Zimní polévky na zahřátí 2.díl: Květáková polévka

Na talíři / 1.12.2012

Tuto polévku v chladném období nejspíš oceníte – zahřeje, hotová je během chvilky a navíc skvěle chutná. Řeč je o krémové květákové polévce!

Suroviny:

1 středně velký květák
2 šalotky
1 lžíce másla nebo kvalitního oleje
1,5 litru vývaru (případně vody)
hladkolistá petržel
drcený kmín
pepř, sůl
muškátový oříšek
šťáva z citronu
pečivo na krutony

A můžeme začít…

Nejprve si v hrnci rozpustíme lžíci tuku (ideálně máslo či chuťově neutrální olej). Vhodíme nadrobno nakrájenou šalotku a necháme ji zezlátnout, poté přihodíme špetku drceného kmínu a krátce jej zarestujeme. Květák omyjeme a rozdělíme na růžičky a košťály. Okrájené košťály a zhruba polovinu růžiček zprudka orestujeme v hrnci ze všech stran a zalijeme ideálně vývarem. Přidáme petrželovou nať, několik kuliček černého pepře, trochu soli, přivedeme k varu a stáhneme plamen, aby polévka jen lehce probublávala, dokud nebude květák měkký.

Květáková krémová polévka

Polévka bude nejlepší, pokud použijete poctivý vývar.

Mezitím si zbylé syrové růžičky květáku rozdělíme na menší části a nasucho je krátce orestujeme na pánvi.
Růžičky květáku

Drobné růžičky květáku nasucho orestované na pánvi.

Jakmile květák v hrnci změkne, vyndáme kuličky pepře a zbytek rozmixujeme do krémovité hladké konzistence. Polévka se krásně zahustí a není již nutné používat jíšku. Krém dochutíme špetkou čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku a lžící posekané sladkolisté petržele, případně dle chuti ještě dosolíme či dopepříme. Nakonec přidáme orestované růžičky květáku, pořádně promícháme a na nízkém plameni necháme táhnout ještě asi 10 minut. Na závěr můžeme ještě vmíchat několik kapek šťávy z citronu.A nyní už máme polévku hotovou! Podáváme s chlebovými krutony či rozpečenou bagetkou.
Tip:  Pokud chcete polévku méně výraznou a více krémovější, nabízí se ji na závěr zjemnit smetanou.

Foto: Lucie Zikmundová, Generace 21

Lucie Zikmundová

Lucie Zikmundová

Zanechte komentář



Vaše názory

  • Zuzana Holmanová

    Květákovou polévku miluju! S muškátovým oříškem a sýrem chutná bezkonkurenčně 🙂