Milujeme vegetariánské grilování

Na talíři / 26.6.2013

Grilovací sezóna je v plném proudu a nad žhavými uhlíky nemusí nutně vonět jenom maso.  Počasí přímo vybízí k přípravě jídla na ohni nebo grilu. Nemusíte se omezovat, ani když maso není právě vaším oblíbeným pokrmem. Vyzkoušejte naše vegetariánské menu a objevte krásu zeleninových jídel na grilu!

Jako předkrm bude pečená červená řepa s kozím sýrem, hlavní chod tvoří zeleninové balíčky s cizrnou a sladkou tečku tentokrát představuje grilovaný banán s medem a skořicí. Vše je úplně snadné, příprava ve stylu zabal do alobalu a počkej, až bude hotovo, nepřekáží v zábavě s přáteli a množství se podle počtu strávníků lehce upravuje.  Věřte, že toto menu zláká i leckterého masožrouta.

Pečená červená řepa s kozím sýrem

Pečená řepa

Řepa dostane na grilu úplně nový rozměr. Zdroj: Karolína Kounová Roubíčková

Potřebujete (na každou porci):

  • 1 střední, pevnou červenou řepu
  • 50 g pevnějšího kozího sýra
  • olivový olej extra virgine
  • sůl

Červenou řepu omyjte, neloupejte a celou pečlivě zabalte do alobalu. Dobře se peče mezi popelem a uhlíky na okraji grilu. Pokud ji pečete na mřížce nad uhlíky, pravidelně ji otáčejte. Řepa se peče poměrně dlouho (zhruba 30 minut), dejte ji proto grilovat hned na začátku.

Připravte si kozí sýr. Nakrájejte velmi tenké plátky, můžete je i naškrábat škrabkou. Hotovou řepu vybalte z alobalu, napíchněte na vidličku a oloupejte. Pak ji nakrájejte na tenké plátky a naskládejte je na talíř. Řepu prokládejte plátky kozího sýra. Jídlo nakonec jemně osolte (podle slanosti sýru) a pokapejte olivovým olejem.

Tip: Červené řepy se rozhodně nebojte. Pokud ji máte spojenou s podivným kompotem ze školní jídelny, pečená vás rozhodně mile překvapí. Řepu vybírejte vždy spíše menší a hlavně pevnou. Čerstvá je krásně sladká a křupavá.

Zeleninové balíčky s cizrnou

Grilovaná zelenina

V balíčku se chutě hezky prolnou. Zdroj: sxc.hu

Potřebujete (na každou porci):

  • 4 lžíce cizrny, buď den předem namočené, nebo z konzervy
  • 5 cherry rajčátek
  • ½ malé cuketky (nebo lilek, patizon…)
  • polovina žluté a polovina červené papriky
  • ½ lžičky kůry z bio citronu, čerstvě nastrouhané
  • sůl, pepř
  • provensálské koření
  • olivový olej extra virgine
  • sýr feta nebo balkánský (jaký máte radši, ale je potřeba dobrý, slaný a drobivý)

Do misky dejte omytá rajčátka, okapanou cizrnu. Cuketku nakrájejte na silnější půlkolečka, papriky na proužky. Přijdejte do misky.

Balíčky jsou velmi variabilní, můžete je naplnit libovolnou směsí různých druhů zeleniny. Nebojte se experimentovat s kombinacemi a upečte si to, na co máte zrovna chuť. K dochucení použijte čerstvé bylinky, místo provensálské směsi zkuste třeba tymián, rozmarýn, nebo bazalku.

Ke směsi zeleniny a cizrny nastrouhejte citronovou kůru, jemně osolte, opepřete a přidejte bylinky. Zeleninu zakapejte olivovým olejem a vše v misce řádně rukou promíchejte.

Z alobalu vystříhněte co největší čtverec. Do jeho středu vysypte na hromádku zeleninovou směs. Pak okraje a rohy alobalu spojte a vytvořte z něj měšec, nad zeleninou pořádně utěsněte, můžete i převázat provázkem. Balíček umístěte na gril a nechte grilovat cca 20 minut.

Pak balíček rozvažte (tahle fáze nádherně voní), rozložte a zeleninu buď přesuňte do misky, nebo nechte v alobalové mističce. Nakonec jídlo posypejte rozdrobenou fetou.

Pečené banány

Banány doplňte vanilkovou omáčkou. Zdroj: freedigitalphotos.net, Piyachok Thawornmat

 

Pečený banán s medem a skořicí

To nejsnadnější nakonec. K přípravě dezertu potřebujete opravdu jen to, co je zmíněno v názvu. Banán, med a skořici. A samozřejmě nezbytný alobal.

Z alobalu si připravte obdélník dost velký, aby do něj šel banán neprodyšně zabalit.

Pak oloupejte banán, položte ho na alobal, pokapejte medem a jemně poprašte mletou skořicí.

Banán řádně zabalte do alobalu a nechte asi 10-15 minut na grilu (ne úplně na středu, spíš někde při kraji).

Po rozbalení by měl být měkký, téměř kašovitý, nasáklý medem a krásně vonící. U nás je jíme rovnou z alobalu.

 

Stravujete se vegansky? Pečená řepa chutná skvěle i samotná, jen pokapaná olivovým olejem. Stejně tak balíčky se zeleninou se bez sýru obejdou, připravte si místo něj třeba vlastní směs čerstvých bylinek.

Zdroj perexové fotografie: sxc.hu, phostezel

Pavlína Skálová

Pavlína Skálová

Zanechte komentář