Buchtičky se šodó jak od maminky krok za krokem

Na talíři / 18.10.2013

Správná hospodyňka by přece měla umět připravit tuto sladkou českou klasiku!

Dukátové buchtičky jsou výborné jako hlavní jídlo, tak i jako dezert. Je sice pravda, že radši je mají děti, ale takové šodó s rumem…

Na plný pekáč buchet si připravíme následující:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 25 g droždí
  • 70 g cukru krupice (či trochu víc)
  • 3 dl mléka
  • 150 g másla
  • sůl
  • citronovou kůru – ale bez té se obejdeme

A potom ještě na šodó:

Špatně použitý shortcode!

  • vanilkový pudink
  • mléko – objem viz článek
  • vanilkový cukr
  • 100 g cukru
  • 2 – 3 žloutky
  • k dochucení citrón nebo rum

Špatně použitý shortcode!

Dějství první – kvásek

Pro ty, kteří se s kváskem ještě nesetkali, to může být trochu dobrodružství, protože se možná budete cítit jako malý chemik. Ale nebojte se! Kvasinky vás nesežerou.

Tak tedy, připravíme si velikou mísu, do které prosejeme veškerou mouku, kterou máme. Doprostřed ní vyhloubíme důlek, do kterého nadrolíme droždí, přisypeme polovinu cukru a polovinu mléka, které musí být ale trochu ohřáté, ideálně třeba v mikrovlnce. Cukr tam sypeme proto, aby se kvasinky, obsažené v droždí, měly čím nakrmit; teplé mléko vytváří ideální teplé prostředí pro jejich množení. Takže nám vzniklo jakési jezírko uprostřed mouky. Mouku trochu shrneme ze stran mísy tak, abychom louži trochu pokryli. Celou mísu teď umístíme přikrytou asi na čtvrt hodiny, možná dvacet minut na teplé místo, třeba k radiátoru. A čekáme.

Po nakounutí pod utěrku zjistíme, že se nám kvásek nadzvednul a že je patřičně cítit. Nyní k těstu přidáme zbylý cukr, mléko, špetku soli, citrónovou kůru a polovinu změklého másla. Celou směs hněteme a jakmile nám vznikne hladké těsto, opět jej vrátíme na teplé místo, přikryjeme a čekáme ideálně asi další hodinu.

Kvásek

Kvásek sice zpočátku vypadá podivně a strašidelně, ale bez něj bychom buchtičky těžko udělali.

Dějství druhé – pečení

Po hodině kynutí přichází okamžik O, kdy si začneme předehřívat troubu na 200 stupňů. Nejlepší nádobou na pečení je pekáček, který vymažeme zbylým máslem (když není máslo, tak se nic neděje, použijeme olej).

A teď, jak budeme buchtičky tvarovat? Pokud chceme mít buchtičky zakulacené, pak kousky těsta vytahujeme naolejovanými prsty či lžící z mísy a ručně tvarujeme do kuliček a poté sázíme do pekáčku. Ze školní jídelny ale asi spíše znáte buchtičky trochu hranatější, těch docílíme tak, že si z těsta na pomoučeném vále vyválíme dlouhý hadí válec, který jednoduše rozřežeme na kousky.

Buchtičky

Oblé tvary buchtičkám sluší.

Aby se nám buchtičky upekly pěkně dozlatova, potřeme je roztopeným máslem. A šup péct.

Strčíme je do předehřáté trouby a při 200 stupních pečeme maximálně tak půl hodiny, přitom hlídáme barvu, to, že jsou hotové, určitě dobře poznáte.

Buchtičky na pekáči

Pečeme až úplně dozlatova.

Dějství třetí – šodó

Správné buchtičky by měly být zalité tradičním šodó z vína, já jsem ale zvolila jednodušší variantu s citronovo-rumovým pudinkem.

Někdo rád krém hustší, jiný řidší, toho samozřejmě docílíme menším či větším množstvím mléka. Zde se budeme řídit především instrukcemi na sáčku s pudinkem, ale postup bývá většinou takovýto – 2/3 mléka a cukr dáme do kastrolu a přivedeme k varu. Hlídáme, aby nám mléko neuteklo! Zbylou třetinu mléka si vedle v misce smícháme s pudinkovým práškem, se žloutky (dodají našemu dílu mj. krásně výraznou barvu) a vanilkovým cukrem. Jakmile nám mléko vře, nalijeme do kastrolu tuto směs a povaříme ještě nějaké tři minutky. Vzniklý krém dochutíme dle libosti buď citronem (ten dodá pudinku velmi živou, řekla bych inovativní chuť), a nebo rumem.

A je to! Doufám, že se vám buchtičky povedly, babička by na vás jistě byla náležitě pyšná!

Buchtičky na talíři

Tadá!

Zdroj perexové fotografie: Alice Pazderová, Generace 21

Zdroj ostatních fotografií: Veronika Wenigová, Generace 21

Veronika Wenigová

Veronika Wenigová

Jsem studentka z Prahy a baví mě všechno a nic.

Zanechte komentář



Vaše názory

  • Jiri

    jen idiot muze napsat, ze sodo obsahuje puding 🙂 Je to jako napsat, ze biftek se da udelat z kralika (pro hloupe – beef = hovezi). Stejne tak sodo je terminus technicus – tedy krem ze zloutku, vina a cukru.

    • Ota

      Jiří neumíš číst takže tvá kritika je na nic.

  • Arhus

    Díky za recept, moje prvni buchtičky se povedly! Recept na šodó jsem netestoval, použil jsem polotovar.

  • tomas vanka

    zklamání, „jak od maminky“ a oni tam rvou práškový puding, degenerace