Domácí limonáda z bezových květů vám zabere chvilku a chutná skvěle

Na talíři / 5.6.2013

Udělejte si doma šumivou šťávu z čerstvých bezových květů, které právě začínají kvést. Přineste si domů kus přírody. Sice je teprve začátek června, ale podél cest už voní bezové květy. Trend bezinkových sirupů se v poslední době rozšířil i do supermarketů, proč si tedy neudělat vlastní bezovou šťávu doma? Vyzkoušeli jsme jednu, která je osvěžující a šumivá. Víme, že počasí bezinkovým experimentům zatím nepřeje, my jsme vám ale nachystali recept do zásoby, který můžete uskutečnit hned, jak vysvitnou první paprsky sluníčka. Na závěr jsme ještě připojili jednoduchý popis pro výrobu sirupu z květů.

Srovnání cen:

  • 9 litrů domácí šťávy:  cukr za cca 54 korun a citrony za 28 korun, dohromady 82 korun – vydrží uzavřená a v chladu i čtyři měsíce
  • 500 ml bezinkového sirupu SODASTREAM na 9 litrů šťávy podobné té naší: v lekarna.cz za 97 kč při osobním odběru – s dobou spotřeby do 90 dní +  set na výrobu bublinkového nápoje za cca 999 kč při osobním odběru
  •  ‚domácí‘ bezinkový sirup ze svetbedynek.cz za 139 kč při osobním odběru (zalít perlivou vodou)

Kosmatice neboli ‚kozičky‘, jak květům říkají pamětníci a znalci, jsme nasbírali uprostřed strání a podél lesů, kam nedolétne prach z frekventovaných ulic. Výhodou černého bezu je, že kvete téměř všude, i uprostřed měst. A jak voní! Vzali jsme si na trhání bezu košík, a protože zrovna vysvitlo slunce, byla z toho příjemná procházka.

Jelikož víme, jak rychle bez začne kvést a pak odkvete, vyběhli jsme s košíkem už teď, když jsou květy ještě téměř ‚v plenkách‘. A vy máte čas počkat na tu největší vlnu rozkvětu. Nevýhodou je fakt, že bezová šťáva zraje několik dní. Co kdyby ale náhle za dva dny přišla vedra a vy jste nestačili najít ten správný a osvědčený recept? Tento totiž osvědčený je, šťávu vyrábíme už několik let a pokaždé se povedla.

Pojďte do přírody, vybavte se košíkem a nasbírejte ‚koziček‘, kolik unesete. Přeneste se do doby, kdy se sbírala příroda a vyráběly se domácí nápoje. Zvlášť na vesnicích ještě teď vyráží lidé ‚sestřelit‘ co nejvíc květů, předhání se s košíky a hledají ta nejlepší místa.

Recept na osvěžující šumivou šťávu je příjemně rychlý a přitom budete mít radost dlouhodobou. Můžete totiž sledovat, jak limonáda vzniká sama ze sebe. Stačí připravit základ a pak mít jen dostatek světla a tepla.

květy černého bezu

Černý bez kvete u cest, na mezích i lesních mýtinách.

Suroviny na 4 litry šťávy:

  • 8-10 květů černého bezu
  • 650 g krystalového cukru
  • 3 litry vody
  • 2 citrony

 Dále potřebujete:

4 litrovou skleněnou nádobu (např. od nakládaného zelí), celofán nebo potravinovou folii, provázek nebo gumičku, špejli nebo tlustší jehlu

Limonádu jsme vyráběli ve velkém, použili jsme velkou skleněnou nádobu. Je možné ale redukovat na menší či naopak ještě objem zvýšit. Recept je příjemný tím, že množství jednotlivých ingrediencí můžete upravovat.

My například do jedné velké nádoby dali více citronů než do druhé, šťáva je pak kyselejší. Pokud chcete méně sladkou, můžete zase ubrat cukru. Nikdy ale neubírejte příliš! Cukr šťávu dobře konzervuje, když je na slunci a pak i v láhvích, a přidává jí na šumivosti. Limonádu je navíc možné ředit po dokončení vodou.

‚Kozičky‘ nasbírejte do košíku nebo plátěné tašky (počítejte s tím, že bude pak trošku zaprášená od pylu). S košíkem máte výhodu, že přebytečné suché nebo příliš malé květy propadnou skrz proutí, tzn. čistíte již za chůze. Doma odstraňte stopku až po místo, kde začíná květenství, kosmatice opatrně operte rukou ve dřezu a dejte do nádoby.

téměř čtyřlitrová láhev s květy černého bezu

Bezové květy patří do omyté nádoby jako první.

Citrony pořádně omyjte vodou, klidně použijte i žínku. Kromě BIO citronů jsou totiž na většinu používány postřiky. Omyté citrony nakrájejte na asi půl centimetru široká kolečka. Konce citronu, kde je méně dužiny, vyhoďte, zbytek odpeckujte a vhoďte do nádoby s bezovými květy.

Láhev i s citrony

Citrony před krájením pečlivě omyjte.

Do většího hrnce si poté odměřte tolik vody, kolik potřebujete na vámi zvolený objem šťávy, přisypte navážený cukr krystal a zapněte vařič na vyšší stupeň. Po chvíli ztlumte – jde jen o rozpuštění cukru ve vodě a vytvoření roztoku. Ten poté dejte zchladit tak, aby byl alespoň vlažný, a přelijte jím citrony a květy bezu. Připravte si kus celofánu na zakrytí hrdla nádoby nebo dvě vrstvy potravinové folie, která je tenčí. Zakryjte hrdlo a upevněte provázkem či gumičkou. Pak folii propíchejte na několika místech – stačí 4-5x.

