Masterchef: Deník vítěze

Pořiďte si vítěze Masterchefa domů!

Na talíři / 15.5.2013

Sledovali jste televizního Masterchefa s nadšením a vzdychali nad každým jídlem? Pak jej ve formě kuchařky musíte s námi alespoň prolistovat.

Na podzim loňského roku probíhala na televizních obrazovkách v Česku i na Slovensku celosvětově známá reality-show Masterchef. Cílem bylo vybrat toho nejlepšího amatérského kuchaře mezi českými i slovenskými foodies, její průběh však nabídl mnohem více. Měli jsme možnost sblížit se s jednotlivými soutěžícími a sledovat jejich pokroky v soutěži až do napínavého konce. Kuchařská kniha Masterchef: Deník vítěze z této televizní soutěže vychází a přináší všem divákům recepty jídel, která mohli v soutěži vidět, ale možná netušili, jak na jejich přípravu.

Kniha však nabízí mnohem více. Na začátku máme možnost připomenout si jednotlivé soutěžící a také se o nich dozvědět zajímavosti ze soukromého života. Kniha rekapituluje neméně důležité postavy soutěže, tři osobité, milé a někdy přísné šéfkuchaře a přibližuje lásku k jídlu moderátorky show Daniely Peštové. Jelikož má soutěž jako taková za hranicemi již poměrně dlouhou historii, dozvíme se také uceleně o jejím vzniku a návaznost československé mutace.

Deník vítěze je rozdělen do kapitol podle toho, jaká témata se chronologicky objevila v jednotlivých televizních dílech. Krásně tak provází celou soutěží od jejích počátků, kdy byla z množství účastníků selektována top dvacítka, až po mistrovské finále, v němž se nakonec utkal Petr s Michaelou. Každá kapitola prezentuje nejlepší recepty soutěžících v dané disciplíně, mezi něž patřila například středomořská, americká nebo vegetariánská kuchyně, poslední kapitoly pak přichází s podrobnými recepty na finální soutěžní a vítězné menu. Úvod a závěr k této knize připravil vítěz Masterchefa, Petr Jonáš. Právě díky jeho komentáři se dozvíte více o náročnosti samotné soutěže, o jeho osobním životě a plánech do budoucna, po Mastechefovi.

Petr Jonáš

Vítězem se stal Petr Jonáš.

Design kuchařky vychází z klasického černo-bílo-oranžového designu soutěže Masterchef. Na první pohled tak vypadá velice efektně. Pokud však budete knížku používat v kuchyni při vaření, musíte se připravit na nepěkně flekaté stránky, které se o to nepěkněji zvýrazní na černém podkladu. Zvláštní důraz je v celé knize, stejně jako v soutěži samotné, kladen na moderní prezentaci všech receptů a je tak například potěšením sledovat, jak moderně a lákavě se dá naservírovat naše tradiční česká a slovenská kuchyně. Jak už to ale s větším počtem receptů bývá, recepty bývají mnohdy nepřesné, v několika případech se fotografie neshoduje s receptem samotného jídla a poskládání fotografií působí na některých místech trochu chaoticky.

Masterchef: Deník vítěze jako celek působí svěžím a dravým dojmem. Pokud jste soutěž minulý rok sledovali, jednoznačně vám poskytne určitou nadstavbu, díky níž na první klání o titul mezi amatérskými kuchaři jen tak nezapomenete. Avšak i ostatním má tato kuchařka hodně co nabídnout, jde především o neotřelé variace na klasické recepty, ale i zcela moderní gastronomii a prezentaci jídel.

Vyzkoušeli jsme: Tarte Tatin

Tarte Tatin

Skvělá chuť jablek, karamelu a vanilky.

Těsto

  • 2 žloutky
  • 70g cukru moučka
  • 1 vanilkový cukr
  • 125g másla
  • 250g hladké mouky
  • špetka soli
  • lžička prášku do pečiva
  • kúra z citronu

Náplň:

  • 80g másla
  • 200g hnědého cukru
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • citronová kúra
  • 1kg jablek
  • vanilkový lusk

Z ingrediencí na těsto vypracujeme hladké těsto, které necháme v lednici odpočinout. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a pokrájíme na plátky. Rozpustíme máslo a 50g cukru, přidáme kúru, citronovou šťávu a vanilková semínka. Přidáme plátky jablek a chvíli opékáme. V pánvi vytvoříme ze zbylého cukru karamel (necháme jej pomalu na plameni rozpustit) a jakmile zezlátne, ihned jej vypneme a přelijeme do vymaštěné a moukou vysypané koláčové formy s pevným dnem. Na karamel rozprostřeme jablka, na která položíme na tloušťku centimetru vyválené těsto. Po stranách těsto zatlačíme okolo jablek a dáme asi na 35 minut péct do vyhřáté trouby na 180°C. Když je koláč hotový, necháme jej asi 10 minut odpočinout a s pomocí talíře jej otočíme spodkem nahoru. Při servírování můžeme doplnit krémem anglaise.

Knihu vydalo nakladatelství Euromedia Group – Ikar, zakoupit ji můžete ve všech dobrých knihkupectvích nebo například v internetovém knihkupectví bux.cz.

Zdroj fotografií: Karolína Kounová Roubíčková, Generace21 (fotografie pořízeny z knihy Masterchef: Deník vítěze)

Karolína Kounová Roubíčková

Karolína Kounová Roubíčková

Velmi ráda vařím (a jím) stále něco nového a ještě raději o tom píšu. Více z mého světa točícího se okolo jídla naleznete na mém blogu http://svasniprojidlo.blogspot.com/.

Zanechte komentář