Účastníky Naučmesefestu nadchlo tvůrčí psaní i příprava sushi

V obraze / 7.10.2013

Jedna slunná sobota, 11 kurzů, skoro stovka účastníků a tisíce kreativních nápadů. Tak vypadal první Naučmesefest.

Zapálení lektoři předali dovednosti v 11 kurzech

Chcete vědět, jak si doma připravit skvělé sushi, co to jsou myšlenkové mapy, jak se neztratit v dnešní době sociálních médií, kterými pomůckami vytrénovat paměť a proč připravovat zelené smoothies? Pak si rovnou lajkněte tuhle stránku, ať neprošvihnete příští ročník Naučmesefestu.

Přivítání bylo stylové. Farmářské jogurty s marmeládou, quiche a výborná káva. Zdroj: Pavla Lokajová, Generace 21

Přivítání bylo stylové. Farmářské jogurty s marmeládou, quiche a výborná káva. Zdroj: Pavla Lokajová, Generace 21

Historicky první den plný kurzů pod záštitou online platformy Naučmese se konal v sobotu 5. října v Praze – a nutno přiznat, že nasadil vysokou laťku. Netradiční prostory ZŠ Londýnská s dřevěnými patry a barevnými učebnami samy o sobě navodily hravou atmosféru. Poctivý catering z lokálních a biosurovin potom vystřelil náladu účastníků do kreativních výšin.

Paměť, myšlení a kreativita dostaly zelenou

Charismatcký Daniel Gamrot představil myšlenkové mapy a metodu GTD (get things done), inspirativní bloggerka Michelle Losekoot nadchla kdekoho pro tvůrčí psaní a prozradila, proč se není třeba bát sociálních médií. Specialista na paměť René Müller nám k našemu překvapení ukázal, kolik jsme si schopni zapamatovat – z kurzu jsme odcházeli se znalostmi dat každičkého dne v kalendáři pro rok 2014. Evka Neumannová prozradila tipy pro začínající cestovatele a organizátoři Jan Tinka a Adam Marčan odtajnili, co je potřeba k otevření vlastního kurzu na Naučmese.

Jak na domácí sushi, kávu a chalvu? Stačí málo

Stačí základní výbava a domácí sushi je na světě. Zdroj: Pavla Lokajová, Generace 21

Stačí základní výbava a domácí sushi je na světě. Zdroj: Pavla Lokajová, Generace 21

Mezitím se ve spodním patře vesele vařila káva a pletly košíky s Veronikou Šiklovou. „Skvělý nápad, málokdy se na takové akci člověku dostane možnosti procvičit svou manuální zručnost,“ chválili si i mužští účastníci. Výřečná sympaťačka Nyamjargal Munkhbat dokázala, že na domácí přípravě sushi opravdu nic není – stačí kvalitní ingredience, pár hmatů a máte dobrotu lepší než v restauraci. Dlouholetý vyznavač živé stravy Pavel Ovesný mezitím ve vedlejší učebně mixoval zelené smoothies, domácí chalvu a pikantní veganský dip.

Zelené smoothies sklidily obrovský úspěch. Zdroj: Pavla Lokajová, Generace 21

Zelené smoothies sklidily obrovský úspěch. Zdroj: Pavla Lokajová, Generace 21

Zkrátka, v takové konkurenci bylo neskutečně těžké rozhodnout, kterému z devadesátiminutových kurzů dát přednost – každý účastník totiž stihl mezi 9.00 a 18.00 jen pětici kurzů, která ho nejvíce oslovila. Organizace byla ovšem skvělá, vše šlapalo jako hodinky. Kurzy začínaly a končily včas, během přestávky jsme po cestě dostali do rukou voňavou kávu a hurá na další blok.

Bio catering bravurně naservíroval kvalitní jídla

Kromě informacemi nabitých kurzů, rozvášněných lektorů a skvělé organizace zazářil Naučmesefest ještě jednou drobností. Co účastníky devítihodinového maratonu potěšilo nejvíce? „Určitě jídlo, je totiž výtečné. Mohli jsme si vybrat mezi sladkou a slanou snídaní. Hned při příchodu jsem ochutnala farmářské jogurty a do hodiny jsem si šla ještě přidat cibulový quiche. Pak se objevily sladké francouzské koláče a to byl teprve začátek,“ svěřila se jedna z účastnic mezi přestávkami.

Naučmese je online platforma sdružující rozličné kurzy poskytované profesionály i amatéry. Jak tvrdí čtyřčlenný tým organizátorů, cílem projektu je „spojit lidi s touhou naučit se něco nového s těmi, kteří chtějí své znalosti předat dále“. V nepřeberné nabídce kurzů po celé ČR se můžete v cenově přijatelné hladině naučit pracovat s Excelem, vařit brazilské menu, prezentovat své dovednosti na pohovoru, vyladit svůj e-shop či běhat naboso.

Každý lektor nastavuje minimální počet účastníků pro otevření kurzu a k dispozici jsou i zpětné vazby minulých účastníků, které prozradí, jak vše probíhalo v praxi. „Spojujeme osoby se znalostmi a zápalem pro věc, kteří se chtějí obohatit o nové dovednosti a poznat lidi ze stejného těsta,“ tvrdí tým Naučmese.

Dýňová polévka a punkově zabalené sendviče vedly. Zdroj Pavla Lokajová, Generace 21

Dýňová polévka a punkově zabalené sendviče vedly. Zdroj Pavla Lokajová, Generace 21

Obědovou pauzou se nesla vůně husté dýňové polévky, ze které se ještě kouřilo. Vydatnou dobrotu následovaly domácími sendviče s hruškou a sýrem z malé farmy na Opavsku. Poté čokoládový koláč s hruškou a další várka kávy a heřmánkového čaje. Zkrátka zážitek. Nemluvě o lahodném sushi a svěžích vitariánských dobrotách na kurzech. Po skončení hlavního programu následovalo víno, lehká večeře a afterparty. Necelá stovka účastníků, ze které se během dne vytvořila skvělá parta, odcházela domů s pocitem naplno prožitého dne – a stejně jako já netrpělivě očekává pokračování.

Zdroj perexové fotografie: Naučmese.cz (upraveno)

Pavla Lokajová

Pavla Lokajová

Copywriterka, redaktorka a věčná životní idealistka. V hlavě se mi neustále rodí nové nápady. Píšu články, které bych sama chtěla číst. Stephena Kinga považuji za mistra slova, z Marquezových knih čerpám moudrost pro každý den.

Zanechte komentář