ať nemáte celou kuchyň a prkénka zničené. Pro nezbarvení prstů použijte rukavice, jinak stačí vícekrát umýt ruce mýdlem. Řepu si nakrájejte na šestiny-osminy, záleží dle její velikosti. Do mísy k ní přidejte tymián, balzamikový ocet a  olivový olej. Vše s řepou promíchejte. Dejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte cca 30-40 minut. Řepa by se neměla připálit a také záleží na velikosti dílků. Mezitím si operte a osušte rukolu, připravte si ji na talíř a k ní přidejte mozzarellu.  Po vytažení řepy z trouby ji můžete dát po chvíli na přichystaný talíř. Posypte piniovými oříšky, osolte, opepřete a pokapejte celý salát olivovým olejem.

Šťáva z červené řepy

Na dvě sklenice:

šťáva z červené řepy

Dodá vám energii a spoustu vitamínů.

  • 1 červená řepa
  • 3 jablka
  • 1,5 cm čerstvého zázvoru
  • lžička medu nebo agávového sirupu

Vše oloupejte, nakrájejte na menší kousky a rozmixujte. Můžete přidat lžičku medu nebo agávového sirupu a máte výbornou a zdravou šťávu proti podzimním neduhům.

 

Červenou řepu nyní seženete na každém farmářském trhu. Stačí ji jen oloupat, dát do trouby nebo rozmixovat a máte hotovo. Využít ji můžete ochucenou do salátu jako v našem receptu nebo klidně jen tak upečenou z trouby, kdy se hodí jako skvělá příloha k masu. Uvidíte, že změníte názor ze svého dětství a červenou řepu si oblíbíte.

Zdroj perexové fotografie: photl.com

Zdroj ostatních fotografií: Pavla Doležalová, Generace 21

Pavla Doležalová

Pavla Doležalová

Miluji jídlo (www.milujidlo.blogspot.cz), vaření a vše kolem něj...občas také sport (joga, tanec, kolo), knížky a lenošení.

Zanechte komentář