Zvládněte chřipku pomocí kuchyně

Na talíři / 2.12.2012

Máme pro vás 5 tipů, jak bojovat s chřipkou pomocí bylinek a jiných vychytávek, které najdete v kuchyni.

1. Bylinky, bylinky, bylinky!

Na chřipku jich existuje spousta. Jsou dobré na uvaření čaje, do aroma lampy či do nich můžete namočit obklady.

Na snížení teploty

Lipový květ pomáhá uvolnit hlen. Dále usnadní pocení a tím snižuje horečku. Čaj z lipových květů je vhodné pít i jako prevenci v chřipkovém období.

Na kašel a plíce

To už známe ze školy, podběl lékařský – vhodný proti kašli. Výhoda je, že ho roste všude plno, takže si ho můžete na příští rok nasbírat a nasušit. Jinak samozřejmě koupíte čaj. Je dobrý při onemocnění průdušek, proti suchému kašli a plicních onemocnění. Stejně pomůže i plicník lékařský, prvosenka jarní a divizna velkokvětá. Navíc uvolňují zahlenění.

Babiččina rada:

Udělejte si čaj z podbělu a šalvěje. Od každého dejte půlku lžičky a nechte deset minut vylouhovat.

čaj z bylinek, photl.com

Nezapomeňte si příští rok nasbírat a nasušit pár bylinek na čaj. Zdroj: photl.com

2. Česnek a cibule

Česnek obsahuje mnoho vitaminů. Navíc je to rostlinné antibiotikum. Nechte si uvařit česnečku, když cítíte, že na vás něco leze. Pokud to váš žaludek zvládne, tak snězte syrový stroužek. I cibule je pomocník při chřipce, zkuste ji zalít vodou a odvar si oslaďte.

Babiččina rada:

Cibulový sirup

Nakrájejte na drobno cibuli a dejte ji do hrnku a zasypte cukrem, rozmačkejte a nechte pár hodin odstát, dokud nepustí šťávu. Pak baštěte po lžičkách.

3. Citrusy, zázvor, křen = prevence, chřipka, odhlenění

Citrusy obsahují především vitamín C, dávejte si do čaje citron a v chřipkovém období se zásobujte ovocem. Když cítíte, že na vás něco leze, vymačkejte si citronovou šťávu, případně trochu oslaďte, a vypijte.

Zázvor je mocný všelék, na chřipku zabere čaj, ale i když si ho dáte trochu rozmačkaného. Ideální pro ty, u nichž je chřipka doprovázena nevolnostmi, protože zklidňuje i žaludek.

Křen pomáhá k odhlenění. Dejte si malou lžičku s medem. Nebude to žádný kulinářský zážitek, ale uleví se vám.

Moje rada:

Červený grapefruit rozpulte na půl, trochu pocukrujte a lžičkou vydlabejte.

Babiččina rada:

Pomůže i mrkvička

Pomoci může i mrkvový sirup, který připravíte jednoduše smícháním mrkvové šťávy s medem. Zahřejte nad kamny, ale nevařte. Až bude mít konzistenci sirupu, sundejte z ohně. Takto můžete uchovávat několik dní.

4. Med

Je lepší si ho dát na lžičce, než ho dávat do horkého čaje. Nebo počkejte, až čaj vystydne, protože při vysoké teplotě (nad 45°C) se účinky medu oslabují. Med posiluje imunitu a pomáhá jako prevence proti rýmě a angíně.

Babiččina rada

Medvědí mlíko

Do ohřátého mléko dejte panáka rumu a oslaďte medem.

lžíce medu, zdroj: photl.com

zdroj: photl.com

5. Nechte si podat své „chřipkové“ jídlo či pití

[one_fourth]

Dědečkova rada

Všechno se dá zahnat slivovicí!

[/one_fourth]

Nechte si uvařit vaše oblíbené jídlo, když jste nemocní. Pro mě je to při chřipce bramborová kaše a řízek, pro naši šéfredaktorku zase ananasový džus. Protože chuť k jídlu je vždycky dobré znamení, že nemoc odchází pryč.

zdroj perexového obrázku: photl.com

Alice Jendelová

Alice Jendelová

Jsem holka plná protikladů. Ačkoliv už věkem přes 20, stejně milovnice pohádek, Hello Kitty a hlavně Harryho Pottera. Ačkoliv už ne studentka, stejně sběratelka lepíků, notýsků, zvýrazňovačů a všelijakých dalších roztomilostí a nutností z papírnictví. Ačkoliv milovnice domova a svého klidu, stejně cestovatelka celým srdcem s mnoha cestovatelskými sny. A ačkoliv kuchtička, co mnohokrát něco připálí a zaneřádí celou kuchyň, stejně redaktorka sekce Na talíři. ♥

Zanechte komentář



Vaše názory

  • Barbora Venhacova

    Medvedi mleko je vselek:), pomaha i na bolistky duse. U nas patri k zimnim vecerum skoro jako svaracek. Clanek je krasny a mrkvovy sirup urcite vyzkousim.

    • Alice Jendelová

      Mléko zrovna není můj favorit v jakékoliv formě, ale slazené mám ráda, tak si říkám, jestli to nevyzkouším. Když říkáš, že je to dobré, tak možná ano 🙂