Pokušení z banánů, to je banánový chleba

Na talíři / 20.9.2013

Nevíte co s přezrálými banány? Přinášíme vám recept na jejich sladké zužitkování.

Velmi často se stává, že sotva co donesete banány domů z obchodu, už pomalu začínají hnědnout.  Abyste je nemuseli vyhazovat nebo co nejrychleji sníst, můžete zkusit recept na sladký banánový chléb. Tento chleba velmi často nosil Sheldon Penny v Teorii velkého třesku, vzpomínáte si?

Banánový chléb

Banánový chléb u nás není tak obvyklý, ale v zahraničí je velmi oblíbený. Recept původně pochází z Austrálie, ale najdete ho snad všude, hlavně tedy v Anglii, USA a Kanadě. Je to celkem rychlý recept na dobrý dezert. Něco mezi chlebem a bábovkou. Zvládne ho kdokoliv. Příprava nezabere mnoho času, přichystání surovin máte maximálně za 15 minut a pak už jen stačí vyčkat 70-80 minut u trouby či domácí pekárny.  Určitě se do něj zamilujete!

Suroviny:

  • 150 g třtinového cukrujídlo_10
  • 130 g změklého másla
  • 3 vejce
  • 3 zralé banány
  • 1 vanilkový lusk
  • 50 g ořechů (vlašských)
  • 250 g hladké mouky
  • 2,5 lžičky kypřícího prášku
  • 1 lžička skořice

Pusťte se do toho

Odvážíte si 150 gramů třtinové cukru a 130 gramů másla. Po jeho změknutí jej vymíchejte s cukrem. Poté postupně přidádejte jedno vajíčko po druhém. Vše smíchejte dohromady. A teď banány. Banány si oloupejte, nakrájejte na kolečka a rozmačkejte vidličkou. Vanilkový lusk rozřízněte a vyndejte si semínka vanilky. Banány i vanilku přidejte do cukrovo-máslové směsi. Tuto směs zasypejte oříšky.

Nyní se vrhněte na přidání suchých surovin. Přidejte tedy do mísy 250 gramů hladké mouky. Můžete použít celozrnnou i špaldovou, jak je libo. Přisypte  kypřící prášek a skořici. Suché suroviny promíchejte s banánovo-máslovou směsí. A nejhorší máte za sebou.

  • Tento chléb má mnoho variací – připravíte jej z pšeničné, žitné nebo špaldové mouky.
  • Záleží i na vaší fantazii s čím banány spojíte – s vlašskými ořechy, čokoládou, mandlemi, rozinkami nebo jen tak.

Dokončení

Nyní už jen stačí vymazat formu máslem, nalít do ní  vytvořenou směs a můžete dát péct. Pečte v troubě na 180 stupňů 70-80 minut. V případně domácí pekárny můžete zvolit program na klasický chléb nebo jen program na pečení a pečte přibližně hodinu.

Je to rychlý recept. Výborně se hodí k snídani s máslem, s jogurtem a ovocem, jen tak ke svačině nebo se šlehačkou a čokoládou k odpolední kávě. Chléb můžete jíst zastudena, ale je výborný i lehce teplý. Jestli ho zkusíte teplý, určitě vám za chvíli z něj nic nezbude. Budete jím také podplácet sousedy jako Sheldon Penny? Tak ať to na ně zabírá. Hodně štěstí!

Zdroj fotografií: Pavla Doležalová, Generace 21

Pavla Doležalová

Pavla Doležalová

Miluji jídlo (www.milujidlo.blogspot.cz), vaření a vše kolem něj...občas také sport (joga, tanec, kolo), knížky a lenošení.

Zanechte komentář