Putujte s čokoládou aneb Od kakaového bobu až po pralinky

Cestování / 27.6.2013

Nechte se strhnout a cestujte za pomoci všech smyslů čokoládovým příběhem od úplných počátků až do dnešních dnů. 

Čokoláda patří bezesporu k nejpopulárnějším sladkostem na světě, přesto je opředena mnoha otázkami např.: Kde se vzala? Odkud čokoláda pochází? V čem spočívá tajemství výroby kvalitní čokolády? Nebo zda-li je pravdou, že byla využívána také v lékařství. Na tyto otázky a řadu dalších naleznete odpovědi v muzeu Choco Story, kde na vás čeká jedinečná prohlídka, která nadchne jak malé, tak velké, stejně jako nadšence čokoládové historie nebo laiky.

Kde se vzal nápad na vznik muzea

Budova muzea čokolády v Celetné ulici

Budova muzea čokolády v Celetné ulici. Zdroj: Choco Story, Praha

Muzeum čokolády vzniklo na základě osobního nadšení pana Van Belleho a manželů Mestdaghových a je sponzorováno belgickou společností Belcolade, která je poslední továrnou na výrobu belgické čokolády vlastněnou výhradně Belgičany. V současné době se v muzeu nachází téměř tisíc různých exponátů, které vám přiblíží vznik a vývoj výroby čokolády a další zajímavosti o této pochutině.

Muzeum Choco Story
ADRESA: Celetná 10, 110 00 Praha 1
WWW: www.choco-story-praha.cz
OTVÍRACÍ DOBA: každý den 10:00 – 19:00
VSTUPNÉ:    
Dospělí – 180 Kč
Skupiny (min. 10 os.) – 150 Kč
Senioři 65+ / Studenti – 120 Kč
DĚTI 3 – 6 let – 50 Kč
Rodinné vstupné – 2 + 3 – 450 Kč
Školy 6 – 15 let učitelé zdarma – 65 Kč

 

Historická cesta čokolády

Prohlídka začíná v Latinské Americe u předků civilizace Olméků, již ve čtrnáctém století před naším letopočtem. Jihoamerické kmeny zpracovávaly a konzumovaly kakaové boby jako hořký nápoj ochucený pouze kořením. Kdy a proč se čokoláda začala přislazovat, kdo byl prvním Evropanem, který nápoj z kakaových bobů ochutnal, a jak se čokoláda rozšířila po Evropě, prozrazuje následující část expozice.

Kakaovník a expozice věnovaná nejstarší čokoládové historii

Kakaovník a expozice věnovaná nejstarší čokoládové historii. Zdroj: Choco Story, Praha

Věděli jste, že…

Při cestování časem spolu s čokoládou vás jistě zaujmou kuriozity, jako že čokoláda nebyla vždy jen pochutinou, ale například také platidlem, nebo že se používala k lékařským účelům. Za zmínku také stojí sekce prohlídky muzea se zajímavostmi o čokoládě, která vás přesvědčí, jak málo toho o „všem známém“ produktu víme.

Současná výroba, podávání a prodej

Jakmile se prokoušete historií nejpopulárnější laskominy, přesunete se do současnosti a to až k výrobě čokolády a jejím různým druhům, podobám a způsobu balení a servírování. V závěru prohlídka muzea plynule přechází z expozice do prodejny, kde je dále možné na vlastní oči vidět výrobu nejen čokoládových produktů, kterým nelze odolat.

Sošky z belgické čokolády

Sošky z belgické čokolády. Zdroj: Choco Story, Praha

Pokud váháte, co s volným odpolednem, pak návštěvu muzea Choco Story vřele doporučuji. Pokud vás neuspokojí množství informací ani estetické vjemy v rámci expozice, pak věřím, že překvapení v závěru prohlídky vás jistě potěší.

Zdroj perexové fotografie: Wikipedia.org

Alžběta Holková

Alžběta Holková

Nevím přesně co chci, ale jdu si za tím :-) Jakékoliv dotazy a připomínky mi můžete sdělit buď prostřednictvím komentářů nebo na alzbeta.holkova@generace21.cz .

Zanechte komentář



Vaše názory

  • Zdenka Folvarčná

    Velmi zajímavé, jelikož čokoládu zbožňuji . Informace jsou orginální a moc hezké. Jen tak dál a přeji rozlet do dalších témat. Určitě mnoho žen potěší pěká témata bez politických úvah.

    • Alžběta Holková

      Děkuji, jsem ráda, že se článek líbí. S myšlenkou na čokoládu se dá na politiku snadno zapomenout 😉