pampušky a ukrajinský boršč

Najíst se vydatně a chutně – to je Ukrajina

Na talíři / 23.6.2013

Ukrajinská kuchyně, to není jen boršč. Tato živá země vás překvapí výtečnými specialitami.

Menu o pěti chodech, hodně vodky, víno, kvas – tak vypadá tradiční stolování na Ukrajině. Zároveň ale skýtá mnoho jedinečných specialit, často plněných, které jsou ale jednoduché jak přípravou, tak nákupem surovin.

Základními surovinami ukrajinských domácností jsou totiž brambory, pohanka, sádlo, maso, ryby, jáhly, houby, červená řepa, ovoce, zelenina a smetana, takže stačí zajít do nejbližšího obchodu a většinu ingrediencí nakoupit tam. Ty specializované najdete v obchodech s ruskými potravinami kalinka.cz nebo bonbonek.cz.

Tradičním pokrmem v Ukrajině je právě boršč, který již pronikl i do českých školních jídelen a domácností. Dále připravují slané lívanečky zvané bliny, pirožky, kebab s cibulí na octě a víně zvaný šašlik, různé saláty z mořských řas, mrkve, zelí a řepy, kaviár a hlavně mají velkou zásobu pokrmů, kdy se základní suroviny plní do různých těst či zeleniny. Varenyky, větší těstovinové placky, vypadají jako palačinky, ale uvnitř ukrývají masovou, zeleninovou nebo jinou náplň. Jejich menší obdoba se nazývá pelmeně. Zelné listy plněné mletým masem a rýží jsou holubci. Pod názvem zrázy najdete bramborové kapsy s masovo-smetanovou náplní. Deruny jsou zase bramboráčky se smetanou, často plněné tvarohem.

Možná v mnohých specialitách poznáváte ruská jídla, tyto dvě země totiž sdílejí historii, a nejen tu gatronomickou. Málokdo ale ví, že z Ukrajiny pochází i jistý druh medovníku, ze sladkých jídel jsou oblíbené ještě syrynky, smažené tvarohové placky, a mlynci, což jsou vlastně palačinky. Ochutnat můžete i typický černoslyv, sušené švestky nakládané v medu a víně, zalité smetanou.

V Česku najdete hned několik restaurací specializujících se na ukrajinské vaření. V Praze zavítejte do restaurace Dnister, pojmenované podle řeky tekoucí přes Ukrajinu. V Brně zkuste Tryzub, kde nabízejí i ukrajinský kvas, což je alkoholický nápoj kvašený z mouky, obilovin a s přídavkem přírodního ovoce. Další známou restaurací je třeba U Kolji v Litomyšli. A pokud tam bude zrovna plno, ukrajinskou kuchyni ochutnáte i v mnoha ruských restauracích, kde mají někdy rozděleny pokrmy na ruský a ukrajinský způsob.

Z hlavního města Ukrajiny pochází recept na kyjevské kuře plněné bylinkovým máslem. My vyzkoušeli jeho odlehčenější formu a připravili jsme kyjevské fazole, vhodné pro jedlíky vydatných jídel i pro vyznavače zeleninové stravy. Pro suroviny stačí jen zaskočit do klasického českého obchodu.

Kyjevské fazole

kyjevské fazole

Kyjevské fazole se jedí bez přílohy, jsou totiž velmi vydatné

Ingredience na 4 porce:

  • 675 g červených fazolí ( i v konzervě)
  • 1 pórek
  • 1 řapíkatý celer
  • 1 lžíce čerstvé petrželky
  • 3 lžíce strouhanky
  • 3 lžíce másla
  • sůl a pepř
  • Na bylinkové máslo:
  • 7 lžic másla
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce čerstvé petrželky

Na smažení: 

strouhanka, vejce, rostlinný olej

Namočte si fazole večer do hrnce s vodou a ráno je ve stejné vodě vařte cca hodinu doměkka. Nebo kupte jednoduše fazole v plechovce, rozdíl nebude tak veliký.

Nejdříve si vyrobte bylinkové máslo. Nechte v misce máslo chvíli změknout a pak do něj prolisujte česnek a najemno nakrájejte omytou petrželku. Promíchejte a na pečícím papíru vytvarujte váleček, který zaviňte do potravinářské fólie a dejte chladit do ledničky. Tip: Dejte máslo do mrazáku, po usmažení se bude roztékat pomalu a lépe si jej v průběhu vychutnáte.

Ve větší míse mačkadlem rozdrťte okapané fazole (bez vody či nálevu) a poté přimíchejte 3 lžíce strouhanky a promíchejte, dokud se hmota nespojí.

Na pánvi pak na másle osmažte nadrobno nakrájený jeden řapík celeru, bílou část pórku a čerstvou petrželku. Smažte za stálého míchání cca 10 minut, poté přidejte připravenou fazolovou směs a vše propojte a prohřejte. Sundejte pánev z plotny a nechte zchladit.

Mezitím si rozkvedlejte vejce a nachystejte strouhanku na obalování. Z vychladlé směsi udělejte čtyři stejné válečky nebo bochánky. Bylinkové máslo rozdělte na čtyři díly a do každého bochánku jej zatlačte. Poté pečlivě pokryjte směsí okolo, aby máslo nevykukovalo a nebylo ani pod příliš tenkou vrstvou směsi.

Kolem bochánku po vtlačení másla je hodně těsta, kterým máslo překryjete.

Kolem bochánku je po vtlačení másla hodně fazolové směsi, kterou máslo překryjete.

Bochánky obalujte ve vajíčku a poté ve strouhance. Na pánvi rozpalte olej a bochánky na něm zprudka opečte ze všech stran. Stačí trochu oleje, ale pak neobalujte strouhankou boční části válečku, protože ta se při malém množství oleje příliš neopeče a bude světlá. Bochánky smažte tak 3 minuty nebo pozorujte, kdy se povrch zbarví dozlatova. Ihned podávejte. K jídlu je dobré servírovat pivo nebo tradiční kvas. Ten koupíte např. na internetovém obchodě bonbonek.cz nebo si jej můžete sami vyrobit.

Recept na kvas je následující:

Nasypte na dno pětilitrové nádoby 800 gramů kousků staršího černého žitného chleba, zalijte 4 litry horké vody a louhujte 4 hodiny. Vodu poté zfiltrujte přes utěrku, přidejte 23 gramů droždí a 450 gramů cukru. Nádobu poté přikryjte utěrkou a nechte kvasit 5-6 hodin. Až uslyšíte, že kvašení ustupuje, slijte nápoj do lahví, přidejte několik hrozinek nebo jiného ovoce, uzavřete a nechte dva až tři dny stát.

Tip: Nezapomeňte, že nápoj silně kvasí, proto jej nesmíte uzavírat špuntem nebo jinou pomůckou.

Ukrajinské kuchyni dejte šanci a možná vás příjemně překvapí.

Zdroj perexové fotografie: wikimedia

Zdroj ostatních fotografií: Eliška Studená, Generace 21

Eliška Studená

Eliška Studená

Jsem ve fázi hledání sebe a ženy ve mě, vaření mi k tomu poskytuje voňavou a kreativní cestu. Pomáhá mi, já jeho prostřednictvím pomáhám lidem kolem. Objevuji chuť jednoduchých pokrmů, prostých čistých chutí potravin, hledám to pravé ořechové i makové. Ovlivňujeme to, co nám vyjde z rukou, i svou náladou, myslí? Mým cílem je udělat si z jídla meditaci, klid, prožitek, láskyplné dílo. Držte mi palce, ať se to zdaří.

Zanechte komentář