rebarbora

Rebarborová sezóna ještě nekončí!

Na talíři / 10.6.2013

Rebarbora ve vás možná nevyvolává nejlepší dojem, měli byste jí však dát šanci. Zkuste naše recepty a rebarbora se stane vaším oblíbencem.

Rebarbora (nebo také reveň) je jedna z prvních jarních rostlin, kterou můžete pro sladkou kuchyni využít. Nevíte, kde ji koupit a jak ji použít? Rádi byste si vypěstovali vlastní rebarboru? Odpovědi i návody vám nabízíme jako na dlani. A nakonec se můžete směle pustit do přípravy vlastních rebarborových dobrot.

O rebarboře

Použití:

Ač zelenina, používá se rebarbora nejčastěji do jídel sladkých. Svou výraznou kyselou chutí osvěží nejrůznější moučníky. Hodí se ke kombinování do ovocných džemů (například s jahodami). Připravíte z ní výborný kompot i různé nápoje. Partnera může dělat v podobě omáčky i masu v jídlech slaných, nebo z ní lze připravit čatní. Vždy by měla před konzumací projít tepelnou úpravou.

Nákup:

Sezóna rebarbory trvá od dubna zhruba do konce června. V tomto období ji snadno seženete jak na farmářském trhu, tak v obchodech se zeleninou. V menším množství se nepravidelně objevuje i v supermarketech. Vybírejte vždy pevné řapíky, co nejčervenější.

Vypěstujte si vlastní rebarboru!

Reveň si můžete celkem snadno vypěstovat i na zahrádce. Není náročná, ale zabere poměrně hodně místa. Pro jednu rostlinu počítejte nejméně metr čtverečný.

Snese slunce i polostín a aby měla dostatek živin, osvědčilo se nám sázet ji na okraj kompostu. Na záhonku je třeba ji živinami zásobovat a průběžně půdu kompostem, nebo uleželým hnojem vylepšovat.

Ze semen se rebarbora pěstuje těžko, nejvhodnějším způsobem je dělení trsů. Kupte si sazenici, nebo si vezměte oddělek od někoho, kdo už rebarboru pěstuje. Sázejte ji brzy na podzim, aby stihla do zimy zakořenit. Na zimu je jistější rostlinu přikrýt kompostem nebo přihrnutím půdy, aby nezmrzla.

Řapíky sklízejte vylamováním, neřežte je, zbytky stonku by pak mohly zahnívat. Také je dobré v sezóně vylamovat květy, aby se rostlina kvetením nevysilovala. Nikdy také nesklízejte déle než do začátku léta, rostlina potřebuje čas, aby nabrala síly na další sezónu. Z vylomeného stonku odkrojte listovou část a řapík už je připraven pro kuchyni.

Užijte si rebarborovou sezónu se šťavnatým moučníkem, osvěžujícím nápojemrychlým kompotem, kterým můžete ozvláštnit jogurt s müsli, nebo puding. Všechny recepty jsou úplně snadné, zvládnete je připravit i pokud jste v kuchyni začátečníkem.

Rebarborové muffiny

rebarborové muffiny

Sladkokyselé muffiny s křupavou krustičkou.

Na 12 klasických muffinů (jeden plech) budete potřebovat:

  • 300 g rebarbory + 3 lžíce třtinového cukru
  • 300 g hladké mouky
  • 1 lžičku kypřícího prášku
  • 100 g třtinového cukru + na posypání (ideální k posypání je nějaký hrubší)
  • 1 lžičku mleté skořice
  • 2 vejce
  • 150 ml mléka
  • 100 g rozpuštěného zchladlého másla

Rebarboru očistěte, odkrojte tvrdé konečky a oloupejte ji. Očištěné stonky nakrájejte na centimetrové kousky a spolu s cukrem dejte do rendlíku a pomalu zahřívejte, aby rebarbora pustila šťávu. Přiveďte k varu a chvíli povařte, pak odstavte a nechte zchladnout.

Do muffinového plechu si připravte papírové košíčky a troubu předehřejte na 200°C.

Mouku prosejte do mísy a promíchejte s kypřícím práškem, cukrem a skořicí. Pak přidejte vajíčka, mléko, máslo a vychladlou rebarboru i se šťávou.

Těsto rozdělte rovnoměrně do košíčků. Povrch každého posypejte trochou hrubého cukru. Pečte cca 20-30 minut, až muffiny vyběhnou, zpevní a povrch zezlátne. Zda jsou upečené můžete ozkoušet zapíchnutím špejle.

Ledový čaj z rebarbory

Připravte si osvěžující ovocný nápoj. Domácí ledový čaj je mnohem lepší a levnější, než ty kupované. Tento chutí připomíná kombinaci ovocného čaje a letní citronády s dotekem vanilky.

rebarborový čaj

Osvěžující ledový čaj s vůní jara.

Na zhruba litr nápoje budete potřebovat:

  • 2 kratší řapíky rebarbory
  • cukr podle chuti
  • ¼ vanilkového lusku
  • 1 limetu
  • led

Rebarboru omyjte. Nakrájejte na kousky a vložte do většího hrnce. Přidejte vanilkový lusk rozříznutý na polovinu. Zalijte zhruba litrem vody a nechte vše společně 20 minut povařit, ke konci varu přidejte cukr, opatrně, nápoj by měl být osvěžující, nikoli přeslazený, přidávejte po lžících a ochutnávejte. Když se cukr rozpustí, odstavte hrnec z plotny a nechte vychladnout. Pokud je nápoj příliš koncentrovaný, klidně ho zřeďte, aby vám vyhovoval.

Limetku omyjte, rozkrájejte na půlkolečka a vložte spolu s ledem do skleněného džbánu. Pak do něj přes sítko přelijte i rebarborový nápoj. Ozdobte jedlými kvítky nebo lístky meduňky a rozlévejte do skleniček.

 Rebarborový kompot

V tomto případě se nejedná o zavařeninu, ale o kompot k rychlé spotřebě. S dochucováním můžete experimentovat a ke snídani si dát jogurt s kompotem vlastní výroby.

Budete potřebovat:

  • 2 řapíky rebarbory
  • 200 ml vody
  • cukr (podle chuti, alespoň 50g)
  • lžíci čersvě vymačkané citronové šťávy
  • mletou skořici

Rebarboru očistěte, oloupejte a nakrájete alespoň na 2,5 cm špalíčky. Do menšího hrnce dejte cukr a přilijte vodu a citronovou šťávu. Směs přiveďte k varu a tři až pět minut povařte, aby trochu zhoustla. Pak do hrnce přidejte rebarboru a malinko mleté skořice. Nechte vařit asi pět minut, až rebarbora trochu změkne. Ochutnejte a přidejte podle potřeby cukr, citronovou šťávu, nebo skořici.

Kompot nechte v hrnci vychladnout. Podávejte k jogurtu, tvarohu, pudingu.. snadno tak vytvoříte skvělou svačinu či snídani.

Jaký je váš vztah k rebarboře? Máte oblíbený recept nebo jste vyzkoušeli nějaký z našich? Podělte se o své zkušenosti v komentářích!

Zdroj fotografií: Pavlína Skálová, Generace 21

Pavlína Skálová

Pavlína Skálová

Zanechte komentář