Propíchávání potravinové folie

Folii propícháme buď dřevěnou špejlí, nebo tlustší jehlou.

Hotový základ šťávy dejte na světlé a teplejší místo, třeba za okno do kuchyně. Musí to být místo, kam dopadnou sluneční paprsky.

hotový základ pro bezinkovou limonádu

Bezinková šťáva potřebuje světlé místo, kam svítí slunce.

Na tomto místě nechejte nápoj stát 12 dní. Poté přesuňte na chladné a temné místo – např. do sklepa a ještě několik dní (cca 2) nechte dojít. Poté přeceďte a slijte do lahví.

Tip: Pokud chcete mít šťávu alkoholickou, nechte na světlém místě (ideálně na slunci) asi 15 dní. Je však třeba ochutnávat, protože se může stát, že již po dvanácti dnech bude nápoj mírně alkoholický. Takovou šťávu je třeba stejně jako např. burčák z hroznů či mošt spotřebovat rychleji. Nejlepší je šťávu třeba obden sledovat, jestli na ni neprší, pokud je venku, jestli již příliš nekvasí nebo na ní nesedají včely apod.

Zbyly vám ještě květy? Udělejte si jednoduchý sirup: svařte 40 květů černého bezu s 1,5 l vody na malém plameni a nechte přes noc vyluhovat, sceďte a do ‚louhu‘ dejte 800 g krystalového cukru a šťávu ze 3 citronů, vařte do zhoustnutí a poté slijte vlažné do lahví, které dobře uzavřete a dejte do chladu. Sirup se používá samotný i proti kašli či pro pocení. ‚Kozičky‘ také můžete usušit pro výrobu čaje – rozložte květy na noviny na slunné místo a nechte vyschnout.

Zdroj fotografií: Eliška Studená, Generace 21

Zdroj úvodní fotografie: pixabay.com

Štítky

Eliška Studená

Eliška Studená

Jsem ve fázi hledání sebe a ženy ve mě, vaření mi k tomu poskytuje voňavou a kreativní cestu. Pomáhá mi, já jeho prostřednictvím pomáhám lidem kolem. Objevuji chuť jednoduchých pokrmů, prostých čistých chutí potravin, hledám to pravé ořechové i makové. Ovlivňujeme to, co nám vyjde z rukou, i svou náladou, myslí? Mým cílem je udělat si z jídla meditaci, klid, prožitek, láskyplné dílo. Držte mi palce, ať se to zdaří.

Zanechte komentář



Vaše názory

  • Kateřina Bulová

    Limonádu určitě zkusím, díky za tip. Recept vypadá mnohem jednodušší než ten, který znám! 🙂

  • Eliška Studená

    Jo, a klidně sem pak napište, jak dopadl 🙂 Jinak – zjistila jsem, že suroviny je třeba opravdu dobře zalít vodou – pokud moc vyčuhují z vody, mohou začít plesnivět!

    • Renata

      Mně vše zplesnivělo na povrchu. Má se to promíchávat???

  • Kateřina Bulová

    Tak na to dám pozor 🙂

  • zelená káva cps

    hodně velká lahoda 🙂

  • Lenka

    Já si letos vzpomněla na dětství, kdy jsme bezovou limču dělávali, a tak jsem i já letos nakládala podle tohoto receptu. Myslím, že vykvasila až až a dvanáctý den už v ní byl asi alkohol. Aby květy nehnědly a neplesnivěly, tak jsem dala pár koleček citronu naspod a zbytkem jsem zatěžkala květy. Občas jsem tedy také promíchávala. Teď mám na okně další várku, bez už bohužel odkvétá. Měla jsem větší citrony, takže jich vlastně na dávku bylo více, proto je limča trochu hořká, ale vychlazená chutná výborně. Děkuju autorce za receptík.

  • vera

    ja ji delam skoro kazdy rok stejne a je vyborna letos bohuzel nevykvasila nevim proc postup mam stale stejny

  • Miluš Grubnerová

    Dobrý den, už je hotovo!!!!

  • Petr Ilavskyj

    Skvele recepty drzim palce..tohle je opravdu uklidnujici zpusob zivota z prirody se daji pripravit super veci..dekuji za skvele recepty

  • Stanislav Janis

    Dva tydny vyrabet pitomou limonadu?Zblaznili jste se?
    Navic s nejasnym vysledkem.

  • Gábina

    Jdeme to zkusit, napíši jaký byl výsledek, zkoušíme i recept na jednoduchý sirup. Gábina

  • Pavel baier

    Píšete v názvu limonádu a děláte sirup( šťavu).

  • Stáňa

    U nás se příprava a proces zkvašení urychloval tak, že se suroviny zahřívaly včetně bezu a citrónu do cca 70 stupňů, do vlahé limonády se pak přidal kousek droždí velikosti lískového ořechu, do rána vše zkvasilo a limonáda se mohla slít, vychladit a konzumovat. Kvasinky se usadí u dna, takže nemíchat a sedlinu vylít, jinak je cítit po kvasnicích.

  • Dana

    Mně tam vlétly octomilky a patrně stihly naklást…Dnes, jedenáctý den mi na povrchu lezou červíci 🙁 Takže asi kanál…A to jsem se tak těšila!! Není to moc těch 12 dní?