české menu

Přivítejte podzim tradičním českým menu

Na talíři / 7.10.2013

Zkuste s námi připravit kompletní menu v podzimním duchu!

Léto už nám vážně dalo sbohem. Dny jsou sychravé a bez sluníčka, takže je čas na nějakou tu českou klasiku, která vždy zahřeje. Společně si uvaříme polévku, hlavní chod a dezert.

Jako malá jsem se vždy těšila na podzimní výlety do lesa, kdy jsme nosili plné košíky hub. Poslední dobou se houbám u nás moc nedaří. Letos mám pocit, jako by se léto přehouplo spíše hned do zimy než do podzimu. Naštěstí nějaké ty houby se našly, takže do polévky a do guláše by bylo. Jaký jiný typičtější dezert vymyslet než pravé české buchty?

Menu je sestaveno tak, aby zahřálo v břiše a pohladilo na duši. A pokud nesníte hned plný kotel bramboračky, tak vám zbude místo i na další chody. Doporučujeme, abyste si nejdříve celý článek důkladně přečetli a udělali si tak představu o časovém plánu. Když vám hodinu kynou buchty, tak mezitím můžete uvařit bramboračku. Bramboračku už tedy máte hotovu, poskládáte buchty a zatím co se pečou, pustíte se do guláše s plackami.  Dost už tedy povídání, máme toho spoustu na práci!

Bramborová polévka s čerstvými hříbky

Bramborová polévka s čerstvými hříbky.

Bramborová polévka s čerstvými hříbky.

Suroviny

  • 1 střední cibule nakrájená nadrobno
  • 6-8 středních brambor
  • alespoň 0,5l čerstvých hub nakrájených na plátky
  • 2 střední mrkve
  • 2 střední petržele
  • ½ velkého celeru nebo 1 malý
  • 4 stroužky česneku
  • sušená majoránka (nešetřete)
  • sůl, pepř
  • kmín
  • jíška (1:1 máslo:hladká mouka)
  • čerstvá petrželka na ozdobu

Postup:

Jak se dělá jíška? Máslo necháme rozpustit na pánvi či v kastrůlku, poté zaprášíme stejným množstvím hladké mouky a společně „smažíme“. Když chceme jíšku světlou, stačí chviličku, pokud chceme jíšku tmavou, tak opekáme déle, ale POZOR na připálení.

Očistíme a pokrájíme zeleninu. Mrkev rozdělíme na 4 kusy a druhou nakrájíme na malé kousky (zeleninu můžeme nastrouhat na hrubém struhadle či škrabkou loupat plátky a pokrájet). To samé uděláme s petrželí a u celeru ½ překrájíme na velké kusy a ½ také nakrájíme na malé kousky. Brambory oloupeme a nakrájíme na přibližně centimetrové kostky.

Ve větším hrnci na troše másla orestujeme cibuli. Přihodíme houby a poté i velké kusy zeleniny. Chvilku společně restujeme, přihodíme brambory, osolíme a zalijeme vodou.

Když se voda vaří 10 minut, přidáme majoránku, nadrobno pokrájenou zeleninu a prolisujeme česnek.  Ze čtyř lžic másla a čtyř lžic mouky připravíme tmavší jíšku, kterou zalijeme trochou polévky, rozmícháme a přidáme do vařící se polévky.

Jíšku necháme provařit a polévku vaříme, dokud není vše měkké. Polévku dochutíme solí a pepřem. Na talíři můžeme polévku dozdobit čerstvou petrželkou.

 

Vepřový guláš s játry a bramborovými plackami

Vepřový guláš s játry podávaný s bramborovými plackami.

Vepřový guláš s játry podávaný s bramborovými plackami.

Suroviny

  • 1kg vepřové plece
  • 6 středních cibulí
  • 1 malý rajčatový protlak
  • 2 polévkové lžíce sladké mleté papriky
  • sůl, pepř
  • 500g jater
  • 0,5l čerstvých hub
  • vývar (pokud zrovna nemáte doma vývar, tak postačí voda a kostka bujónu)

Postup

Cibuli nakrájíme nadrobno, maso na hodně velké kostky, játra očistíme, pokrájíme a houby nakrájíme na plátky. V hrnci rozpálíme sádlo a cibuli orestujeme do zlatohněda, přidáme kmín, houby, protlak, rozmícháme a vložíme kostky masa.

Až je maso zatáhnuté ze všech stran, tak ho zaprášíme sladkou paprikou a krátce orestujeme, jinak by paprika zhořkla. Zalijeme vývarem tak, aby vše bylo dostatečně ponořené, a vaříme do změknutí masa.

