sunday roast beef

Jak je těžké se najíst v Anglii

Na talíři / 14.10.2013

Angličani neumí vařit. Je to pravda?

Babička ze Surrey u Londýna by určitě udělala perfektní roastbeef. Zároveň ví, že za jídlem do svého hlavního města se musí vydat vyzbrojená seznamem hospod, kde se dá jakž takž najíst, někdy až prvotřídně. Záleží hlavně na tom, co si objedná. Není totiž Fish & chips jako Yorkshirský pudink.

Než začnu plést všechna tato jídla dohromady, musí se zde objevit nějaké členění. Důvod, proč většina londýnských Fish & chips chutná jako uvařená na vodě pro dietáře, není ten, že si někde zapomněli solničku – nebo přesněji ji nechali u svých sousedů v severním Irsku, kde jsem si v Belfastu objednala přesolené hranolky s vodnatou rybou. Jde o historii. 16. století v Anglii ve znamení puritánů dalo vzniknout i neochuceným, přírodním pokrmům, kam moc koření nepatří a v hlavní roli je jednoduchost.

fish and chips

Fish and chips servírují Angličani s hráškem celým nebo s hráškovou pastou. Zdroj: commons.wikimedia.org

Vedle původně fastfoodových ‚smažených ryb s hranolky‘ Britové i Irové  již od starověku dusili maso a zeleninu v hrnci, přičemž jim tahle záliba přetrvala dodnes. Kromě toho si z dávných let odnesli ještě zálibu v sýrech a pečení chleba a vlastně odsud pochází i jejich chuť na ryby. Ve 14. století o tom poreferovala i kuchařská kniha Forme of cury.

Nemůžeme Angličanům zazlívat, že ačkoliv byli puritáni nebo aspoň chtěli ctít tuto historickou výjimečnost mezi ostatními státy, nemohli si odpustit kořeněná jídla. Vyřešili to tak, že se inspirovali Indií, Čínou, Bangladéší, Marokem, Thajskem, ale i výbornou Francií a Itálií a převzali některé jejich způsoby přípravy, jako třeba wok. Vedle tradicí tedy vznikla moderna a ‚metropolitnost‘ londýnských restaurací.

Já jsem za to ráda, neboť jsem si mohla jít spravit chuť po nepříliš chutném Fish & chips. Tradičnost tohoto pokrmu slibovala londýnská ‚pub‘ The Swan, nacházející se kousek od Hyde Parku v Bayswater. Za více než 10 liber, což při orientačním kurzu 1 libra ku 31 korunám je docela slušná pálka, jsem se sice najedla, ale chuť žádná. Možná je to tím, že i tradiční vepřo-knedlo-zelo u nás má vyšperkovanou kořeněnost, maso je propečené ve slané šťávě…

Jestli někoho udivuje, že vzpomínám na tomto místě na českou kuchyni, je to proto, že při konzumaci tohoto jídla jsem opravdu na tradiční kysané zelí a domácí knedlíky myslela. Reputaci The Swan zlepšilo dušené hovězí se zeleninou v yorkshirském pudinku. Taky stálo něco přes deset liber, bylo na seznamu specialit dne a měla jsem dobré tušení, že ortodoxní anglická kuchyně bude ta správná trefa v tradiční hospodě. Pod tyto řádky přikládám recept, ne přímo od kuchaře, ale taky skvělý. Poznámka: Je tam koření!

beef and vegetable

Vypadalo to zajímavě, chutnalo to parádně! Zdroj: Eliška Studená, Generace 21

Dušené hovězí se zeleninou v yorkshirském pudinku

Ingredience:

  • 400 g hovězího masa (neberte kližku, spíš libové zadní či přední)
  • 250 g sterilovaného nebo vařeného hrášku
  • 3 vařené brambory
  • 1 cibule
  • 2 lžíce másla
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce worcestrové omáčky
  • 1 lžička strouhaného křenu
  • 80 ml tekuté šlehačky
  • 2 lžíce hovězího sádla (tuku)
  • 4 větší vejce rozklepnutá do džbánu
  • stejné množství mléka
  • stejné množství hladké mouky
  • špetka soli
  • 1 bílek z většího vejce nebo 2 bílky z menších vajec

Postup:

Pozn.: Pro přípravu yorkshirského pudinku je důležité si sehnat kvalitní tekutý hovězí lůj. Dá se sehnat od domácích výrobců nebo objednat na internetu. Když ho neseženete, je možné jej nahradit vepřovým sádlem, ale výsledek už nebude tak autentický.

1. Hovězí maso nakrájené na kostky poduste na másle doměkka, pak přidejte hrášek a nakrájené brambory a vše promíchejte. Ve vyšší pánvi nebo hrnci si mezitím na másle a středním plameni poduste cibuli, dokud nezměkne. Přidejte vylisovaný česnek, další tři minuty za stálého míchání smažte, pak nalijte smetanu, worcestrovou omáčku a nastrouhejte křen. Vše míchejte tak dlouho, dokud směs nezhoustne. Přidejte do hrnce s masem a zeleninou a vše promíchejte, osolte a opepřete.

2. V mixéru smíchejte vejce, mléko, sůl a mouku, vše v pokojové teplotě. Poté nechte 30 minut odležet přikryté utěrkou. Mezitím si vytvořte sníh z bílků a poté přidejte k těstu na pudink. Do zapékací misky nebo pekáče dejte hovězí lůj a umístěte do trouby předehřáté na 200°C, kde se tuk roztaví. Rychle vytáhněte, nádobu tukem vymažte, rozprostřete pudinkové těsto tak, aby bylo i na vnitřních okrajích nádoby a rychle dejte zpět do trouby. Zůstane tam cca 20 minut, dokud povrch nezhnědne. Možná budete mít na jednu nádobu příliš mnoho těsta, potom jej rozdělte do více pekáčů či misek.

3. Do upečeného pudinku nalijte horkou hovězí směs.

Pudinků není nikdy dost

Když už jsme u pudinků, existuje britská zvláštnost u slova pudding. Bezprostředně se dá říct, že mají slaný i sladký pudink. Sladký může být custard – vaječný krém téměř vždy s vanilkou, vánoční pudink – oficiální název pro bochánek s kandovaným ovocem a rozinkami, rýžový pudink – obdoba naší mléčné rýže nebo třeba ‚sticky toffee pudding‘ – karamel, sekané datle a hodně prášku do pečiva. Mezi slanými dominuje právě yorkshirský pudink, dále pak černý pudink z vepřové krve někdy s ovesnou kaší nebo ‚steak and kidney pudding‘ – obdoba yorkshirského, ale víc pevný lojový obal a uvnitř směs masa a ledvinek. Pudinků v Anglii najdete mnohem více, můžete se tedy pustit do ochutnávání.

Zdroj perexové fotografie: commons.wikimedia.org

Eliška Studená

Eliška Studená

Jsem ve fázi hledání sebe a ženy ve mě, vaření mi k tomu poskytuje voňavou a kreativní cestu. Pomáhá mi, já jeho prostřednictvím pomáhám lidem kolem. Objevuji chuť jednoduchých pokrmů, prostých čistých chutí potravin, hledám to pravé ořechové i makové. Ovlivňujeme to, co nám vyjde z rukou, i svou náladou, myslí? Mým cílem je udělat si z jídla meditaci, klid, prožitek, láskyplné dílo. Držte mi palce, ať se to zdaří.

Zanechte komentář