Když muži vaří mužům, je to pecka!

Na talíři / 21.8.2013

Tradičně je kuchyně přisuzovaná spíše ženám. Když však šéfkuchaři připraví ty nejlepší recepty pro jiné muže, stereotypy vyletí oknem!

Těsně před začátkem léta spatřila světlo světa kuchařská kniha, která by vás neměla nechat klidnými. Zatímco kuchařky u nás byly dodnes sestavovány pro celkem anonymní čtenářstvo, Muži sobě je v tom směru přelomovou knihou. Sestavili ji totiž přední čeští šéfkuchaři pro jiné muže, aby se i oni mohli stát hvězdami za domácí plotnou. Ne nadarmo předmluvu připravil Zdeněk Pohlreich, tato kuchařka je totiž luxusní od začátku až do konce!

10+1 nejlepších rad

šéfkuchařů

pro domácí vaření

1. Nenakupuj ve velkém

2. Dělej vše tak, jak se má

3. Nikdy nesmíš nudit!

4. Buď hrdý na českou kuchyni

5. Zapoj droboť

6. I klasika může mít říz!

7. Nemusíš pokaždé vařit

8. Dodržuj pitný režim 

9. Nezapomínej na detaily

10. Pochlub se!

11. Užívej si to! 

Soupis oblíbených receptů složilo hned několik známých i méně známých, avšak opravdu šikovných jmen. Mezi nimi například michelinský šéfkuchař Roman Paulus, Jiří Štift, Roman Dolejš nebo Titus Eliáš. Kniha by však jako celek nevznikla bez Zuzany Humpolcové, která šéfkuchaře svedla dohromady. Sama říká:

„Po studiu bohemistiky a historie jsem nastoupila do nakladatelství, které vydává kuchařky – a nikdy nelitovala. Jako šéfredaktorka jsem je všechny poctivě zkoušela ve vlastní kuchyni a snila o tom, že vydám krásnou kuchařku připravenou bez kompromisů. Pro muže, pro ty jsem vařila nejraději. Proto jsem právě pro ně napsala a vydala svou první vlastní kuchařku, a to spolu s nejlepšími muži z oboru.“

Díky kuchařce Muži sobě zjistíte, že renomovaní šéfkuchaři vaří doma dost podobně jako vy – rychle a nekomplikovaně. Přesvědčí vás, že když použijete kvalitní suroviny a správně je zkombinujete, dosáhnete profesionálního výsledku i doma. Ať už chcete vařit pro přátele, partnerku nebo děti, v této knize najdete ideální recepty, které budou chutnat všem. To vše je doplněno užitečnými radami pro sestavení menu, nákup potravin či vybavení kuchyně.

Kuchařka je rozdělena do několika tematických kapitol, dozvíte se, co uvařit, když jste Sám doma, nebo když vaří Muži sobě. Naučíte se jídlo Jako od maminky, odhalíte, Po čem ženy touží. Najdete recepty na Snídaně do postele a také poznáte, když za plotnou Fotr je lotr. Neminete ani stálice Z českých polí a zahrad, jídla, která Pálí!, i jsou Sladká. Nechybí ani Majstrštyk šéfkuchaře!

Ochutnávka z kuchařky:

Club sandwich

Club sandwich

1 porce

3 plátky toustového chleba

1/4 salátové okurky

1/2 rajčete

majonéza

ledový salát

1 vejce

50 g anglické slaniny

100 g kuřecích prsou

sůl, pepř

párátka

  • Plátky chleba opeč na sucho na pánvi nebo v toustovači do zlatova. Potom je vyrovnej na pracovní desku.
  • Okurku nakrájej na tenké plátky, rajčata na trochu silnější.
  • Kuřecí prsa rozkroj na tenké plátky, osol a opepři. Opeč je na pánvi z obou stran, po nich opeč i plátky anglické slaniny. Vejce rozklepni na pánev a opeč z obou stran.
  • Každý plátek chleba na stole potři majonézou. Na první polož ledový salát, plátky okurky a rajčete, opečená vejce a plátek slaniny. Na další toust dej ledový salát, plátky okurky a rajčete, opečené maso a zbytek slaniny.
  • Potom z trojice sestav sendvič – na spodní plátek toustu s vajíčkem polož toust s masem a slaninou a přiklop posledním toustem, pouze natřeným majonézou (majonézou dolů).
  • Sendvič ve dvou protilehlých rozích propíchni párátky a křížem rozřízni na dva trojúhelníky. Podávej samotné, se salátem nebo s bramborovými hranolkami.

Z kuchařky jsem opravdu nadšená. Je směsicí tradičních i moderních receptů, které však dohromady působí svěžím a mladistvým dojmem. Přestože je kniha od mužů k mužům, troufám si říci, že i ženy v ní najdou mnoho inspirace. I když snaha dotáhnout muže k plotně se podle mého názoru cení. Doufám, že právě díky této knize začne mnoho mužů vařit nebo se ve svém „kuchtění“ zdokonalí.

Kuchařku Muži sobě vydalo nakladatelství REBE books, objednávat můžete na webu muzivari.cz, ale knihu seženete i v dobrých kamenných knihkupectvích.

Zdroj perexové fotografie: Karolína Kounová Roubíčková

Zdroj fotografie u receptu: muzivari.cz

Karolína Kounová Roubíčková

Karolína Kounová Roubíčková

Velmi ráda vařím (a jím) stále něco nového a ještě raději o tom píšu. Více z mého světa točícího se okolo jídla naleznete na mém blogu http://svasniprojidlo.blogspot.com/.

Zanechte komentář



Vaše názory

  • Eliška Studená

    To je super nápad na dárek pro chlapa, zároveň to vypadá dost na úrovni – skvělý počin od českých kuchařských mužských 🙂