Podzim na talíři: dýně všech barev i velikostí

Na talíři / 27.9.2013

Tyto pestrobarevné balóny umí potěšit nejen oko, ale i chuťové pohárky!

Příroda za chvíli začne pomalu usínat a blíží se poslední sklizně letošních plodin. Kromě jablek a švestek na spoustě zahrádek už dozrávají tajemné balóny, třeba i na té vaší. Dýní je mnoho druhů a dá se z nich uvařit spousta lahodných pokrmů.

Která je která?

Dýně, alias tykve, se dělí na dva druhy – jedlé a okrasné.

Na pultech obchodů se na podzim nabízejí především tyto druhy, které jsou vhodné k užití v kuchyni:

  • dýně máslová, muškátová (neboli butternut) – Tvarem vypadají jako hruška, mají skoro jakoby šedou barvu. Tento druh je prý na vaření ten nejlepší, nejlahodnější.
  • špagetová dýně, která bývá velmi pestře žíhaná, a má chutnou dužinu
  • dýně obecná, což je druh, který je u nás pěstován nejčastěji – za minulého režimu se z její dužiny vyráběl kompot, který v době nedostatku nahrazoval kompotovaný ananas
  • dýně hókkaidó v zelené či oranžové variantě – Tento druh se jako jediný neloupe. Jeho název je odvozen od místa původu, tedy japonského ostrova Hókkaidó.

Dýně

Dýně skladujte na chladnějším místě, vydrží i několik měsíců. Zdroj: sxc.hu

Ta dýně, kterou jste si pravděpodobně vybavili při otevření tohoto článku a která je tak známá díky Halloweenu, kdy se z ní vyrábějí ozdoby se svící uprostřed, se jmenuje goliáš.

Dobrá a zdravá

Nejen, že dýně hezky vypadá a skvěle chutná, podívejme se na její zdraví prospěšné složení:

  • 90% vody
  • málo cukru = málo kalorií
  • stopové prvky (Ca, Mg, P…)
  • hodně draslíku
  • beta-karoten
  • vitamíny sk. B

Co si můžeme z dýně uvařit?

Tento podivný plod na to sice moc nevypadá, ale v kuchyni má velmi široké využití.

Mezi dýňové pokrmy patří:

– pyré

– polévka

– kompot

– dort, koláč

– semínka na mlsání

– omáčka k těstovinám

– pečená dýně jako příloha

– salát

– chléb

– dýňové karí s cizrnou

– marmeláda

– gnocci

– chutney

– koktejl s bílou čokoládou

Rakousko, země dýní

Dýně u nás sice mají dobré podmínky k růstu, avšak daleko větší oblibě se těší v sousedním Rakousku.

Rakouský výraz pro dýni je “Kürbis”, ale s láskou se tam také nazývá “Bluza”. Pěstují se převážně v regionu Retzer Land, kde se obrovská, strakatá pole táhnou až k hranicím s naší republikou.

Pěstuje se tu prý na 600 druhů. Pokud si tedy uděláte na podzim výlet do Rakouska, dýni se nevyhnete.

Pro ty největší fanoušky dýní je tu něco jako dýňový Woodstock – tím mám na mysli tradiční festival dýní, Kürbisfest v Retzerlandu. Letos se bude konat od 25. do 27. října a podrobnější informace naleznete zde.

A ještě jeden tip na akci v České republice – 28.9. bude slavnostně otevřen Dýňový svět 2013, kde budete moci zhlédnout vyřezávání dýní  – oficiální stránka události je zde.

Dýňová polévka

Pokrmem z dýně, který je největším hitem poslední doby, je nejspíše polévka. Její přípravu zvládne i malé dítě a bude chutnat i těm nejzarputilejším odpůrcům alternativních pokrmů.

Dýně

Dýňová polévka má krásně sytou barvu, která projasní sychravé podzimní dny. Zdroj: Veronika Wenigová, Generace 21

Přichystáme si:

  • 1 menší dýni hókkaidó
  • 1 cibuli a/nebo pár stroužků česneku
  • 0,5 litru vývaru (stačí například zeleninový bujón)
  • olej
  • koření (viz níže)
  • hrst opražených dýňových semínek/zakysanou smetanu/dýňový olej

Pozor pozor, hókkaidó se jí i se slupkou! Jediné, co z dýně musíme zlikvidovat, jsou semínka – na polévku pak použijeme dužinu i slupku – pokud jsme si tedy nekoupili dýni hókkaidó v zelené variantě, její slupka je jedlá stejně tak jako ta oranžová, ale zkazila by nám krásně oranžovou barvu polévky. Nezapomeňte ale plod zbavit ošklivých částí a bubáků. Při řezání dávejte pozor, jde to ztuha.

Do hrnce s trochou oleje dáme na kostičky pokrájenou cibuli nebo stroužky česneku, necháme zesklovatět. Asi za 2 minuty přidáme nakrájenou dýni. Po chvilce zalijeme vývarem a cca 10 minut vaříme. Poté můžeme polévku již odstavit a tyčovým mixérem z ní vytvoříme hladký krém.

K dochucení můžeme použít celou řadu koření – nejlépe k ní sedí čerstvé bylinky, kari, zázvor, pepř, bobkový list, tymián, anebo sójová omáčka.

Dýňová polévka se nejčastěji podává zalitá veprostřed smetanou (klidně i zakysanou) či posypaná dýňovými semeny.

Podle originálního rakouského receptu doprostřed talíře patří oko černého dýňového oleje a k zakusování smažené houstičky – housku nakrájíme na kousky tak akorát do ruky a namočíme ji do směsi vajec a mléka. Nakonec ji osmahneme z obou stran na másle.

Už taky milujete dýni tak jako já?

Zdroj perexové fotografie: sxc.hu

Veronika Wenigová

Veronika Wenigová

Jsem studentka z Prahy a baví mě všechno a nic.

Zanechte komentář