Zahajte s námi kávovou revoluci. Hned teď!

Na talíři / 5.12.2012

Černá jako ďábel, horká jako peklo, čistá jako anděl a sladká jako láska.

Téměř všichni ji milujeme, pijeme, ale jen opravdu málo z nás má přehled o správné přípravě. Napravme to. Zkuste se zamyslet. Opravdu víte, jak vypadá to jediné a správné espresso? Jaká pěna na cappuccinu je žádoucí? Víte, kterou kávu můžete bez ostychu číšníkovi vrátit, či kterou mu rovnou vylít na hlavu? A jak je to tedy s tím zpropadeným piccolem?

Espresso

Také si tak rádi vychutnáváte šálek kávy a rozčiluje vás to, že ji ve spoustě restaurací neumějí pořádně připravit? Zdroj: Wikimedia commons

Osobně jsem se několikrát ve svém životě setkala se špatnou kávou, špatným baristou, špatným způsobem přípravy či špatně informovaným zákazníkem, když jsem sama ještě běhala po „place“. Rozhodla jsem se tedy ukončit veškeré dohady. Piccolo neexistuje. Cappuccino se skořicí není cappuccino. Zajímá vás více? Vezměme to tedy popořádku.

Ristretto

Ristretto je nápoj velice podobný espressu. Připravuje se ze 7g kávy (+/- 1g) a výsledný nápoj má objem 15 ml. K vytvoření ristretta se tedy používá stejné množství kávy jako na espresso, ale poloviční objem vody. Jedná se tedy o nejsilnější a nejkoncentrovanější espresso nápoj. Ovšem pozor, mám na mysli chuťovou stránku věci, ne obsah kofeinu.

Káva

Nic na světě nevoní lépe než čerstvě upražená kávová zrna. Zkuste si jednou zajít do specializované prodejny a přivoňte si. Zdroj: Wikimedia commons

Piccolo

Neexistuje. Není, nebylo a nikdy nebude. Vypusťte tedy toto slovíčko ze svého slovníku i vy. Ano, v italštině slovo piccolo opravdu znamená „malý“,  ale do kávového světa tento výraz určitě nepatří.

Espresso

Espresso (v italštině „expresní, spěšný“) je káva připravovaná narychlo, určená k vypití na několik loků a hlavně k povzbuzení. Italově říkají, že „zákazník musí počkat na espresso, kdežto espresso na zákazníka čekat nesmí.“ Espresso je jen jedno jediné, neexistuje ani malé, ani velké, ani žádné jiné. Věřte mi, ať už jste si doteď objednávali cokoliv.

Správné espresso je připraveno ze 7 gramů (+/- 1g) kávy a jeho objem je 30 ml (+/- 5 ml), podává se v tzv. „demitasse“ šálku, tedy v půlšálku o objemu 70 ml (+/- 10 ml). Neopakovatelný chuťový zážitek z dobře připraveného espressa  zprostředkovává kombinace přirozené sladkosti, acidity i hořkosti.

Vyberte si tedy příjemnou a prověřenou kavárnu, posaďte se, rozepněte si kabát a objednejte „šálek espressa“. Zapomeňte pro tuto chvíli na preso, presíčko, expreso a podobné patvary. Udělejte to po italsku, s malou dávkou arogance. Uchopte přinesený šálek, přivoňte k té dokonalé vůni, podívejte se na krásnou crému a na dva loky kávu vypijte. Sami poznáte ten rozdíl.

Espresso doppio

Doppio v italštině znamená „dvojí“, k vytvoření espressa doppia se tedy využívá jak dvojité množství kávy, tak dvojitý objem vody (+/- 14g, +/- 60ml). Nabízí tedy dvojité potěšení a je určeno zákazníkům, kteří si chtějí kávu  déle vychutnávat  při rozhovoru s přáteli.

Espresso.macchiato

Šálek klasicky připraveného espressa macchiata zahřeje nejen na těle, ale také na duši. Zdroj: Wikimedia commons

Espresso macchiato

Espresso macchiato můžete vidět ve dvou podobách. Dle klasické školy se podává jako  espresso s kapkou mléčné pěny, která je do crémy vpravena lžičkou. V moderním provedení můžete dostat miniaturní cappuccino – espresso je v demitasse šálku doplněno až po okraj mikropěnou. U macchiata pozor na objednání. Často se stává, že zákazník žádá macchiato, ale zaměňuje si jej za caffé latte. Předejděte tedy nepříjemnému překvapení či nedorozumění a dávejte na tuto záměnu pozor.

