Hotová polévka

Zimní polévky na zahřátí: Pravá zelňačka

Na talíři / 26.11.2012

Není lepší způsob, jak se v tomto chladném období rychle zahřát, než si uvařit vydatnou polévku. Přicházíme se zimním speciálem těch nejlepších polévek na zahřátí!

Na naši zelňačku potřebujete:

  • 2 lžíce sádla (nebo slunečnicového oleje)
  • 1 cibule, nakrájená na drobno
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 500 g kysaného zelí, propláchnutého a pokrájeného
  • 2–3 brambory, oloupané a nakrájené na kostky
  • 200 g debrecínské nebo jiné pikantní klobásy, nakrájené na kolečka
  • 250 ml zakysané smetany
  • hrst sušených hub
  • divoké koření: 5 kuliček celého pepře, 5 kuliček nového koření, 2 bobkové listy
  • 1 lžička sladké mleté papriky
  • sůl

Postup

Jak na to

Příprava lahodné polévky je snadná. Zdroj: Kristýna Szkanderová, Generace21

Cibuli nakrájíme na jemno a orestujeme na rozpáleném tuku či oleji v hrnci. Přidáme nakrájenou klobásu na kostičky a cca 4 minuty v hrnci smažíme dozlatova. Přidáme na malé kostičky nakrájené brambory a zelí a hrst sušených hub (ideálně předem namočených). Můžeme použít i žampiony nebo polévku vařit bez hub, pokud je nemáte rádi. Zalijeme 1,5 l vody. Osolíme, přidáme pepř, nové koření, mletou papriku a bobkové listy. Přibližně po 40 minutách dušení pod pokličkou můžeme použít zakysanou smetanu, kterou smícháme s cca 100 ml mléka a hladkou moukou. Necháme projít varem, okořeníme podle potřeb a můžeme podávat.

Dobrou chuť!

Tip redakce: Chcete-li polévce dodat barvičku a chuť, přidejte trochu mleté chilli papričky. Vaření můžete urychlit tím, že si brambory uvaříte zvlášť a přidáte je do polévky až budou změklé.

Hotovo

Přejeme vám dobrou chuť! Zdroj: Kristýna Szkanderová, Generace21

V příštím díle se můžete těšit na netradiční bramboračku, pravou francouzskou cibulačku, česnečku a mnohem víc!

Zdroj perexové fotografie: Kristýna Szkanderová, Generace 21

Kristýna Szkanderová

Kristýna Szkanderová

Neustále se učím žít každým okamžikem naplno. Věřím v sebe, lepší zítřky a to, že v životě dokážu vše, co budu chtít. Miluji ironii a smysl pro humor, který je možná lehce kontroverzní. V životě se řídím pod heslem: Nejvíc nás motivují ti, kteří nám nevěří!

Zanechte komentář



Vaše názory

  • Míra

    Po dodání smetany a mouky a uvedení do varu bych ještě nechal 20 min. vařit, aby nebyla cítit ta mouka

  • Barbora Venháčová

    O víkendu máme zelňačku. 🙂 Děkuju za další variantu této skvělé polévky.

  • Lucie Bekeová

    Tenhle týden jsem ji uvařila a měla úspěch i mimo domov. :))

  • Kristýna Szkanderová

    Fakt? No to mám radost 🙂 Je to taková naše domácí specialitka 🙂