Rajčata, kam se podíváš – záblesk léta na podzim

Na talíři / 13.9.2013

Šťavnatá červená rajčata mají teď sezónu. Připravte je doma rychle a chutně!
Rajče je základním kamenem italské kuchyně. Proto je také základní surovinou mnoha receptů, kde oceníte čerstvostjednoduchost pokrmů. Rajčata navíc obsahují vitamíny A, C, D, F, K, beta karoteny a hodně vlákniny. A chutnají skvěle

Srpen, na rajčata půjdem!

Letos se urodilo, jak by řekly babičky. Rajčat jsou plné zahrádky, obchody i farmářské bedýnky. Kam s nimi? Nejjednodušším receptem je svěží a ozkoušený:

Salát Caprese

Rajčata

  1. nakrájíme na kolečka
  2. poskládáme na talíř
  3. osolíme
  4. zakapeme balsamikovým octem

Poklademe plátky mozzarely, natrhanými lístky bazalkya pokapeme olivovým olejem.

Tip: Salát můžete ještě okořenit čerstvě namletým černým pepřem. Spojení typických italských surovin je vynikající. Zároveň se salát hodí i na snídani či na lehkou večeři. Když vám nebude stačit, stačí opéct nasucho na pánvi bagetku či toust a potřít třeba bazalkovým pestem, které koupíte v supermarketu, foodie či specializovaných obchodech s kořením. Nebo si pesto vyrobte doma: Rozmixujte 7 lístků bazalky, stroužek česneku, lžíci strouhaného sýra, lžíci vlašských nebo piniových ořechů, 6 lžic olivového oleje a sůl.

cherry rajče

Oblíbeným druhem rajčat jsou cherry rajčátka.  Zdroj: publicdomainpictures.net

Rajčata a cuketa? Stylová večeře za pár minut.

Výborná je také kombinace rajčat s jinou sezónní zeleninouCuketa obsahuje karoten a pro svou jemnou chuť se perfektně hodí do směsí. My si připravíme těstoviny, které vám zaberou maximálně 20 minut času. Super na rychlé večeře i obědy!

Těstoviny s rajčaty a cuketou

Ingredience

  • 300 g těstovin (např. Torti)
  • 4 rajčata
  • 1 rajčatový protlak
  • 1 cuketa
  • 2 stroužky česneku
  • 1 cibule
  • sůl
  • bazalka
  • olivový olej
  • parmazán

Do osolené vody s olivovým olejem dáme vařit těstoviny. Na pánvi s olejem a trochou vody necháme zesklovatět cibulku. Omytou nebo oloupanou cuketu podélně rozpůlíme, vykrojíme prostředek s jadérky a zbylou část nakrájíme na proužky. Povrch rajčat nakrojíme do kříže a zalijeme vroucí vodou z varné konvice, poté obal lehce nožem sloupneme a nakrájíme na měsíčky, které zbavíme tužšího středu. Spolu s cuketou restujeme na větším plameni s cibulkou a poté zalijeme rajčatovým protlakem a osolíme. Provaříme, přidáme nadrobno nakrájený česnek a natrhanou bazalku, opepříme a vypneme sporák. Uvařené těstoviny slijeme, pokapeme olivovým olejem a promícháme, poté na ně nalijeme připravenou směs a opět promícháme. Podáváme s nastrouhaným parmazánem.

Tip: Do rajčatové směsi můžeme přidat ještě snítku kopru. Vytvoří v pokrmu zajímavou chuť.  Rajčata patří také na klasickou pizzu. Jejich protlak dáváme do základu, kde je smícháme s česnekem a potřeme jimi plát těsta. Se šunkou a sýrem chutnají skvěle i nakrájená na kolečka úplně navrch pizzy. Oživí klasickou pečenou chuť  a dodají šťávu. Někdy stačí jen samy o sobě – ochutnejte třeba tradiční Margheritu s mozzarelou, olivovým olejem a špetkou cukru.

margherita

Pizza Margherita je legendární. Proč ji nevyzkoušet? Potřebujete jenom…rajčata! Zdroj:Montejorge, sxc.hu

 Pozor! Nejezte rajčata, když jsou zelená. Sice vypadají nevinně, ale jsou jedovatá. Tedy pokud nejde o speciální zelenou odrůdu. Máte také nějaký skvělý recept s rajčaty? Podělte se s námi o něj v komentářích.

Zdroj perexové fotografie: Eliška Studená

Eliška Studená

Eliška Studená

Jsem ve fázi hledání sebe a ženy ve mě, vaření mi k tomu poskytuje voňavou a kreativní cestu. Pomáhá mi, já jeho prostřednictvím pomáhám lidem kolem. Objevuji chuť jednoduchých pokrmů, prostých čistých chutí potravin, hledám to pravé ořechové i makové. Ovlivňujeme to, co nám vyjde z rukou, i svou náladou, myslí? Mým cílem je udělat si z jídla meditaci, klid, prožitek, láskyplné dílo. Držte mi palce, ať se to zdaří.

Zanechte komentář