Bramborové placky:

 0,5kg brambor uvaříme ve slupce, oloupeme a necháme vychladnout. Brambory nastrouháme, přidáme 100g hrubé mouky, 1 vejce a 1 lžičku soli. Vypracujeme nelepivé těsto (můžeme přidat mouku), které vyválíme a hrnečkem vykrajujeme kolečka, která smažíme na oleji dozlatova.

Abychom guláš nemuseli nijak zahušťovat, po změknutí maso vyndáme a základ s cibulí a houbami rozmixujeme ponorným mixérem.

Maso pokrájíme na menší kousky a vložíme zpět do základu. Játra krátce osmahneme na cibulce a přidáme do guláše. Guláš povaříme ještě 10-15 minut. Nakonec dochutíme solí a pepřem.

Většinou se guláš podává s knedlíkem, chlebem či s kolínky, ale my si k němu uděláme bramborové placky.

Buchty

Upečené a pocukrované buchty.

Upečené a pocukrované buchty.

Suroviny na 24 kousků

  • 500g hladké mouky
  • ½ kostky droždí (cca 20g)
  • 120g cukru
  • 250ml vlažného mléka (správnou teplotu mléka poznáme tak, že je teplé, ale udržíme v něm bez problémů prst)
  • 1 vejce a 1 žloutek
  • cca 60g rozpuštěného másla
  • citronová kůra z jednoho citronu
  • špetka soli
  • 60g rozpuštěného másla na potření buchet před pečením

Na upečené buchty:

  • 2 lžíce rozehřátého másla smíchané s 1 lžící rumu
  • moučkový cukr na posypání

Náplně:

Tvarohová:

  • 250g tvarohu
  • cukr dle chuti
  • pár kapek vanilkového aroma
  • rozinky (namočené alespoň hodinu  předem v rumu či vodě)

Povidlová:

  • 250g povidel (pokud jsou povidla moc tuhá, tak je naředíme troškou rumu či vody)

 

Postup

Mouku si prosejeme do zadělávací mísy a uděláme v ní důlek. Do důlku rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a zalijeme cca 1/3 vlažného mléka, přikryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek na teplém místě.

Když kvásek zdvojnásobí svůj objem, tak přidáme zbytek mléka, másla, vejce, žloutek, sůl, cukr a vypracujeme hladké a nelepivé těsto. Těsto poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a dáme kynout na teplé místo, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem, trvá to přibližně hodinu.

Kynutí těsta krok za krokem.

Kynutí těsta krok za krokem.

Mezitím si připravíme obě náplně do buchet. Ingredience na tvarohovou náplň společné promícháme a dáme stranou. S povidlovou náplní nemáme žádnou práci, maximálně ji trošku naředíme, je-li moc tuhá.

Po vykynutí těsto rozválíme na velký plát, ze kterého vykrájíme 24 čtverečků. Do středu každého čtverce dáme lžíci náplně, rohy čtverce přitiskneme k sobě a pak i zbytek důkladně zaděláme, aby nám náplň nevytekla. Takto zabalené buchty vkládáme do pekáčku, který jsme vymazali sádlem, máslem či olejem. Buchty přikryjeme utěrkou a necháme ještě 15 minut kynout.

Skládaní buchet krok za krokem.

Skládaní buchet krok za krokem.

Když máme buchty nakynuté i v pekáči, tak je z vrchu pomažeme rozpuštěným máslem. Buchty pečeme nejdříve asi 10 min na 200°C a poté snížíme teplotu na 170°C a pečeme dozlatova. Hotové a ještě horké buchty pomažeme rozpuštěným máslem s rumem. Po vychladnutí buchty posypeme moučkovým cukrem.

Máme hotovo. To by bylo, aby vás doma za takovéto menu plné pohody nepochválili. Přejeme pevné nervy, pořádný kus odhodlání a hlavě radost z dosaženého úspěchu.

Zdroj fotografií: Vendula Balcarová, Generace 21

Vendula Balcarová

Vendula Balcarová

Já, studentka vysoké školy zapálená do vaření, pečení a všeho okolo, se Vám tedy v krátkosti představím. Studuji kombinaci oborů Matematika a Hudební výchova na Přírodovědecké fakultě na UJEPu v Ústí nad Labem. Odmaturováno mám na VOŠot a SŠ ve Štětí obor - Informační technologie: Aplikace osobních počítačů - Správce sítě. Od svých 12ti let se s taťkou hrabu v mobilních telefonech a po mamce jsem podědila lásku ke všemu zvířectvu a sen o vlastní malé farmě s ubytováním. Už nějaký ten pátek si vedu vlastní foodblog, který mě dovedl až sem. Miluju svou rodinu, přítele, kamarády, zvířata, hudbu, kreslení, street art, malování, koncerty, geocaching, kafe, mlíko, dobrý jídlo, vodu, víno, svojí vesnici, modrou barvu, tetování a plno dalších věcí. Jsem prostě všestranná a multifunkční. =D

Zanechte komentář