Připravte si japonské sushi doma i bez tradičních pomůcek

Na talíři / 31.5.2013

Japonské sushi je považováno za umění na talíři. Z nás se umělci na chvíli stali a připravili jsme tradiční pochoutku tak jednoduše, jak jen to jde.

Sushi je známé japonské jídlo, které je význačné svou výživovou hodnotou a vyváženou chutí. Možná jste jej jedli a chtěli jste si jej zkusit i sami vyrobit, ale brzdila vás zdánlivá náročnost přípravy pokrmu. Vždyť i sami Japonci říkají, že je to umění. Pojďte si s námi vytvořit maki sushi, výborné a lehké v každém směru, zabrousit do historie a poznat jednotlivé druhy sushi.

Nejdůležitější ingredience sushi, rýže, původně konzervovala čerstvé rybí maso. Kolem roku 1600 někoho v Japonsku napadlo, že by se rýže mohla dochutit octem a jíst se zároveň s masem. Brzy přišly první druhy sushi – rolky maki plněné rybou a zeleninou a balené v mořské řase nori, nigiri sushi ve tvaru válečku ozdobené syrovou rybou, temaki sushi jako kornoutky plněné rybou, zeleninou a kaviárem a gunkan košíčky z mořské řasy plněné mořskými plody či kaviárem. Z maki sushi pak ještě vzniklo obrácené maki – tzv. california roll.

california roll

California roll. Zdroj: publicdomainpictures.net

gunkan sushi

Gunkan sushi. Zdroj:freedigitalphotos.net

nigiri sushi

Nigiri sushi. Zdroj: freedigitalphotos.net

maki sushi

Maki sushi. Zdroj: freedigitalphotos.net

temaki sushi

Temaki sushi. Zdroj: sxc.hu

K výrobě sushi tradičně potřebujete rohož na balení sushi, čerstvé ryby, sushi rýži, rýžový ocet, zeleninu a mořskou řasu nori. Na stole pak nemá chybět sójová omáčka a Wasabi křen, který se někdy dává přímo do rolek. Opravdoví gurmáni si ještě naservírují marinovaný zázvor, který má za úkol zneutralizovat chuť mezi jednotlivými druhy sushi a otevřít tak chuťové buňky novému zážitku. Každé sousto si pak opravdu vychutnáte. My jsme však rohož vyměnili za utěrku, kterou každý najde doma ve skříňce. Připravit sushi nebude tedy náročné ani pro vás a s utěrkou hravě zvládnete vyrobit stejně kvalitní pochoutku jako s tradiční rohoží.

Dále jsme koupili nebo nachystali:

  • 2 plátky mořské řasy nori (k dostání v supermarketech jako další suroviny nebo u asijských prodejců)
  • 150 ml kulatozrnné rýže na sushi (ideálně druh nishiki nebo jiná sushi rýže)
  • 1 lžíce rýžového octa
  • 1 lžička cukru (moučky nebo krupice)
  • ½ lžičky soli
  • 1 salátová okurka
  • 1 mrkev
  • 500 g uzeného lososa
  • 1 balení krabích tyčinek
  • 1 avokádo
  • sójová omáčka
  • wasabi křen

Příprava:

Nejnáročnější a zároveň nejzásadnější je příprava rýže, pak už jde všechno samo a opravdu jsou to hrátky s barvami a chutěmi. 150 ml/g rýže dejte do sklenice a zapamatujte si, kam až rýže dosahovala. Vsypte ji do menšího hrnce, pomocí sklenice naměřte dvojnásobné množství vody a zalijte jí rýži. Promíchejte rukou, přiklopte a úzkou škvírou slijte vodu. To opakujte 8x. Jde o to, aby byla rýže dobře propraná a voda vytékající z ní čirá. Nakonec rýži opět zalijte dvojnásobným množstvím a nechte deset minut v klidu stát.

Poté zapněte sporák na nejvyšší teplotu a uveďte zakrytou rýži do varu. Jakmile začne probublávat, ztlumte teplotu na nejnižší stupeň a vařte 15 minut. Je důležité, abyste rýži v této fázi nechali v klidu a nenakukovali pod poklici, narušili byste tím teplotu a rýže by nebyla správně uvařena. Po 15 minutách sporák vypněte a odstavte rýži. Nadzvedněte poklici, rychle hrnec přikryjte čistou utěrkou a zase zakryjte. Nechte rýži takto stát 20 minut.

hrnec s rýží na sushi přikrytý utěrkou

Utěrka pomůže vstřebání vody.

