Nejlepší svačiny podle sekce Na talíři

Na talíři / 2.11.2013

Redakce sekce Na talíři pro vás dala dohromady své nejoblíbenější svačiny do školy či do práce. Nechte se inspirovat a vneste trochu inovace do šedi každodenních svačin.

Svačiny spolu s obědem tvoří významnou část jídla během dne, když se obvykle nacházíte v práci nebo ve škole. Nemusíte se ale odbývat bufetovým jídlem nebo „umělohmotnými“ bagetami. Udělejte si doma trošku času, abyste si mohli připravit jednu z našich dobrot a svačte stylově! Redakce Na talíři se totiž s vámi podělí o své tajné tipy na svačiny, díky nimž dostanete spoustu energie ve formě jídla na úrovni.

Karolína Kounová Roubíčková: Ledovcový salát

Salát

Pár ingrediencí, skvělý salát. Zdroj: Karolína Kounová Roubíčková

Ke svačině si nejraději dám něco lehkého, jako je například tento salát. Přidáním sušených rajčat a sýru se poměrně klasický základ dostane na úplně jiný level. V případě většího hladu jej jen doplním trochou celozrnného pečiva. Co víc si přát.

Potřebuji:

  • jednu menší hlávku ledového salátu
  • čtyři sušená rajčata v oleji
  • asi 50 gramů měkčího modrého sýru
  • olivový olej nebo olej ze sušených rajčat

Salát vždy nakrájím na menší kostičky, stejně jako sušená rajčata a modrý sýr. Vše pak dohromady zamíchám a přidám olivový olej nebo olej ze sušených rajčat, který má jejich aroma. Salát není ani třeba nijak dochucovat, protože sýr je dost slaný a rajčata výrazná, pokud to však je třeba, pouze dosolím hrubou mořskou solí.

Eliška Studená: Sendvič s rajčaty a mozzarellou

Sendviče

Zapečený sendvič je skvělý! Zdroj: Eliška Studená

Název zní jednoduše, stejně tak příprava je jednoduchá. Ale smlsnu si. Tento recept jsem dostala od dávné kamarádky Evy, která si libovala v lehkých, precizně jednoduchých jídlech.

Potřebuji:

  • rajčata
  • tmavý toastový chléb
  • máslo
  • bazalku
  • sůl
  • mozzarellu

Příprava:

Na toastový chléb namažu máslo, pokladu kolečky rajčat, plátky mozzarelly, posolím a navrch uložím dva lístky bazalky. Přikryji druhým toastovým chlebem. Takto postupuji u všech sendvičů, které následně zapeču, ale taky nemusím.

Obměny:

1)      Nedám tam máslo. Chuť rajčete na rozpáleném křupavém chlebu je skvělá.

2)      Přidám snítku oregana. Začíná to být opravdu italské.

3)      Místo tmavého toastového chleba dám klasický. Okrájím kůrku. Nejlépe se tak zhodnotí starší chléb.

Pavla Doležalová: Avokádová pomazánka

Avokádová pomazánka

Avokádo jako pomazánka vás okouzlí. Zdroj: Pavla Doležalová

Pomazánka, která v dobách našeho dětství byla neobvyklá. Zato v dnešní době je čím dál víc oblíbenější. Nyní si tuto zdravou pomazánku můžete udělat i vy sami doma nebo dětem do školy.

Budete k tomu potřebovat:

  • 1 zralé avokádo
  • 2 větší rajčata (5 cherry rajčátek)
  • 1 lučina (větší kostka v alobalu) nebo jiné žervé
  • 1 jarní cibulka
  • 1 stroužek česneku
  • sůl
  • pepř

Postup:

Avokádo si rozříznu, vyjmu pecku a měkkou dužinu lžičkou vydlabu a rozmačkám. Pokud je dost měkká, podaří se mi ji rozmělnit i vidličkou.Když vyberu tvrdší plod, nakrájím dužinu na kousky nebo zkusím rozmačkat „mačkátkem“ na brambory. Rajčata a cibulku si nakrájím na drobné kostky, přidám je do avokáda, k tomu přisypu lučinu a zamíchám. Teď už je stačí dochutit utřeným česnekem, solí a pepřem a vše pořádně promíchat.

Pomazánku podávejte s pečivem, nejlépe tmavým, když už zdravá snídaně, tak pořádně, a doplňte rajčetem.

Vendula Balcarová: Bílý jogurt s musli

Jogurt s ovocem

Jogurt zavřete do skleničky a snadno přeneste až do práce nebo do školy. Zdroj: Vendula Balcarová

Nástup zpět do školy pro mě byl velmi těžký. Byla jsem zvyklá se ráno hýčkat velkými a dobrými snídaněmi, a teď? Teď ráno vstanu, rychle se obléknu, přečísnu zuby, vypiju čaj a už frčím do školy. V autě pojídám gumové žížaly a pořádně snídám tedy až ve škole. Už po pár dnech jsem byla bez energie.

Rozhodla jsem se tedy ráno věnovat 5 minut natrhání malin a zamíchání snídaňo-svačiny. Musím si to ovoce užít, dokud ještě stále je. Běhání po ránu v mokré trávě na zahradě vás i dokonale probudí. Mou nejoblíbenější svačinou se tedy prozatím stává bílý jogurt s tím nejlepším.

  • 4 vrchovaté lžíce hustého bílého jogurtu
  • 2 lžíce ovesných vloček
  • 2 lžíce mandlí
  • ½ balíčku mini čokoládových bebe dobré ráno
  • hrst malin a poslední dobou i pár kuliček hroznového vína

Jako snídaně to vypadá krásně barevně, jako svačina to vypadá jako šílená patlanina, ale je to báječné. Postup je jednoduchý. Vše smícháme dohromady, naplníme menší zavařovací sklenici, sbalíme lžičku a hurá do školy.

Veronika Wenigová – Ve šlépějích Venduly…

Pokud už se nějakým zázrakem stane, že se z postele dostanu před desátou ranní, rozhodně budu potřebovat vzpruhu ve formě cukrů. Mým oblíbencem při dopolední pauze bývá nejčastěji obyčejný bílý jogurt ve sklenici, do kterého vmíchávám ovoce, sušené plody a „dochucovadla“. Je to pro mě dokonalá kombinace zdravého, lehkého, jednoduchého a chutného jídla.

Co se týče ovoce, nejraději používám:

  • broskve
  • jahody
  • maliny

Výborně se do takové svačinky hodí ořechy (nejlepší jsou asi vlašské), jelikož obsahují hodně zdravých tuků a jsou energeticky vydatné. Nakonec můžeme náš výtvor osladit přidáním medu či marmelády.

Tip: V nadcházejícím období bych zvolila asi kombinaci rozinek, jablek a hrušek, skořice a medu.

Oslovila vás nějaká svačina? Do komentářů můžete přidat své oblíbené tipy na svačiny.

Zdroj perexové fotografie: photl.com

Karolína Kounová Roubíčková

Karolína Kounová Roubíčková

Velmi ráda vařím (a jím) stále něco nového a ještě raději o tom píšu. Více z mého světa točícího se okolo jídla naleznete na mém blogu http://svasniprojidlo.blogspot.com/.

Zanechte komentář