Zimní polévky na zahřátí 3.díl: Vietnamská polévka pho

Na talíři / 7.12.2012

Jak jste si jistě sami všimli, velký boom v posledním roce zaznamenávají vietnamská bistra. Hodně se o nich mluví, hodně lidí je navštěvuje. Proč? Protože PHO.

Většina z vás nejspíš ví, o čem je řeč. Pro ty, co tápou, napovím, že se jedná o vyhlášenou vietnamskou polévku s rýžovými nudlemi a masem, s výraznými bylinkami a voňavým kořením.

Od té doby, co jsem polévku jedla poprvé v libušské tržnici SAPA, jsem se probírala převážně zahraničními weby a hledala recepty, jak si ji uvařit doma. Když jsem pak jela nakupovat bylinky a koření právě do Sapy – před mým prvním pokusem – dostala jsem navíc pár cenných rad od jednoho z majitelů obchodu s potravinami. Recepty se lišily jak v koření, tak v bylinkách. Co použít mi poradil tento pán.

Není třeba více slov, pojďme si zkusit uvařit kuřecí variantu této polévky!

Bylinky na vietnamskou polévku pho.

Bylinky dávají polévce nezaměnitelnou chuť a vůni. Zdroj: Lucie Zikmundová, Generace 21

Suroviny

Vývar:
Cca 4 – 5 kuřecích skeletů
2 kuřecí prsa s kůží
1 cibule
Čerstvý zázvor
Svitek skořice
2 tobolky kardamomu
2 – 3 hvězdičky badyánu
3 hřebíčky
2,5 – 3 litry vody
Rybí omáčka a citronová (příp. limetková) šťáva na dochucení

Bylinky:
Koriandr
Mexický koriandr
Jarní cibulka
Mungo klíčky
Máta
Chilli papričky

Široké rýžové nudle

Postup:
1. Nejprve si uděláme vývar. Koření společně se zázvorem a cibulí zahřejeme nasucho na pánvi na mírném ohni. Netrapte ho ale příliš dlouho, aby se nespálilo. Mezitím si postavíme na vývar – skelety a prsa zalijeme studenou vodou a necháme dojít k varu. Poté sebereme pěnu, přidáme koření a ztlumíme plamen.

2. Jakmile jsou prsa uvařená, vyjmeme je a ostatní necháme dál táhnout alespoň dvě hodiny. Kůži z prsou odstraníme a maso nakrájíme na plátky.

3. Rýžové nudle si připravíme dle návodu a jakmile jsou hotové, dáme je do talířů, v nichž chceme polévku servírovat. Přidáme bylinky, pokrájená uvařená kuřecí prsa, příp. obrané maso ze skeletů a posekané chilli papričky. Vývar scedíme přes plátno, dochutíme citronovou šťávou a rybí omáčkou a nalijeme do talíře.

A teď už můžeme podávat … Dobrou chuť!

TIP: Pokud chcete ochutnat skutečně dokonalé PHO, pak v Praze doporučuji Pho Vietnam u náměstí Jiřího z Poděbrad.

Zdroj perexové fotografie: Lucie Zikmundová, Generace 21

Lucie Zikmundová

Lucie Zikmundová

Zanechte komentář



Vaše názory

  • Barbora Venháčová

    Ta vypadá velmi lákavě. Už se těším až budu moci recept vyzkoušet. Nebyl by náhodou tip, kde v Praze sehnat čerstvý koriandr a mexický koriandr mimo Sapu?

  • Lucka Zikmundová

    Čerstvý koriandr se dá sehnat celkem často sehnat ve vietnamských zeleninách, celkem najisto bych šla do vietnamského obchodu s ovocem a zeleninou na Újezdě (Vítězná 16), často u Podolské vodárny. Občas ho zahlídnu i v obchodech, ale nezkoušela jsem ho. No a nejlepší je si ho pěstovat doma 🙂 Ten mexický tolik nevídám, ale na Újezdě ho taky mívají.