Italská kuchyně jednoduše a rychle

Gino D’Acampo přichází se skvělou kuchařkou v italském stylu!

Na talíři / 4.10.2013

Tradiční i neokoukané italské pokrmy pro všechny, to je nová kniha italsko-britského kuchaře.

Gino D’Acampo

Autor kuchařky se narodil v roce 1976 na jihu Itálie. Momentálně je slavný především ve Velké Británii, a to díky pravidelnému účinkování v televizních pořadech o vaření. Do kuchyně ho dovedl jeho dědeček, později Gino studoval střední odbornou školu zaměřenou na catering a v devatenácti letech se odstěhoval do Anglie.

Než se dostal do TV, pracoval jako šéfkuchař a také jako významný dodavatel italských surovin na britském trhu. V červenci letošního roku otevřel na londýnské Fleet Street svou první restauraci – „My pasta bar„. „Buonissimo!„, což je originální název této jeho kuchařky, je již jeho druhým literárním titulem. Jeho první kniha nesla název „Fantastico!“ a roce 2007 obdržela prestižní ocenění Gourmand Cookbook Award.

Jídlo pro mě, pro tebe, i pro nás všechny

Kuchařka Italská kuchyně jednoduše a rychle je rozdělena na 5 částí, podle toho, pro koho se chystáme vařit:

  1. díl nese název „Romantico“ a přináší nápady na romantické večeře pro dva. Receptů je široká škála, od polévek a salátů přes pokrmy s ústřicemi či hřebenatkami, těstoviny a steaky, až po dezerty. I přes zvláštnost a určitou exotičnost užitých ingrediencí nejde o recepty nijak náročné – největším problémem by se tak v našich zeměpisných šířkách mohlo stát shánění surovin jako jsou například lanýžový olej, mušle, ústřice a spousta druhů sýrů. Ne že by se většina takových neobvyklých surovin nedala sehnat, nicméně pokud se rozhodnete do vaření trochu zainvestovat, vyplatí se. Věřte, že to vašemu pokrmu dodá úžasný šmrnc (a to platí pro celou knihu).
  2. díl – „Per me“ – tedy recepty pro večery, které trávíte sami, ale přesto máte chuť na něco dobrého, respektive ryze praktická kapitola. Zastoupena jsou opět jídla stejně zajímavá jako v kapitole předešlé, jen méně slavnostnější a dávkování surovin je upraveno pro 1 osobu.
  3. díl, nazvaný „Per tutti i giorni„, je založen na užití malého množství obyčejných přísad, tedy toho, co máme většinou doma. Zde se mi recepty líbily asi nejvíc, níže naleznete ukázku, tedy recept na kuskus s rukolou a citronem.
  4. část, „Facile facile„, je koncipovaná pro lidi z velkoměsta, kteří díky všemu ruchu nemají čas na vaření.
  5. a poslední díl, „Salute„, přináší recepty užitečné v případě, že budete vařit pro větší společnost, nebo pokud pořádáte večírek.
Smažené banány

V kuchařce naleznete i spoustu receptů na sladké – na obrázku smažené banány s karamelovou omáčkou.

Proč ji ještě nemáte?!

Knihu musím hodnotit velmi kladně. Až na určitou nedostupnost některých surovin v našich podmínkách (či spíš luxus), mě nenapadá, co vytknout.

Co musím vyzdvihnout je design knížky, který mě velmi potěšil. Na stránkách naleznete množství velkých fotografií, všechno dokonale ladí dohromady, kniha je velmi přehledná, barvy příjemně tlumené.

I když je kuchařka italská, líbilo se mi, že v ní rozhodně nejde jen o pizzu a těstoviny, jak jsme povětšinou zvyklí. Z nabídky receptů si vybere doopravdy každý. A každý také bude schopen podle ní vařit, příprava je zde velmi dobře popsána, proto ji zvládne i začátečník.

Všechny recepty vypadají velmi lákavě, ale…

…pro dnešek to u mě vyhrál kuskus s rukolou a citronem, tedy couscous con rucola e limone.

Kuskus se zeleninou

Kuskus se zeleninou a kuřecím masem, lehké, dietní a přitom tak chutné jídlo.

Pro 6 osob budeme potřebovat:

  • 250 ml olivového oleje
  • 100 ml čerstvé citronové šťávy
  • 500 g kuskusu
  • 1 nahrubo nakrájenou okurku, zbavenou semínek
  • 8 nakrájených jarních cibulek
  • 130 g rukoly, nahrubo sekané
  • nastrouhanou kůru z 1 citronu
  • sůl a čerstvě namletý pepř

Tento recept jsem zvolila, jelikož kuskus miluji, a to proto, že je tak lehký a chutný. Jdeme na to.

V misce si ušleháme olej s citronovou šťávou, osolíme, opepříme, dáme stranou.

Kuskus zalijeme 650 ml studené vody, ihned zcedíme a necháne 10 minut stát, aby zrníčka nabobtnala.

Vezmeme síto, vyložíme jej mušelínem a umístíme nad vařící se vodu. Na mušelín nasypeme kuskus a takto napařujeme 20 minut. Občas zrníčka načechráváme vidličkou, aby se neslepila.

Poté kuskus nasypeme do mísy a vmícháme připravenou zeleninu a zálivku s citronem. A máme ideální přílohu k masu či rybě!

Kuchařku vydalo nakladatelství Ikar, má 176 stran a zakoupíte ji ve všech dobrých knihkupectvích a na webu na bux.cz.

Zdroj perexové fotografie: Veronika Wenigová, Generace 21

Zdroj ostatních fotografií: Veronika Wenigová, Generace 21 (fotografie byly pořízeny z knihy Italská kuchyně jednoduše a rychle od nakladatelství Ikar)

Veronika Wenigová

Veronika Wenigová

Jsem studentka z Prahy a baví mě všechno a nic.

Zanechte komentář