Chléb v hlavní roli

Nejen chléb si upečete podle české kuchařky

Na talíři / 9.10.2013

Nechutná vám chléb a pečivo ze supermarketů? Tak to přišel pravý čas pro náš tip na kuchařku s názvem Chléb v hlavní roli.

I když by se někdo mohl zaleknout, že se bude jednat jen o chléb, po otevření kuchařky rychle změní názor. Když se mi kniha dostala do ruky, říkala jsem si, že tam bude pár receptů na chléb a nějaké housky. Ale po jejím otevření jsem nestačila listovat, hltat recepty a hezké fotky. Kuchařka mě hned dostala a od té chvíle jsem ji nedala z ruky. Kuchařka je skvělým pomocníkem jak při přípravě pečiva, tak při jeho spotřebě a obohacení našeho snídaňového a svačinového menu.

O knize

Knihu Chléb v hlavní roli napsala Milena Volfová, která je foodstylistkou v mnoha časopisech jako Apetit, Marianne nebo Albert magazín. Celkem již má za sebou spolupráci na osmnácti knihách, ale tahle je její knižní prvotinou. Na kuchařce spolupracovala s Lenkou Al-Šaríf Nettlovou a s foodfotografkou Alenou Hrbkovou. A jak se píše na obálce knížky, dokázaly z „obyčejného“ chleba připravit nápaditou pochoutku.

Chléb plněný bazalkovo-rajčatovou směsí

Chléb plněný bazalkovo-rajčatovou směsí

Co v kuchařce najdete

Kniha je logicky členěna do kapitol, kde se dozvíte zajímavé informace nejen o receptech, ale také o moukách, kvásku, zadělávání těsta, skladování pečiva a mnoho dalšího. To všechno budete vědět hned v úvodní části kuchařky.

Další část je už zaměřena na recepty na chléb a houstičky. Můžete si upéct např. kmínový chléb z podmáslí, ořechový chléb, tymiánový nebo chléb z černého piva. Na párty můžete připravit vlastnoruční veku, slané nebo celozrnné rohlíčky, housky nebo dalamánky. Následuje využití toastového chleba a tipy na mnoho druhů toastů a sendvičů. Pro navození chuti např. toast s chřestem a ztracenými vejci, s brusinkami a parmskou šunkou, mexické toasty a mnoho zajímavých kombinací.

Chlebový dalamánek

Suroviny

Chlebový dalamánek

Chlebový dalamánek

  • 30g droždí
  • 1 lžička cukru
  • 500g hladké mouky
  • ½ lžičky soli
  • ½ lžičky kmínu
  • 250 ml mléka
  • 3 lžíce olivového oleje
  • voda nebo vejce na potření
  • hrubá sůl, sezam na posypání

Postup:

  1. Z droždí, cukru, lžíce mouky a malého množství mléka vytvořte kvásek, který nechejte 10 minut odpočinout.
  2. V míse promíchejte mouku, sůl, kmín, přidejte vzešlý kvásek a mléko. Vypracujte těžší těsto, které nechejte hodinu kynout.
  3. Z vykynutého těsta vytvarujte 20 bochánků, které položte na vymazaný plech a nechejte ještě 20 minut kynout.
  4. Troubu předehřejte na 180 stupňů. Uprostřed každého bochánku udělejte rýhu, potřete je vodou nebo vajíčkem a posypte solí nebo sezamem. Pečte v předehřáté troubě asi 20 minut.

Bude se hodit

Při setkání s přáteli využijete nejen recepty na pečivo, ale také na pomazánky, chuťovky a rychlovky, které najdete v dalších dvou částech kuchařky. Můžete jim přichystat např. pomazánku z pečené papriky, s pečeným česnekem, okurkovou nebo dokonce banánovou pomazánku. Z chuťovek  kuchařka nabízí olivové tyčinky, pivní preclíky nebo mini pizzy. Po zkouknutí těchto stránek, nebudete vědět, co dřív kamarádům upéct.

pizza, pečivo

Ideální pohoštění na party

Nemůžou samozřejmě dále chybět ani sladkosti jako jahodová pizza, pomerančový chlebíček nebo řepný chlebíček s čokoládou. Z receptů ze světa si můžete připravit francouzskou bagetu, italskou olivovou ciabattu nebo focacciu, řeckou pitu a anglické bagely. Nebo své kamarády můžete ohromit chlebovými specialitami jako je rychlý pivní chléb, chléb s mozzarelou a sušenými rajčaty nebo plněný bazalkovo-rajčatovou směsí.

V poslední kapitole zužitkujete starší pečivo, které vám doma zbývá. Využijete ho v chlebové polévce nebo v šunkových knedlíčcích do polévky. Můžete si udělat lososový koláč, jarní nádivku nebo malinové pusinky.

Malinové pusinky

Malinové pusinky k zakousnutí

Všechny recepty jsou srozumitelně popsané. U každého je uvedena doba přípravy, kynutí a pečení, jednotlivé suroviny a postup. U mnoha receptů je uveden i tip při přípravě nebo podávání. Kuchařka je velmi pěkně zpracovaná, nadchnou vás krásné fotky, při kterých se vám budou sbíhat sliny a uvidíte, že pokud jste nyní pekli/kupovali chleba dvakrát týdně, tak po prolistování této kuchařky budete zadělávat těsto každý den.

Kuchařku vydalo nakladatelství Smart Press v roce 2010 a můžete si ji koupit na http://www.bux.cz/knihy/95080-chleb-v-hlavni-roli.html nebo v každém dobrém knihkupectví.

Zdroj perexové fotografie: Pavla Doležalová, Generace 21

Zdroj ostatních fotografií: Pavla Doležalová, Generace 21 (Fotografie pořízeny z knihy Chléb v hlavní roli, nakladatelství Smart Press). Text receptu je převzat z kuchařky.

Pavla Doležalová

Pavla Doležalová

Miluji jídlo (www.milujidlo.blogspot.cz), vaření a vše kolem něj...občas také sport (joga, tanec, kolo), knížky a lenošení.

Zanechte komentář