Cappuccino

V klasické italské receptuře obsahuje 2cm vysokou hutnou pěnu na horkém mléce. Častěji se ale můžete setkat s tzv. seattle style capppuccinem, kde hutnou pěnu nahradila tzv. mikropěna. Ta po napití vytvoří příjemně sametový pocit v ústech.

V restauracích se opětovně setkávám s třemi zásadními chybami při přípravě cappuccina.  Velmi často se při výrobě používá větší objem espressa, tedy více než 30 ml. Dalším úskalím je pěna. Dejte vale bílým kopcům. Těch si užívejte na horách. Pěna na cappuccinu má být bez viditelných bublin a její hladina musí kopírovat okraj šálku. A poslední prohřešek? Čokoládu či skořici na vrcholu neberte jako příjemný bonus. Nikdo, kdo umí připravit opravdu dobré cappuccino, vám na něj nic takového nenasype. Snad jen na vyžádání. Ale jde přece o chuť, tak proč ji schovávat za zbytečný posyp. Snad jen, že by před vámi „sypači“ chtěli zatajit, že jejich cappuccino není úplně v pořádku.

Cappuccino

Dobrý barista ovládá latte art a jeho cappuccino se lehce může proměnit v malé umělecké dílo. Zdroj: Wikimedia commons

Caffé latte

Rozdíl mezi cappuccinem a caffé latte je v objemu. U latte se jedná o více než 250ml. Připravuje se do šálku s ouškem a původně vzniklo jako káva pro děti.

U nás je známější druhá varianta tohoto nápoje – latte macchiato, které se připravuje do sklenice. Do té se nejprve nalije našlehané mléko a nechá se chvíli odstát. Mléčná pěna se tak oddělí od mléka. Espresso se nalévá až jako poslední. Často dochází k vytvoření tří vrstev, pokud k tomu ale nedojde, nečertěte se. V receptuře se o vrstvení nepíše, berte tedy tento úkaz jen jako příjemný bonus. Opět se vracím k tomu, že v první řadě stojí chuť.

Americano

Definice americana je jednoduchá. Espresso je zde doplněno vodou, aby tak došlo ke zvýšení objemu. Pokud tedy toužíte po „velkém espressu“, objednávejte americano. V ideálním případě dostanete šálek espressa a horkou vodu v konvičce. Můžete si tak dolévat podle své chuti.

Bohužel ani americano neumějí jen tak někde připravit. Nejčastěji dochází k tomu, že barman propustí celý objem vody přes páku kávovaru. Výsledkem je hnědá a naprosto nepitelná tekutina s příliš vysokým obsahem kofeinu. Synonymem pro americano je espresso lungo.

Máte teď už alespoň maličko přehled o tom, jakou kávu vlastně objednávat? Až se vás příště v kavárně obsluha zeptá, přejete-li si espresso malé či velké, nebo dokonce piccolo, usmějte se a vysvětlete jí, jak to s espressem opravdu je. Když nás bude víc, možná ubude nekonečného vysvětlování v restauracích či nepříjemných překvapení nad šálky opravdu špatně připravené kávy. Zahajte společně se mnou kávovou osvětu a zamilujte se do kvalitně připravené kávy. Najděte místo, kde si vás barista bude hýčkat a už když vás uvidí ve dveřích, bude vkládat páku do kávovaru.

Máte pro nás tip na výbornou kavárnu? Pochlubte se nám na facebooku, ať můžeme vykřičet do světa, kde dělají „fakt dobrý kafe“.

Zdroj: www.piccoloneexistuje.cz, www.jaknakavu.eu

Barbora Venháčová

Barbora Venháčová

Obyčejná holka, momentálně máma na plný úvazek a kuchařka tělem, duší a hlavně srdcem. Na vaření nemám papír, ale jídlo, vařečky a plotna jsou mou největší vášní. A největší radostí zase to, když chutná. "Když si člověk počíná pečlivě, když používá správné přísady a všemu dá, co tomu patří, může většinou uvařit něco moc dobrého."

Zanechte komentář



Vaše názory

  • Klara Lipowska

    Ja jsem tedy jednoznacne kavovy barbar. Vicemene vse v tomto clanku je pro mne novinka. Ale na kavu mam cidlo – po dobre kave je mi hej, po te spatna me 2 dny pali zaha.

  • Barbora Venháčová

    Kláro, to je to nejlepší měřítko, kterého je třeba se držet. A je jedno jaký druh kávy vyhledáváte. Po dobré a kvalitní totiž člověku opravdu špatně není.