Mezitím si do nekovové misky připravte zálivku – smíchejte nekovovou lžící či jiným předmětem (my jsme použili hůlky) asi 100 ml horké vody s 1 lžící rýžového octa a nechte v nálevu rozpustit cukr a sůl. Rýži, která by už měla absorbovat většinu vody a měla by být příjemně mazlavá a vlhká dejte z hrnce do nekovové nádoby. Opatrně ji rozprostřete rovnoměrně, asi tak, jako když dáváte těsto do formy. Jde o to, aby se z rýže nestala lepkavá kaše. Asi polovinou zálivky přelijte rýži, kterou pak opatrně překlápějte, aby se zálivka vsákla.

Jakmile nebude naspodu nádoby jakoby louže, přilijte zbytek zálivky a opět překlápějte.

Jakmile nebude naspodu nádoby přebytečná tekutina, přilijte zbytek zálivky a opět překlápějte.

Nachystejte si na nudličky nakrájenou okurku, mrkev, lososa, surimi tyčinky a avokádo. Lze ale použít jen některé z ingrediencí, pokud všechny neseženete.

nudličky zeleniny a uzeného lososa

Tenké nudličky o délce řasy, aby se s nimi dobře pracovalo.

Na rozloženou utěrku si dejte celý plátek řasy nori hrubou stranou nahoru a naležato, jak vidíte na obrázku.

řasa Nori

Řasu dejte hrubou stranou nahoru, aby na ní držela rýže. Navíc bude tvořit na povrchu krásně hladkou rolku.

Vedle utěrky si připravte do misky ještě trochu studené vody s rýžovým octem. Do ní si budete po každém nanesení rýže na řasu namáčet prsty, aby se vám na ně rýže nelepila. Poté ji začněte nanášet. Vždy si na obou delších stranách nechte pruh bez rýže, aby po zavinutí nelezla ven a měla tvar celistvého válečku. Na asi půlcentimetrovou vrstvu rýže dejte nudličky zeleniny nebo ryb. Tady můžete kombinovat podle chuti. Vegetariánům budou jistě chutnat i samotné nudličky zeleniny v rolce.

utěrka a připravované sushi

Začínáme rolovat.

Podeberte utěrku a spolu s řasou ji rolujte od sebe, jako byste vytvářeli váleček z plastelíny. Nesmíte ale moc tlačit, chce to jemné zacházení s japonskou pochoutkou.

zavinuté sushi v utěrce

Rolku je třeba utáhnout a uválet do patřičného tvaru.

Vytvořte váleček a pak utěrku v záhybu nadzvedněte a položte přes váleček. A ještě jednou nebo dvakrát uválejte rukama.

A máte první sushi!

rolka sushi maki

Dokončená rolka, stačí nakrájet na jednotlivé kousky.

Kombinujte různé ingredience a nechte se překvapit. Až budete mít sushi hotové, dejte je vychladit do ledničky nebo na chladné místo. Při krájení napříč si před každým zakrojením namočte nůž, ať se vám sushi nerozjede. Můžete také použít pouze polovinu řasy, záleží na tom, jak široké sushi chcete mít.

rozříznutá řasa Nori

Menší sushi připravíte i z poloviny šířky řasy.

K jídlu servírujte wasabi křen a sójovou omáčku. Někdy se wasabi křen dává přímo do rolek pro výraznější chuť, ale my jsme se rozhodli rolky do křenu jen namáčet. Sushi jsme dělali v Olomouci na kolejích, tudíž téměř ve stejných podmínkách jako chudší vesničané v Japonsku. Ovšem pak jsme jej ve vší slávě dali ochutnat v Brně a ve vesničce na jižní Moravě. A chutnalo!

nakrajené sushi s hůlkami, tři už jsou snězené

Pozor, sushi zmizí z talíře, než stačíte říct: Japonsko.

Máte zkušenosti s přípravou sushi? Jaké jsou vaše oblíbené kombinace? Podělte se s námi v komentářích.

Zdroj fotografií receptu: Eliška Studená, Generace 21
Zdroj perexové fotografie: sxc.hu

 

Eliška Studená

Eliška Studená

Jsem ve fázi hledání sebe a ženy ve mě, vaření mi k tomu poskytuje voňavou a kreativní cestu. Pomáhá mi, já jeho prostřednictvím pomáhám lidem kolem. Objevuji chuť jednoduchých pokrmů, prostých čistých chutí potravin, hledám to pravé ořechové i makové. Ovlivňujeme to, co nám vyjde z rukou, i svou náladou, myslí? Mým cílem je udělat si z jídla meditaci, klid, prožitek, láskyplné dílo. Držte mi palce, ať se to zdaří.

Zanechte komentář



Vaše názory