Švestkový koláč s tvarohem a drobenkou

Vyzkoušejte babičkovskou klasiku: švestkový koláč s tvarohem a drobenkou

Na talíři / 2.9.2013

Sezóna švestek je v plném proudu, tak neváhejte a využijte ji právě teď třeba na výtečný švestkový koláč. Zvládnete jej s námi krok za krokem.

Každý z nás si určitě pamatuje, když se jako malý u babičky ládoval švestkovým koláčem a zapíjel ho třeba bílou kávou. Vybavuji si zcela detailně, jak jsem vždy běžela ze hřiště k babičce, přelezla branku a v kuchyni na stole, který byl potažen omyvatelným ubrusem, se na mě smál velký kus švestkového koláče s hrncem horké bílé kávy.

Koláč byl jako vždy trošku připálený, protože babiččina plynová trouba už nepekla tak, jak měla. Alespoň to vždy říkávala. Samozřejmě jsem ten koláč milovala a milovala bych ho, i kdyby byl spálený na uhel. Byl přece od babičky. Využijte stejně jako já, že je teď všude švestek dostatek, a upečte si koláč sami. Možná se i natáhněte k sousedovi přes plot pro nějakou tu švestičku. Tak pojďme péct a zavzpomínat.

Švestkový koláč s tvarohem a drobenkou

Pořádná porce švestkového koláče.

Pořádná porce švestkového koláče.

Ingredience na 12 velkých kusů

Těsto

  • 1 hrnek hladké mouky (250g)
  • 2 polévkové lžíce cukru krupice
  • ½ hrnku vlažného mléka (125ml)
  • ¼ kostky rozpuštěného vlažného másla či tuku na pečení (cca 60g)
  • ½ kostky droždí (cca 20g)
  • špetka soli

Náplň

  • 1 ½ vaničky tvarohu (375g)
  • 5 polévkových lžic cukru krupice
  • 1 žloutek
  • 1kg vypeckovaných švestek

Drobenka

  • 2:1:1 mouka:cukr:máslo (200g, 100g, 100g)
  • mouku používáme nejlépe hrubou, ale možno i polohrubou

Postup

Těsto

Připravíme si kvásek. Droždí rozdrobíme do mísy a zasypeme cukrem. Vidličkou zapracováváme cukr do droždí, až nám vznikne tekuté “blátíčko“. Zalijeme polovinou vlažného mléka, povrch zaprášíme troškou hladké mouky. Kvásek necháme vzejít na teplém místě.

Jak na kvásek krok za krokem.

Jak na kvásek krok za krokem.

TIP:  Kam dát kvásek, když je doma zima? Aby vám kvásek lépe vzešel a těsto lépe kynulo, mám pro vás malou radu. Předehřejte troubu asi půl minutky na plný výkon, poté ji vypněte. Takovéhle chvilkové zahřátí stačí, aby bylo v troubě teplo, ale ne moc horko.

Když kvásek zdvojnásobí svůj objem, tak k němu prosejeme mouku se solí, přilijeme zbytek mléka a máslo. Vařečkou zaděláme hladké a nelepivé těsto. Ke konci hnětení můžeme použít i ruku. Hotové těsto poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo kynout 30 minut.

Od zadělávání až po vykynuté těsto.

Od zadělávání až po vykynuté těsto.

Mezitím co kyne těsto, tak si připravíme švestky, náplň a drobenku. 

Švestky omyjeme, vypeckujeme a rozdělíme na půlky. Na náplň si vyklopíme tvaroh do misky a smícháme s cukrem, přidáme žloutek a důkladně promícháme. Na drobenku  nasypeme do mističky mouku a cukr. K mouce s cukrem nastrouháme máslo a začneme zpracovávat. Těsto by mělo být drobivé a ne lepivé ani mastné.

TIP: Dodrželi jste poměr, ale z těsta ne a ne vzniknout ty správné drobečky? Nezoufejte, každá mouka jinak saje a proto klidně přisypávejte po troškách mouku, dokud „těsto“ nezdrobečkovatí.

Vše je připraveno a můžeme dokončit koláč.

Vykynuté těsto párkrát propracujeme rukou a rozválíme na plech vyložený pečícím papírem. Těstu přizvedneme okraje, přikryjeme ho utěrkou a necháme dalších 30 minut kynout na plechu. Po konečném vykynutí si předehřejeme troubu na 200°C. Na vykynutý koláč rozetřeme tvarohovou náplň, na tu poklademe půlky švestek řezem nahoru. Švestky důkladně zasypeme drobenkou.

Jak na koláč krok za krokem.

Jak na koláč krok za krokem.

Koláč pečeme na 200°C přibližně 35 minut. Koláč je hotov, když zezlátnou okraje a drobenka. Po upečení koláč vyndáme z trouby a necháme ho zcela vychladnout. Kdybychom ho nechali ve vyhřáté troubě, tak by se připekl.

Koláč podáváme s bílou kávou, kávou, čajem, mlékem, kakaem nebo prostě s tím, co kdo má rád. Už zbývá jen se zakousnout a užívat si vzpomínek na dětství.

Zdroj fotografií: Vendula Balcarová, Generace 21

 

 

Vendula Balcarová

Vendula Balcarová

Já, studentka vysoké školy zapálená do vaření, pečení a všeho okolo, se Vám tedy v krátkosti představím. Studuji kombinaci oborů Matematika a Hudební výchova na Přírodovědecké fakultě na UJEPu v Ústí nad Labem. Odmaturováno mám na VOŠot a SŠ ve Štětí obor - Informační technologie: Aplikace osobních počítačů - Správce sítě. Od svých 12ti let se s taťkou hrabu v mobilních telefonech a po mamce jsem podědila lásku ke všemu zvířectvu a sen o vlastní malé farmě s ubytováním. Už nějaký ten pátek si vedu vlastní foodblog, který mě dovedl až sem. Miluju svou rodinu, přítele, kamarády, zvířata, hudbu, kreslení, street art, malování, koncerty, geocaching, kafe, mlíko, dobrý jídlo, vodu, víno, svojí vesnici, modrou barvu, tetování a plno dalších věcí. Jsem prostě všestranná a multifunkční. =D

Zanechte komentář