Uchovejte si jiskru léta na horší časy

Na talíři / 5.9.2013

Prázdniny utekly jako voda a s jejich koncem je spojeno zpracování naší úrody ze zahrádek či sadů.  Máme tady zavařovací sezónu! 

Právě teď vrcholí sezóna čerstvého ovoce a zeleniny, a tak je třeba si všechny tyto čerstvé vitamíny zavařit na chladnější zimní časy. Právě tehdy přijdou k duhu kompoty z třešní, meruněk a jiného ovoce, které vás vrátí zpět do léta a připomenou vám hřející paprsky slunce. Vitamíny také pomůžou v boji proti bacilům. Nyní si můžete udělat ten nejlepší kečup nebo sugo z rajčat, naložit okurky, zavařit zrající ovoce do kompotu, udělat si džemy, sirupy, nebo v poslední době čím dál oblíbenější čatní (chutney).

Ty nej kombinace ve skleničce

  • rajčata s bazalkou
  • meruňky s levandulí
  • jahody s rebarborou nebo vanilkou
  • cibule s portským
  • limety s mátou
  • dýně se zázvorem

Čatní pochází z indické kuchyně, kde je používáno koření jako zázvor, skořice, hřebíček, chilli apod. Jde o sladkou, slanou i ostrou omáčku k masům, sýrům, na sendviče a co vás napadne. Čatní se využívá i ve vegetariánských pokrmech. Většinou je připraveno z ovoce, ale najdeme i cibulové, rajčatové a možností je mnoho, záleží jen na vaší fantazii.

Zkusit můžete netradiční švestkové čatní, protože švestky už od pradávna patří k české kuchyni (co třeba povidla nebo slivovice) a obsahují v sobě spoustu draslíku, hořčíku, železa a vitamínu B. Toto čatní je výborné k masům, ať už hovězím steakům, ke kachně nebo ke grilovanému masu a grilovanému hermelínu. Můžeme ho však využít i ve studené kuchyni a při posezení s přáteli ho přidat k sýrům, nejlépe kozím.

Švestkové čatní

švestkové čatní

Švestkové čatní se hodí k masu, ale i k sýrům. Zdroj: Pavla Doležalová, Generace 21

Příprava 10 minut, vaření 40 minut

Suroviny:

  • 600g švestek
  • kousek másla
  • 1 cibule
  • 40-50 g třtinové cukru
  • 100 ml červeného vinného octa
  • 50 ml červeného vína
  • 150 ml pomerančového džusu
  • 2 lžičky mleté skořice nebo 1 celá skořice
  • 1 snítek tymiánu
  • 0,5 lžičky chilli

Postup:

Švestky si vypeckujeme a nakrájíme na menší kousky. Na větší kostky si také připravíme cibuli. Ve větším hrnci si rozpustíme máslo, přidáme cibuli a zpěníme. Směs zasypeme cukrem, který necháme zkaramelizovat (dokud se nerozpustí). Na takto zkaramelizovaný cukr přidáme švestky, orestujeme a zalijeme je červeným octem, pomerančovým džusem a vínem. Přidáme všechno koření a zamícháme.

Vaříme cca 40 minut, až jsou švestky rozvařené a hustota je tak akorát. Směs nalijeme do předem připravených sklenic. Sklenice musí být umyté a teplé, proto jsou dobré rovnou vytažené z myčky nebo po umytí do nich nalít horkou vodu, aby sklenice nepraskla. Pokud je uzávěr sklenice potřísněn čatním, je třeba jej utřít, sklenice pak uzavřeme víčkem a obrátíme dnem vzhůru. Po vychladnutí můžeme otočit a čekat na vhodnou příležitost jeho použití. V lednici vydrží cca 3 měsíce.

Pokud vám nějaké švestky zbudou, můžete si z nich udělat švestkový kečup a nebo přidat do kvasu na slivovici. A až se zima zeptá, co jste dělali v létě, budete ji moci odpovědět skleničkami plnými vitamínů. Uvidíte, jak se budou za pár měsíců hodit.

Zdroj perexové fotografie: Pavla Doležalová, Generace 21

Zdroj ostatních fotografií: Pavla Doležalová, Generace 21

Pavla Doležalová

Pavla Doležalová

Miluji jídlo (www.milujidlo.blogspot.cz), vaření a vše kolem něj...občas také sport (joga, tanec, kolo), knížky a lenošení.

Zanechte komentář