Podívejte se s námi na Prague Food Festival 2013

Na talíři / 29.5.2013

Festival nabízí pestrou paletu chutí, vůní a barev. Představuje mistry kuchařského umění, lokální suroviny i exotiku. Přijďte příště vychutnávat i vy!  

V krásném prostředí Královské zahrady se ve dnech 24.-26.5. uskutečnil již sedmý ročník Prague Food Festivalu. A protože věcné informace snadno získáte na stránkách festivalu i v pozvánce, pokusím se vás s tímto svátkem dobrého jídla seznámit jako návštěvník návštěvníka. A třeba i nalákat na příští ročník.

stánek Avantgarde

Festivalový stánek restaurace Avantgarde.

Od vchodu jsme odcházeli vybaveni příborem a se štůsky festivalového platidla – grandů. V balíčcích po deseti si je lze průběžně dokupovat. Ty co si zakoupíte se vstupenkou totiž určitě stačit nebudou. Hned mezi prvními stánky restaurací na nás zaútočily vůně, barvy a soupisy festivalových menu, před každým stánkem vyvěšené. A zjištění, že prostě potřebujeme ochutnat všechno, přišlo záhy.

Počasí letos nahrávalo stánkům vybaveným krytým posezením, valná většina návštěvníků však klidně stála u stolečků pod stromy a ve snaze ignorovat déšť si pochutnávala na skvělém jídle. Deštěm bohužel utrpěla nově přislíbená pikniková louka. S přibývajícím počtem návštěvníků bylo v průběhu dne stále těžší najít suché místo k posezení a odpočinku. Počasí nikdo nenaplánuje, ovšem vše, co se naplánovat dalo, šlapalo skvěle. A my, jako návštěvníci nováčci, byli atmosférou festivalu nadšení.

stánek Mandarin Oriental, Essensia

Stylový stánek restaurace Mandarin Oriental, Essensia.

V sálech Míčovny probíhaly řízené degustace, slepé ochutnávky i přednášky a pro příště víme, že je opravdu dobré zakoupit si vstupenky s programem, které vám vstup na tyto akce zajistí. Několik videí z festivalu je možné zhlédnout na YouTube. Do Míčovny se tak můžete podívat alespoň virtuálně. Mysleme na to, co si dáváme do pusy.

Nahlédnout pod ruce kuchařským mistrům a zúčastnit se worshopu bylo možné i v mnoha stáncích. A tak jste se mohli naučit například připravovat krevety, zdobit dort, soutěžit v přípravě jarních závitků a nebo se účastnit nejrůznějších cooking show a poslechnout si zasvěcené povídání o surovinách. Na co se (podle intenzity obležení stánků) návštěvníci těšili nejvíce, bylo samozřejmě dobré jídlo. Všude, kde jsme ochutnávali, servis perfektně fungoval, obsluha i samotní kuchaři se chovali k návštěvníkům mile a pozorně a to i přes neskutečný shon.

Kterou lahůdku pochválit dříve? Co do nových chutí i atmosféry stánku nás úplně okouzlil Mandarin Oriental, Essentia. Ochutnali jsme knedlíčky Shu mai z vepřového masa a krevet a lehoučký závitek se salátem, vše plné čerstvých bylinek, zeleniny a dochucené omáčkami a zálivkami nebývalých chutí.

rolka a dezerty

Rolka se salátkem z Mandarin Oriental, Essentia. Krásné dezerty od cukrářky Karolíny z Le Grill & Garden@Kempinski.

Vyzrálé hovězí z Jelcových Lhotek s cizrnovou kaší a pečenou karotkou ze stánku Radisson Blu, Alcron a La Rotonde pod vedením Romana Pauluse se rozplývalo na jazyku a stánek zdobily překrásné makronky.

hovězí s cizrnovou kaší a jelení carpaccio

Hovězí ze stánku Radisson Blu, Alcron a La Rotonde. Jelení carpaccio s liškami od Emy Destinnové.

U Emy Destinnové jsme ochutnali jelení carpacccio s liškami a salátem z rukoly, ve stánku Bio Hanky Zemanové přišel na řadu tataráček z hovězího masa plemene Angus (Angus Farm) a na cestu jsme nakoupili překrásné pralinky Lucie Glaister.

Protože se letos festival nesl v duchu párování jídla a nápojů, u některých stánků jste si mohli dát k jídlu i ladící víno. Zajímavé bylo párování vína s čokoládami Lindt. Pivovarský dům nabízel kombinace dobrot a piva, palačinka s pivní marmeládou a banánové nebo kopřivové pivo a pivní speciály k jídlům slaným. Zvěřinové ragů v pivním košíčku s Russian Imperial Stout, černým jako káva, vypadalo i chutnalo opravdu skvěle.

palačinka a košíček

Dobroty z Pivovarského domu.

Nemohu popsat každý výjimečný chuťový zážitek zvlášť, ale určitě mohu doporučit návštěvu příštího ročníku. Protože člověk odchází jak se spokojeným žaludkem, tak naladěn na notu dobrého jídla a poctivých lokálních a sezónních surovin. S touhou vychutnávat a více přemýšlet o tom, co jíme. Myslím, že festival tak opravdu plní své poslání. Začněme u sebe.    A nejezme blbě.

Zdroj fotografií: Pavlína Skálová, Generace 21

 

Pavlína Skálová

Pavlína Skálová

Zanechte komentář