Hotový Bostonský koláč

Patříte-li mezi čokoholiky, určitě se zamilujete – Bostonský koláč

Na talíři / 17.11.2012

Čokoláda. Milujeme ji v mnoha podobách. Vyzkoušejte čokoládový krém v koláči tak hříšném, že se v lednici nedočká druhého dne.

 

Potřebné suroviny na 8 porcí:

 

1 balení připraveného křehkého těsta

kousek másla na vymazání formy

Těsto na Bostonský koláč

Kupte si hotové křehké těsto vyválené na pečícím papíru, ušetříte si čas potřebný k výrobě lahodného krému. Zdroj: Barbora Venháčová, Generace21

 

Náplň:

 

3 vejce

3 sáčky vanilkového cukru

60 g cukru krupice

150 g hladké mouky

1 lžíce cukru moučky

špetka soli

400 ml mléka

150 g bílého jogurtu

150 g nalámané tmavé čokolády, nejméně 70 %

2 lžíce třešňové pálenky

 

Suroviny

Na přípravu lahodného čokoládového krému nepotřebujete mnoho surovin. Zdroj: Barbora Venháčová, Generace21

Na ozdobu:

 

250 g mascarpone

1 lžíce moučkového cukru

200 g čokoládových hoblinek

 

Postup:

 

Troubu si předehřejte na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C. Koláčovou formu o průměru 23 cm si vymažte máslem, vyložte pečícím papírem a vložte do ní vyválené těsto. Doporučuji koupit těsto rozválené a připravené na pečícím papíru. Cena je vyšší, ale ušetří vám práci i čas.

 

Těsto na dně propíchejte vidličkou po celé ploše, položte na něj kruh papíru na pečení a zatižte keramickými kuličkami. Pokud je nemáte, postačí vám pytlík fazolí. Takto připravené těsto vložte do vyhřáté trouby a pečte přibližně 20 minut. Odstraňte zátěž a korpus pečte ještě 5 minut. Vyjměte jej z trouby a nechte vychladnout.

 

Vejce s vanilkovým cukrem a cukrem krupicí ušlehejte do světlé pěny. Přidejte mouku, lžíci moučkového cukru a špetku soli. V rendlíku si přiveďte k varu mléko s jogurtem a nechte chvíli chladnou, postačí 5 minut. Po pěti minutách mléčnou směs proceďte přes plátýnko do vaječné pěny. Celou mísu postavte na rendlík s vroucí vodou a směs míchejte do zhoustnutí. Nelekněte se, trvá to delší dobu. Konzistence však musí připomínat puding před vychladnutím, je třeba vytrvat.

 

V jiném rendlíku, také nad vroucí vodou, zahřívejte čokoládu s pálenkou, dokud se nerozehřeje. Rozehřátou ji pak vmíchejte do vaječného krému. Misku s takto připravenou směsí postavte do studené vody a nechte vychladnout.

Krém upravte do korpusu, nahoru rozetřete mascarpone vyšlehané s moučkovým cukrem a koláč dozdobte čokoládovými hoblinkami. Nechte odležet a to nejlépe přes noc.

Hotový Bostonský koláč

Tento koláč si zamilujete už od pohledu, pokuste se však vydržet a nechte ho uležet, nejlépe přes noc. Zdroj: Barbora Venháčová, Generace21

 

Redakční tip:

 

Do rozehřáté čokolády přidejte kompotované višně. Chuť višní krásně zvýrazní čokoládový krém. Můžete také použít místo obyčejné čokolády tu s chilli kořením, koláč bude příjemně pikantní.

Čokoláda

Již po staletí ji milujeme, vytváříme si na ní závislost, dokáže zahřát i rozvášnit, taková je čokoláda. Zdroj: Wikimedia Commons

Přejeme Vám dobrou chuť. Pokud máte podobně lákavý recept, podělte se s námi.

 

 

 

Barbora Venháčová

Barbora Venháčová

Obyčejná holka, momentálně máma na plný úvazek a kuchařka tělem, duší a hlavně srdcem. Na vaření nemám papír, ale jídlo, vařečky a plotna jsou mou největší vášní. A největší radostí zase to, když chutná. "Když si člověk počíná pečlivě, když používá správné přísady a všemu dá, co tomu patří, může většinou uvařit něco moc dobrého."

Zanechte komentář



Vaše názory

  • Lucie Rubešová

    Tak ten vypadá dokonale!

  • Barbora Venháčová

    A ještě lépe chutná. Rozhodně doporučuji vyzkoušet 🙂

  • Jana Hybnerová

    Takže, kdo mi ho přijede připravit? 🙂