Zamilujte si Řecko, obzvlášť na talíři

Na talíři / 22.7.2013

Řecko je zemí kontrastů, které můžete okusit na jazyku. A nemusíte ani cestovat nikam daleko.

Čas dovolené je v plném proudu, a tak možná i vy cestujete za mořem. Pokud však z nejrůznějších důvodů nemůžete odjet do zahraničí relaxovat, přesto byste ale chtěli uposlechnout volání moře alespoň symbolicky, začtěte se do našeho článku. Dozvíte se o nejlepších lahůdkách Řecka, které není těžké připravit vlastními silami. V Řecku se tak ocitnete hned. A pokud se do Řecka chystáte, máme pro vás tipy, které musíte vyzkoušet!

Řecko je známé svými výbornými velkými černými olivami kalamata a kvalitním olivovým olejem, které také v hojné míře vyvážejí do světa. Mezi další kulinářský artikl patří řecké oregano, které oproti tomu klasickému má výraznější chuť, protože roste pod plným sluncem. Oregano také tvoří hlavní základ směsi koření nebo je mnohdy jediným kořením na masa, brambory nebo již zmíněný řecký salát.

Tzatziky

Tzatziky mají být pěkně husté. Zdroj: sxc.hu

Zřejmě nejznámějšími pokrmy, které se dostaly do povědomí snad každého, je řecký salát a tzatziky. Na tzatziky je potřeba jen pár základních surovin, mezi hlavní patří okurka a řecký jogurt. Pro ideální konzistenci použijte opravdu hustý jogurt řeckého typu a oloupanou polní okurku,  která v sobě nemá tolik vody. Nakonec stačí opepřit, osolit, přidat drcený česnek, trochu kopru a olivového oleje a můžete si na nich pochutnávat například ke grilovanému masu. Řecký salát pak kromě čerstvé zeleniny a již zmíněného výborného oleje doplňuje sýr feta z ovčího mléka.

Grilovaného masa si v Řecku totiž také poměrně užijete. Opékané kusy masa přímo na otočném rožni – gyros – totiž koupíte na každém rohu. Do pity vám kromě gyrosu mohou naservírovat i souvlaki, špíz z opečených kousků masa. Tradičně pitu kromě zeleniny, masa a tzatziků ještě doplňují hranolky. Vše v jednom obalu tak, abyste je mohli jíst za chůze po krásných zákoutích řeckých historických měst.

Jelikož je Řecko přímořským a ostrovním státem, není zde nouze ani o ryby a mořské plody. Pokud si na nich však chcete pochutnat v místní restauraci, ubezpečte se, že jsou skutečně čerstvé. Řekové totiž velmi rádi turistům servírují tyto pokrmy z mražených polotovarů. Vnitrozemská kuchyně pak nabízí hlavně skopové nebo kůzlečí maso v nejrůznějších dušených formách, zapečené nebo na grilu. Mezi populární zapečený masový chod patří musaka.

Připravte si s námi: Musaka

Musaka

Šťavnaté a překypující chutí, to jsou musaka. Zdroj: Karolína Kounová Roubíčková, Generace 21

Na čtyři porce budete potřebovat

  • střední lilek a podobně velkou cuketu
  • jednu velkou cibuli
  • 200g mletého hovězího nebo skopového masa (nebo kombinaci)
  • 400g sekaných rajčat
  • stroužek česneku
  • olivový olej
  • pět středních brambor (i víc, podle libosti)
  • deci a půl mléka
  • dvě lžíce másla
  • dvě lžíce mouky
  • muškátový oříšek
  • skořici
  • sůl a pepř

Nejdříve si lilek a cuketu nakrájejte asi na půl centimetru široké plátky. Lilek je možno posolit a nechat vypotit, ale nutnost to není. Potom cuketu i lilek posypte trochou skořice, ogrilujte na oleji na kontaktním grilu (aby změkly a objevila se mřížka). To jde samozřejmě udělat i na grilovací pánvi, zelenina však nabere více oleje. Zeleninu pak ještě osolte a dejte stranou.

Nyní přijde na řadu bramborové patro. Brambory očistěte a dejte vařit celé asi na 15 minut. Pak je nakrájejte na centimetrové plátky, osolte a posypte skořicí.

Na masové patro zpěňte na oleji cibuli na kostičky a rozsekaný česnek, přidejte mleté maso a nechte zhnědnout. Pak přidejte sůl, pepř, skořici a ještě chvíli opékejte. Přisypte rajčata a nechte asi 20 minut provářet, až bude směs opravdu hustá bez viditelné vytékající šťávy. Dosolte a dejte stranou.

A nakonec bešamel. Na másle z mouky připravte světlou jíšku, přilijte mléko a stále míchejte, dokud nevznikne hustý bešamel. Osolte, opepřete a přidejte špetku muškátového oříšku.

Troubu si nyní předehřejte na 180°C. Pekáček vyložte nejprve bramborami, na ně poklaďte lilek a cuketu, masovou směs a navrch pak bešamel. Pekáč vložte do trouby na asi 30-40 minut zapéct tak, aby bešamel na povrchu zezlátl.

Stolování je v Řecku prostou záležitostí, i v těch nejlepších tavernách najdete na stole igelitový ubrus v řeckých barvách (modré a bílé), který vám mnohdy „zpříjemní“ navíc ještě papírovým prostíráním. Nenechte se odradit, právě takové taverny skýtají tu nejautentičtější řeckou kuchyni. Obvykle jsou ve vlastnictví rodin a šéfkuchařkou tam je máma nebo babička.

Pita

Řecká varianta rychlého občerstvení, pita a souvlaki. Zdroj fotografií: sxc.hu

Pokud po náloži opravdu vynikajícího jídla zatoužíte po sladké tečce na závěr, ani zde nepřijdete zkrátka. Řecké cukrovinky jsou opravdu nabité sladkou chutí, proto jich plně postačuje jen malý kousek. Mezi nejznámější patří baklava, pečená cukrovinka z filo těsta, ořechů a medu. Méně známé, ale stejně výborné jsou loukomades, malé koblížky podávané s ořechy a medem.

Autentickou řeckou kuchyni můžete vyzkoušet i v Česku. Příjemným podnikem je například restaurace Poseidon v Písku, velmi známou pak pražská Zorbas. Pokud si na přípravu tradičních pokrmů netroufáte sami, tady rozhodně nešlápnete vedle.

Přivezli jste si nezapomenutelné gastronomické zážitky z Řecka? Podělte se s námi o ně v komentářích.

Zdroj perexové fotografie: sxc.hu

Karolína Kounová Roubíčková

Karolína Kounová Roubíčková

Velmi ráda vařím (a jím) stále něco nového a ještě raději o tom píšu. Více z mého světa točícího se okolo jídla naleznete na mém blogu http://svasniprojidlo.blogspot.com/.

Zanechte komentář