Vychutnejte si preclíky trochu jinak

Na talíři / 4.12.2012

Přemýšlíte, k čemu se dají jíst bramborové preclíky? 

Jen tak (neodoláte ochutnat je ještě teplé, na to si s vámi klidně vsadíme) nebo jako příloha k jedné z našich zimních polévek. Jsou mnohem vláčnější a chutnější než obyčejné preclíky.

[two_third]

Na jeden plech preclíčků akorát do ruky potřebujeme:

¼ kg brambor (tedy asi 3 středně velké)

350 g mouky

100 g másla

1 vejce +  1 na potření

Sůl

Kmín, lněné semínko, mák, hrubou sůl, zkrátka něco, čím si hotové preclíky posypete

[/two_third]

Začněte tím, že dáte vařit brambory a vyndáte máslo z lednice, aby změklo. Až se brambory uvaří a trochu zchladnou, oloupejte je a nastrouhejte na hrubém struhadle. Měkké máslo nakrájejte na menší kousky a přimíchejte spolu s moukou, vejcem a solí k bramborám.

brambory

Brambory dodají těstu lepší chuť i vláčnost. Zdroj: photl.com

Rukama zpracujte těsto, mělo by být krásně vláčné a plastické. Rozdělte si ho na 16 dílů a z každého vytvarujte preclík, který položte na připravený plech vyložený pečícím papírem. Všechny preclíčky potom potřete vajíčkem, posypejte solí, kmínem nebo semínky podle chuti a dejte péct do trouby předehřáté na 160°C zhruba na půl hodiny.

Nejlepší jsou čerstvé, skladujte je proto maximálně dva dny.

Recept se mi zalíbil na stránkách Kuchařky ze Svatojánu, hned jsem ho musela vyzkoušet a výsledek mě naprosto ohromil.

Martina Vymětalová

Martina Vymětalová

Jsem věčná studentka, milovnice dobrého jídla (a pití), koček a bot. Většinu volného času trávím s knihou (ne vždy kuchařskou), s přáteli nebo hraním PC her.

Zanechte komentář