Jezte zdravě a chutně, dejte si k obědu salát!

Na talíři / 29.7.2013

Zakousněte se do šťavnatých zelených lístků rukoly nebo hlávkového salátu v podobě hlavního chodu! 

Obědové saláty se stále více stávají běžnou položkou na menu českých restaurací. Původně salát sloužil jako náhrada ‚plnohodnotného‘ jídla, když došly suroviny. Alespoň tak to bylo v případě italského vynálezce salátu Caesar, který natrhal salát místo přílohy a stvořil tak jeden z nejznámějších pokrmů nejen v severní Americe. Zajímavostí je, že pravý salát Caesar neobsahuje smažené ani grilované kuřecí maso, spíše jsou v něm důležité ančovičky, česnek a žloutky. Kuřecí Caesar ale také chutná znamenitě, možná proto je tak oblíbený i ve fastfoodových řetězcích.

My jsme pro vás připravili rychlé recepty na osvědčené saláty, kde se téměř nemusíte zabývat tepelnou úpravou. Hlavní je ale jídlo hned podávat, předností salátových pokrmů je totiž vždy jejich čerstvost.

saláty 1

Zdravé saláty si naservírujte v teplém letním dni, chutnat budou i v kombinaci s grilováním.

Nejoblíbenějšími druhy salátů jsou:

  • hlávkový salát – zelený, s chutnými ‚srdíčky‘ ve středu salátu, po utrhnutí co nejdříve spotřebujeme
  • ledový salát – křehký, světle zelený, křupavý, dlouho vydrží čerstvý
  • rukola – štiplavá výrazná chuť s ořechovým nádechem, podáváme i s ovocem či restujeme
  • lollo rosso kadeřavý – červený, křupavý, vhodný jako dekorace pokrmu
  • římský salát – méně výrazná chuť, vhodný i na grilování a pečení – zůstane pevný a foremný
  • čekanka – červená nebo bílá, nahořklá chuť, při vaření vyřízneme ‚srdíčko‘, aby nezhořkla

rukolový salát

Pro lepší vzhled a chuť jsme přidali ještě polníček. Ale opatrně s množstvím, je aromatický.

U salátů se nemusíte bát kombinovat různé chutě, třeba rukolu s ořechy nebo ledový salát s tuňákem. Stejně tak je výhodou možnost upravit si množství ingrediencí na míru. Proto u našich receptů nikde nemáme gramáž nebo počty, záleží jen a jen na vaší chuti.

Tip: Saláty nekrájejte, ale trhejte. U pokrmů z více druhů salátů platí poměr 1:1, v salátu s rukolou zase doporučujeme nešetřit na brusinkách, protože dodají pokrmu lahodnou nasládlou chuť.

Salát Ruccola

  • lístky rukoly
  • listy ledového salátu
  • brusinky
  • kokos
  • sůl
  • pepř

Tip: Kokos nahraďte vlašskými ořechy a pokapejte medem.

Salát Mozzarella s opečenou slaninou

  • listy hlávkového salátu
  • listy ledového salátu
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej
  • rajčata cherry
  • mozzarella v nálevu
  • slanina

Tip: Slaninu opravdu dobře opečte, na salátu pak bude příjemně křupat. Nakrájené mozzarelly dejte na talíř méně, je povahou dosti sytá.

mozzarella salát

Mozzarella a rajčata tvoří překvapivě skvělou kombinaci s opékanou slaninou.

Salát s grilovaným kuřecím masem a parmazánem

  • listy ledového salátu
  • listy hlávkového salátu
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř
  • slunečnicová semínka
  • kuřecí prsa
  • koření na kuřecí maso – na gyros, grilované kuře apod.
  • parmazán Gran Moravia

Příprava: Kuřecí prsa osolte a okořeňte, dejte na grilovací nebo normální pánev a opékejte z obou stran cca 10 minut. Natrhané saláty promíchejte s olivovým olejem, semínky a okořeňte. Poklaďte nakrájenými grilovanými prsy a zasypejte nastrouhaným parmazánem.

kuřecí salát

Dozlatova opečené maso tvoří báječnou kombinaci s parmazánem a křehkým salátem.

K salátům se hodí rozličné zálivky a krémy, my si vybrali koprovou, kterou u salátů často nepotkáte, ale my vám ukážeme, že je zbytečně podceňovaná.

Koprová zálivka – zakysaná smetana, smetana na šlehání 31%, kopr, sójová omáčka, pepř, sůl.


Ingredience v našich salátech můžete mezi sebou volně kombinovat, dostanete se tak k nepřebernému množství zajímavých chutí! Dejte salátům na vašem talíři šanci a užívejte krásného léta.

Zdroj fotografií: Eliška Studená

Eliška Studená

Eliška Studená

Jsem ve fázi hledání sebe a ženy ve mě, vaření mi k tomu poskytuje voňavou a kreativní cestu. Pomáhá mi, já jeho prostřednictvím pomáhám lidem kolem. Objevuji chuť jednoduchých pokrmů, prostých čistých chutí potravin, hledám to pravé ořechové i makové. Ovlivňujeme to, co nám vyjde z rukou, i svou náladou, myslí? Mým cílem je udělat si z jídla meditaci, klid, prožitek, láskyplné dílo. Držte mi palce, ať se to zdaří.

Zanechte komentář