tymián a oregano

Provoňte svou kuchyni čerstvými bylinkami

Na talíři / 16.6.2013

Zkuste vařit s čerstvými bylinkami, jejich chuť a hlavně vůně dokáže i jednoduché jídlo proměnit v požitek.


Nabízíme vám přehled nejčastěji dostupných druhů bylinek, které se používají v čerstvém stavu. A také tipy k jejich využití v kuchyni. Nevíte, jak která bylinka vypadá? Latinský název i popis snadno získáte prostřednictvím atlasu. A rozhodně nepotřebujete knihu, podívejte se třeba sem.

máta
Když má máta vhodné podmínky, velmi rychle roste.

K pěstování bylinek nepotřebujete nutně zahradu, většině druhů se daří i na balkóně nebo doma za oknem. Můžete začít od semínka nebo si nakoupit květináčky s již vypěstovanými bylinkami a poté se o ně starat a sklízet vlastní úrodu.

Kde je koupit?

Čerstvé bylinky lze získat prostřednictvím bedýnek, z farmy, nebo na farmářském trhu. A to jak v květináčích jako sazeničky, tak ve svazečku k rychlé spotřebě. Bylinky v květináči nabízí různá zahradnictví, v některých případech zde oceníte i možnost objednání přes internet.

Rostliny v květináči je vždy lepší koupit ty, které byly vypěstované u nás a jsou zvyklé na naše podnebí, nerozmazlené teplem. Bylinky najdete i v supermarketu, nebo obchodech se zeleninou, v květináčích je nabízejí například česká firma Bylinky. Koupit si můžete i krabičku s již nařezanými bylinkami a to jak jeden druh, tak i směsi.

Spojte nákup bylin s výletem,  do zahradnictví vás zve pan Jakub Krulich:

„Plánujete-li si vysázet bylinkový záhon nebo truhlík či okrasný květináč, stojí za to, navštívit naše zahradnictví. Takřka v centru Prahy naleznete zelenou oázu parku s historickým klášterním zahradnictvím, které bylo založeno před 80 roky. Nachází se v Praze 6 – Břevnově. Naleznete zde mimořádný sortiment bylinek domácích i exotických, pro gurmány, i rostliny léčivé. Veškeré rostliny jsou pěstovány přímo v zahradnictví nebo trvalkové školce, takže jsou zvyklé na naše klima a nadále dobře prospívají.“

Jako od babičky…

Vzpomínáte si, jak o prázdninách voněly babiččiny polévky a bramboráky? Z čeho vám vařila čaj? Jak intenzivní chuť měla koprová omáčka? K české kuchyni čerstvé bylinky patří a mnoha našim jídlům dodávají specifické chutě i vůně.

pažitka

Poupata pažitky, její květy mohou pokrmy krásně ozdobit.

Petržel (kudrnka) – Vhodná do polévek, nádivky i bylinkového másla.

Libeček – Rostlina připomínající svým aroma magi, spolu s petrželkou a pažitkou krásně ochutí vývary.

Pažitka – Hodí se do salátů, bylinkových másel, pomazánek, polévek, nebo třeba jen tak na chleba s tvarohem, použít můžete i její růžové květy – k ozdobení nejrůznějších jídel.

Kopr – Pokud neholdujete koprové omáčce, zkuste ho přidat třeba do směsi pomazánkových bylinek. Báječně poslouží při nakládání okurek. Bez kopru nebo máty se neobejte ani řecké tzatziki.

Máta – Mátový čaj uklidní žaludek, pomůže v bylinné směsi proti nachlazení, osvěží letní ledové nápoje a její lístky ozdobí nejrůznější dezerty.

Meduňka – V čajovém nálevu uklidňuje a pomáhá usnout, stejně jako u máty její lístky poslouží v nápojích i jako jedlá ozdoba sladkostí.

Majoránka – Nezaměnitelnou chuť dodává klasickým bramborákům i bramborové nebo houbové polévce. Hodí se k luštěninám. Krásně navoní restovaná játra. A ještě pomáhá dobrému trávení. Nasušte si ji i na zimu, v dobře uzavřené nádobě svou vůni neztratí.

O bylinkách pěstovaných s láskou hovoří Jakubcovi:

„Bylinky (oregáno, tymián, libeček a mátu) předpěstováváme pouze na baltském substrátu absolutně bez hnojiv. Rozhodli jsme se, že se v dnešní době supermarketů a překupníků nevzdáme a pěstujeme naši zeleninu opravdu s láskou. A s otevřeným srdcem ji nabízíme všem lidem co rádi vědí, co jedí.“

Z lesů a luk…

Aneb divoké bylinky, které naleznete volně v přírodě. Tady zmíníme jen několik druhů, které lze využít i pro kuchyni, nejen k léčení.

Rozkvetlé saláty..

