Vegetariánská kuchyně pro labužníky

Labužníci, pozor! Kuchařka vás pohostí vegetariánsky

Na talíři / 3.7.2013

Na vysoké úrovni se najíte bez masa. Nevěříte? Kniha Vegetariánská kuchyně pro labužníky vám to dokáže!

Když jsem dostala do ruky knihu Bettiny Matthaeiové, po prvním prolistování jsem se na její recenzi vyloženě těšila. Věděla jsem totiž, že si ji užiji od začátku až do konce. Krásně zpracovaná kuchařka s dechberoucími fotografiemi, netradičními recepty a zajímavými chutěmi si totiž žádá vaší pozornost! To, že jde o vegetariánské recepty, je až druhotné a při čtení samotné kuchařky mě na tento fakt nic neupozorňovalo. Možná to bylo tím, že nejde až tak o vegetariánské recepty jako o recepty bezmasé. Tradiční vegetariánské suroviny jako například tofu totiž v knize najdete jen okrajově.

Co najdete, jsou však neobvyklé recepty, využití surovin netradičním způsobem a neotřelé variace na klasická a prověřená jídla. Čekají vás efektní jídla s promyšlenou souhrou chutí, barev a textur, které na vašem jazyku zahrají koncert. Můžete vyzkoušet například gazpacho jako salát nebo salát caesar jako polévku. Příprava pokrmů z kuchařky pro vás nebude několikahodinovou dřinou, vynikající jídlo totiž připravíte celkem rychle. Nečekejte ani složité postupy, samotné vaření bývá nepříliš náročné, zatímco výsledek bude tvrdit opak.

Kniha je přehledně členěná do kapitol, v nichž se dozvíte, jak připravit ty nejlepší předkrmy, polévky, hlavní jídla a další chody. Jednotlivé pokrmy jsou však poměrně variabilní, takže hlavní chod můžete například připravit v menším jako předkrm nebo předkrm servírovat jako netradiční dezert. Na konci knihy navíc naleznete inspiraci k vytvoření kompletního menu v podobě již sestavených pokrmů do tematických sledů.

Detail - kuchařka

Nádherná kombinace barev, vynikající design fotografií. No není k nakousnutí?

Kromě receptů na jednotlivé chody získáte inspiraci například na jedlé dárky pro přátele nebo přípravu přírodních ochucovadel k vašemu kulinaření. To vše nabízí speciální oddíl v závěru knihy.

Z kuchařky jsem vyzkoušela hned několik receptů, podělím se s vámi o jeden do letního počasí jako stvořený. Všechny recepty, jež jsem připravovala, měly jasný postup a velmi dobře se podle nich pracovalo. Rajčatovo-bazalkový sorbet je jedním z těch jídel, která můžete servírovat před, nebo po hlavním jídle, záleží jen na vás.

Rajčatový sorbet s bazalkou

Rajčatovo-bazalkový sorbet

Rajčata s bazalkou a vodkou ve zmrzlé variantě trošku připomínají Bloody Mary.

Pro čtyři osoby

  • 3 konzervy celých loupaných rajčat
  • 1/2 svazku bazalky
  • 3 lžíce vodky
  • 3 lžíce koncentrované šťávy z agáve
  • 1-2 lžičky sherry octa
  • sůl
  • černý pepř
  • 1/2 lžičky kajenského pepře
  • worcesterská omáčka

Rajčata okapejte v cedníku, pak z nich vymáčkněte semena a odstraňte stopku, získáte tak dužinu k dalšímu zpracování. Bazalku spolu s rajčaty, vodkou, šťávou z agáve a octem rozmixujte dohladka. Dochuťte solí, pepřem a worcesterskou omáčkou.

Směs nalijte do misky, překryjte potravinářskou fólií a nechte mrazit 3-4 hodiny. Po dvou hodinách směs v mrazničce promíchejte a to opakujte každých  30 minut, dokud směs dostatečně nezmrzne. Sorbet pak rozdělte do sklenic a servírujte s čerstvou bazalkou.

Jelikož je kniha překladem ze zahraničí, kde běžně disponují s u nás těžko dostupnými surovinami, možná pro vás bude čas od času obtížné dodržet přesnou recepturu a budete muset improvizovat a trošku „babicovat“, neboli nahrazovat tyto suroviny jinými. Nejde však o velmi častou věc, a proto se není rozhodně čeho bát.

Kniha Vegetariánská kuchyně pro labužníky v mých očích na českém trhu chyběla. Mnoho Čechů totiž bezmasé jídlo považuje jaksi za neúplné, což tato kuchařka hravě zvládne vyvrátit. Pokud chcete jít s dobou, poznávat zajímavé kombinace chutí a stravovat se lehce a zdravě, už nemusíte složitě hledat informace a recepty. Kuchařka Bettiny Matthaeiové vám uceleně podává vše podstatné.

Kuchařku vydalo nakladatelství Euromedia Group – Ikar. Zakoupit ji můžete například na bux.cz nebo ve všech dobrých kamenných knihkupectvích.

Zdroj fotografií: Karolína Kounová Roubíčková, Generace 21 (fotografie pořízeny z knihy Vegetariánská kuchyně pro labužníky od nakladatelství Euromedia Group – Ikar)

Karolína Kounová Roubíčková

Karolína Kounová Roubíčková

Velmi ráda vařím (a jím) stále něco nového a ještě raději o tom píšu. Více z mého světa točícího se okolo jídla naleznete na mém blogu http://svasniprojidlo.blogspot.com/.

Zanechte komentář



Vaše názory

  • Ely

    Kuchařka vypadá opravdu skvěle, myslím, že se po ní v knihkupectví podívám 🙂
    Děkuji za inspiraci~