Mnoho kvetoucích rostlin se dá využít i v kuchyni, ne však díky chuťovým vlastnostem, ale jako ozdoba. Na sběr volně rostoucích jedlých kvítků se vybavte atlasem rostlin a sbírejte jen to, co bezpečně poznáte. Odměnou vám bude krásně barevný salát nebo dezerty ozdobené barevně ladícími kvítky.

Medvědí česnek – Na jaře na některých místech v lesích najdete rostlinu s bílými květy a většími hladkými listy, vzhledově je medvědí česnek podobný konvalince, která je jedovatá. Ale jakmile list utrhnete a rozemnete, výrazné česnekové aroma vás nenechá na pochybách. Medvědí česnek se hodí do pomazánek, nádivek, k masu a lze z něj vyrobit také skvělé pesto.

Kopřiva – Nejen do velikonoční nádivky, ale také do polévek využijete rostlinu, která se vyskytuje hojně téměř všude, do zelené jarní polévky můžete nakombinovat kopřivu s mladými lístky smetanky, bršlice kozí nohy a popence.

Šťovík – Mladé kyselé lístky můžete nasekat do salátových zálivek nebo jimi pokrmy posypat, pokud chcete dodat kyselost.

Popenec – Drobná, fialkově kvetoucí rostlinka vhodná do pomazánek i salátů.

Středomořské chutě a vůně

Leckteré námi pracně pěstované bylinky rostou v teplejším podnebí skoro jako plevel. Určitě jste na dovolené ochutnali pokrmy výrazných bylinných chutí i vůní. Jižněji dosahují daleko výraznějšího aroma, nicméně čerstvě vypěstované bylinky z našeho podnebného pásma jsou pořád stokrát lepší než ty sušené, dlouho skladované v sáčku.

rozmarýn

Rozmarýn v bylinkovém záhoně.

Bazalka – Nejen salát caprese se bez ní neobejde! Bazalka je skvělá v salátech i těstovinách. A co teprve vlastnoručně připravené domácí pesto, to je lahůdka.

Tymián – Dodává chuť nejrůznějším zeleninovým jídlům i masovým omáčkám, hodí se k pečenému a grilovanému masu, zelenině i k rybám. Tymián se nebrání ani sladkému, například v kombinaci s malinami vytváří na jemném základu pozoruhodnou souhru.

Rozmarýn – Báječný je ke grilovaným a pečeným masům, na slané koláče i k pečeným bramborám.

Estragon – Hodí se ke kuřecímu masu, do omáček i salátových zálivek. Pro přípravu zálivek je skvělý vinný ocet, v němž byl estragon naložený a propůjčil mu svou chuť a vůni.

Levandule – Může být součástí uklidňujících čajů, pomáhá proti bolesti hlavy. Také se objevuje ve směsích provensálského koření. Skvěle poslouží ve sladké kuchyni, sušenou levandulí můžete navonět cukr, kvítky použít do bábovek, sušenek i madlenek.

Šalvěj – Šalvěj nemusí být jen pomocí pro bolavé zuby nebo krk. Můžete jí dochutit maso nebo ji použít do smetanové omáčky na těstoviny.

Yzop – Používá se jako součást povzbuzující čajové směsi, ale také do salátů a polévek.

Dobromysl – oregano – Není sice bylinka středomořská, je hojně rozšířená, nicméně skvělá hlavně do rajčatových omáček a na pizzu a bývá také součástí provensálského koření. Použít ho lze také k pečenému masu a rybám.

Petržel (hladkolistá) – I tato bylinka už u nás zdomácněla, ale oblíbená je zejména v italské kuchyni. Používá se do polévek, omáček, na těstoviny.

Nebojte se exotiky!

Citronová tráva (lemongrass) – Používá se v asijské kuchyni k masu, mořským plodům, k rýži i do salátů, pokrmům dodá jemnou citronovou příchuť, ale nikoli kyselost. Hodí se také jako bylinka pro přípravu čaje, do směsí i samotná.

Koriandr – Je ve světě velmi rozšířený, hodí se do omáček, polévek, čerstvé lístky do salátů. Ne každý ale jeho zvláštní chuť snese, vyzkoušejte!

Za oknem…

Ne každá bylinka vydrží dlouho za oknem v místnosti. Když se rostlinám nedaří, je lepší natě sklidit a pořídit si zase nové. Rozhodně je ekonomičtější, když vám bylinky vydrží a rostou co nejdéle. Dbejte na to, aby měla rostlinka dostatečně velký květináč (z malých květináčků je můžete přesadit), dost místa, vody i světla. Lépe se bylinkám bude dařit na balkoně. Větší květináč nebo truhlík osázený směsí bylinek je nejen užitečný, ale také dobře vypadá!

 

Používáte při vaření čerstvé bylinky? A jaké máte zkušenosti s pěstováním v bytě? Podělit se s námi můžete v komentářích.

Zdroj fotografií: Pavlína Skálová, Generace 21

Pavlína Skálová

Pavlína Skálová

Zanechte komentář